niedziela, 26 sierpnia 2012

HAMBURGEROWE BUŁECZKI.

Miały być hamburgery na obiad, ale jak tu zrobić hamburgera bez bułki. Zmuszona więc przez życie upiekłam bułeczki hamburgerowe, godne polecenia, skonsumowane jeszcze ciepłe.
 

HAMBURGEROWE BUŁECZKI
(przepis z PRACOWNI WYPIEKÓW)
6 dużych bułek

3/4 szklanki ciepłej wody
1/3 szklanka mleka w proszku
2 łyżki roztopionego masła
1.5 łyżki cukru 
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka suchych drożdży
1 jajko
2.5 szklanki mąki

na wierzch
1 żółtko wymieszane z 1 łyżką mleka
sezam do posypania

W misce umieścić wodę, masło, cukier oraz mleko w proszku, wymieszać dokładnie. Dorzucić drożdże i odstawić zaczyn na ok 10 min, aż zacznie "bąbelkować". Następnie wsypać połowę mąki, jajko oraz sól i zacząć wyrabiać ciasto. W trakcie dosypywać stopniowo resztę mąki. Wyrabiać ciasto do czasu osiągnięcia gładkiej konsystencji. W razie konieczności wrzucić jeszcze trochę mąki, ciasto ma nie być bardzo klejące.
Ciasto przełożyć do wyrośnięcia na ok 50 min. Po tym czasie uformować 6 bułek. Ułożyć je na papierze do pieczenia ulokowanym na blaszce i przykryć ściereczką. Mają wyrastać kolejne 50 min.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Przed wstawieniem do piekarnika bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem oraz posypać sezamem. 
SMACZNEGO!!!

piątek, 24 sierpnia 2012

KREMOWY PLACEK Z WIŚNIAMI.

Kremowy placek na deszczowy dzień. Wypełniony pysznym budyniowym środkiem urozmaiconym wiśniami. Spóbujcie jeszcze ciepły, POLECAM!!!



KREMOWY PLACEK Z WIŚNIAMI
PASTEL VASCO CON GUINDAS
(korzystałam z przepisu z książki KUCHNIA HISZPAŃSKA I PORTUGALSKA)

CIASTO
350 g mąki pszennej
200 g cukru pudru
200 zimnego masła
0.5 łyżeczki soli
1 jajko
2 żółtka
sok i skórka stara z 1 cytryny

duża garść drylowanych wiśni
ubite jajko do glazurowania wierzchu ciasta

KREM
225 tłustego mleka (dałam 3.2%)
nasiona z małej laski wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 żółtka
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki pszennej

Początkowo zabieramy się za sporządzenie kremu.
Łączymy wszystkie składniki razem i miksujemy aby uzyskać gładki krem. Całość podgrzewamy w rondelku mieszając. Gdy mikstura zacznie wrzeć odstawiamy garnek z gazu do ostygnięcia.
Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą za pomocą rąk lub miksera. Po  delikatnym wyrobieniu, owijamy w folię spożywczą i umieszczamy ciasto w lodówce na min. 30 min.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Formę do ciasta o średnicy 21 cm wylepiamy 2/3 porcją ciasta , wykładamy wiśnie i zalewamy kremem.Na wierzchu układamy pozostałą, rozwałkowaną część ciasta, całość smarujemy ubitym jajkiem.
Pieczmy 50-60 min. do zbrązowienia góry, po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!

czwartek, 23 sierpnia 2012

GAZPACHO.

W te upalne dni polecam gazpacho, bo niewiele czasu zostało nam na delektowanie się pysznym smakiem letnich i pachnących pomidorów.

GAZPACHO
(korzystałam z przepisu z książki SMACZNE ZUPY. 365 NAJLEPSZYCH PRZEPISÓW)
3 fileciki anchois
0.5 l soku pomidorowego
750 g dojrzałych pomidorów
250 ml bulionu drobiowego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego, czerwonego
2 rozdrobione ząbki czosnku
1 duży ogórek
1/4 cebuli
1 papryka
2 łyżki posiekanej bazylii
sól i pieprz do smaku

Fileciki anchois zmiksować razem z sokiem pomidorowym. Następnie dodać bulion, oliwę, ocet oraz czosnek i zmiksować jeszcze raz. Dorzucić pokrojone drobno pomidory, ogórka, paprykę oraz cebulę. Doprawić całość solą i pieprzem oraz posiekaną bazylią.
Odlać 3/4 zupy i zblendować  a następnie połączyć z pozostałą częścią.
Całość wstawić do lodówki na min. 3 godziny.
SMACZNEGO!!!

środa, 22 sierpnia 2012

TARTA ORZECHOWA ZE ŚLIWKAMI.

A dzisiaj znowu tarta. Bo kupiłam śliwki i apetycznie wyglądały i trzeba było coś z nich zrobić i tak przez przypadek pojawiła się ta tarta, a za oknem szalała burza.


TARTA ORZECHOWA ZE ŚLIWKAMI
(korzystałam z przepisu WHITE PLATE)

100 g mąki pszennej
100 g mąki razowej
100 g  zimnego masła
1 żółtko
20 g brązowego cukru
3 łyżki wody

80 g zmielonych orzechów ( użyłam laskowych)
50 g brązowego cukru + łyżka do posypania śliwek
400 g śliwek( tyle weszło w moją formę)
trochę masła do ułożenia na tarcie
50 g gorącego dżemu morelowego przetartego przez sitko do posmarowania tarty

Z mąki, masła, żółtka, cukru i wody zagnieść ciasto. Wylepić nim formę o wymiarach 12x35 cm lub okrągłą o średnicy 24cm. Wstawić do lodówki na czas rozgrzewania się piekarnika.
Piekarnik nastawić na 200 stopni. Po nagrzaniu wstawić spód tarty i piec przez ok 15 min.
Wymieszane orzechy z cukrem wyłożyć na podpieczony spód, ułożyć na nich śliwki. 
Wierzch tarty posypać cukrem i ułożyć na nim płatki masła.
Całość wstawić do piekarnika na 30-40 min. Po ostudzeniu tartę posmarować dżemem.
SMACZNEGO!!!

wtorek, 21 sierpnia 2012

TARTA Z NEKTARYNKAMI I MALINAMI.

Co tu dużo pisać, uwielbiam ciasta z dużą ilością owoców, zwłaszcza latem gdy można zrywać je prosto z krzaka lub drzewa. Zimą będę tęsknić, bardzooooo.


TARTA Z NEKTARYNKAMI I MALINAMI

pół porcji ciasta kruchego z TEGO przepisu
120 ml śmietanki 30%
80 g cukru pudru
70 g migdałów zmielonych
2 jajka
3 duże nektarynki
garść malin

Ciastem wylepić blaszkę o średnicy 21 cm i wstawić do lodówki. Piekarnik nagrzać na 180 stopni.
W misce wymieszać razem śmietankę , cukier, jajka oraz migdały. Nektarynki pokroić na cienkie kawałki, ułożyć na schłodzonym cieście, następnie ułożyć maliny. Wszystko zalać przygotowaną wcześniej masą jajeczno - śmietanową.
Ciasto umieścić w piekarniku na ok 60 min, do ścięcia oraz zarumienia się masy.
SMACZNEGO!!!



poniedziałek, 20 sierpnia 2012

TARTA Z LEMON CURD I OWOCAMI.

Pyszna tarta wypełniona orzeźwiającym kremem cytrynowym, który przykrywają sezonowe owoce. Sposób na wykorzystanie kremu z poprzedniego wpisu, podpatrzony u Nigelli. 


TARTA Z LEMON CURD
 
CIASTO KRUCHE Z ŻÓŁTKAMI
( wg MICHELA ROUX)
250 g mąki tortowej
200 g masła pokrojonego w kostkę
100 g cukru pudru
szczypta soli
2 żółtka

Wszystkie składniki połączyć razem, ja wyrabiałam mikserem. Następnie ciasto zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na ok 1 godzinę. 
Dobrze zawinięte przechowuje się przez tydzień w lodówce lub 3 miesiące w zamrażalniku.

Do tego przepisu użyłam pół ciasta na blaszkę o średnicy 21 cm.
Wyłożyć formę ciastem i na czas rozgrzewania piekarnika wstawić do lodówki. 
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni.
Przed wstawieniem do piekarnika nakłuć ciasto, położyć papier do pieczenia i na to wysypać kulki do pieczenia lub fasolę. Piec 20 min. do zrumienienia.

NA WIERZCH
krem cytrynowy- lemon curd ( z tego przepisu)
owoce ( ja dałam maliny,jagody i borówki amerykańskie)

Upieczony spód wysmarować kremem cytrynowym, na wierzchu ułożyć owoce i gotowe.
SMACZNEGO!!! 



niedziela, 19 sierpnia 2012

LEMON CURD.

Pomimo tego że nie jestem jakimś wielkim wielbicielem cytrusowych smaków w słodkościach,  Lemon Curd to jest to co lubię. Dodaje gdzie mogę do tart, ciasteczek ale najlepiej smakuje wyjadany łyżką prosto ze słoiczka.



LEMON CURD
(przepis z MOJE WYPIEKI)

3 cytryny ( wyciśnięty sok oraz otarta skórka)
2 jajka 
2 żółtka
180 g cukru
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka oliwy

Do rondelka zetrzeć skórkę z cytryn i wycisnąć z nich sok. Wbić jajka i żółtka, a następnie dorzucić mąkę i cukier. Włączyć palnik i mieszając gotować przez ok 2 min, aż zacznie gęstnieć. Dolać oliwę i dalej gotować dalej przez kolejne 2 min.
Ostygnięty krem przełożyć do słoiczka, można przechowywać w lodówce do tygodnia.
SMACZNEGO!!!



sobota, 18 sierpnia 2012

WĘZEŁKI Z RICOTTĄ I OREGANO

Przełamując swoją niechęć do porannego wstawania, podnoszę się powoli i zmierzam w stronę kuchni. A tam, zarabiam ciasto na bułki. Czekając aż wyrośnie wracam do jeszcze ciepłej pościeli i odpływając w czeluście snu już czuje zapach świeżego pieczywa.


WĘZEŁKI Z RICOTTĄ I OREGANO
(przepis z PRACOWNI WYPIEKÓW)
10 węzełków

4 łyżki sera ricotta
3 łyżki mleka w proszku
450 g mąki pszennej
225 ml wody
25 g miękkiego masła
1 łyżeczka suchych drożdży
3 łyżeczki siekanego, świeżego oregano
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
oraz do posmarowania
żółtko wymieszane z łyżką wody

W misce miksera umieścić wszystkie składniki oprócz mąki pszennej, połączyć składniki. Wyrabiając dodawać stopniowo mąkę. Gładkie ciasto na czas wyrastania przełożyć do miski wysmarowanej olejem i przykryć folią spożywczą.
Będzie to trwało ok godziny, może dłużej. W razie powolnego wyrastania wstawiam miskę z ciastem do lekko nagrzanego piekarnika.
Ciasto podzielić na 10 części. Z każdego kawałka uformować wałki i zaplatać z nich węzełki.
Bułeczki ułożyć na blaszce do wyrastania jeszcze na ok. 30 min. do podwojenia swojej objętości.
Piekarnik nagrzać na 220 stopni.
Przed włożeniem do piekarnika węzełki smarować rozmąconym żółtkiem z wodą.
Piec 18-20 min.
SMACZNEGO!!!

piątek, 17 sierpnia 2012

ŚLIWKI.

Weszłam dzisiaj do sklepu i poczułam zapach śliwek. Jesień zbliża się nieubłagalnie.

ŚLIWKI POD KRUSZONKĄ


(inspirowane przepisem TRUFLI)


ok kilograma śliwek
łyżka masła
dwie łyżki brązowego cukru

80 g zimnego masła
70 g brązowego cukru
60 g mąki pszennej
50 g płatków owsianych
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego domowej roboty 
3 łyżki płatków migdałowych

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Śliwki rozkrawamy, wyjmujemy pestki i posypujemy dwiema łyżkami brązowego cukru. Na patelni roztapiamy łyżkę masła. Umieszczamy tam śliwki i dusimy do miękkości.
W misce łączymy ze sobą masło, cukier, mąkę, płatki owsiane oraz ekstrakt. Należy uzyskać konsystencje okruchów.
W formie do zapiekania umieszczamy śliwki z pysznym sosem powstałym podczas duszenia owoców, posypujemy płatkami migdałowymi. Na wierzch wykładamy przygotowaną wcześniej kruszonkę.
Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy do zbrązowienia ok. 25-30 min.
SMACZNEGO!




czwartek, 16 sierpnia 2012

PAVLOVA.

W zamrażarce uzbierało się trochę białek *, postanowiłam więc upiec Pavlovę. I oto proszę, pyszna Pavlova z owocami i kremem waniliowym.

*Znalazłam gdzieś w internecie fajny patent na nie marnowanie białek, gdy zostają po wypiekach lub innych kulinarnych eksperymentach, pewnie dla większości nic odkrywczego, ale mi się spodobało i stosuję . 
Białka zamrażam  w jednorazowych pojemniczkach plastikowych, w takich w jakich serwują sosy w pizzach na wynos, gdy potrzebuję rozmrażam. Białko może być zamrożone nawet rok. 
Stosuje na poniższą Pavlovę lub Pyszne ciasto migdałowe z owocami.




PAVLOVA
(przepis z programu BAKING MADE EASY)

4 białka
200 g cukru
2 łyżki soku z cytryny
owoce ( ja dałam maliny borówki amerykańskie, porzeczki, jagody oraz maliny)

Piekarnik nagrzewamy na 140 stopni.
Zaczynamy od ucierania jednego białka z cukrem oraz cytryną, dodajemy kolejne białko, a po chwili dwa pozostałe. Całość ubijamy do zwartej konsystencji.
Na blasze układamy papier do pieczenia a następnie wykładamy na niego masę tworząc okrąg z wgłębieniem na środku.
Blaszkę z zawartością wkładamy na najniższy poziom piekarnika i pieczemy 1.5 godziny. Beza musi być twarda, chrupka, blado beżowa. Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy bezę w środku do ostygnięcia.

KREM
200 ml śmietanki 30%
20 g cukru pudru
ekstrakt waniliowy lub ziarenka wanilii
Całość ubijamy do momentu uzyskania w miarę zwartej konsystencji ale nie sztywnej.

Po wyjęciu ostygniętej bezy rozsmarować na niej krem i na wierzchu ułożyć owoce.



SMACZNEGO!!!

środa, 15 sierpnia 2012

NOCNY SERNIK Z JAGODAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ.

Zachciało mi się sernika, 
więc upiekłam nocą,
z jagodami i białą czekoladą.






SERNIK Z JAGODAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

(przepis z KWESTII SMAKU z moim zmianami)

MASA SEROWA:
1 kg białego sera sernikowego
200 g białej czekolady*
1/3 szklanki cukru
2 białka jajek
czubata łyżka mąki ziemniaczanej
300 g jagód

SPÓD SERNIKA
200 g pełnoziarnistych ciastek
80 g masła

Rozdrobnić dokładnie ciasteczka a następnie połączyć je z roztopionym masłem
Na dnie tortownicy o średnicy 25 cm umieścić papier do pieczenia wycięty w okrąg . Wyłożyć na niego ciasteczka z masłem a następnie wygładzić powierzchnię i wstawić tortownicę do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Roztopić białą czekoladę, ja robiłam to kąpieli wodnej, umieszczając miskę z czekoladą na garnuszku z gotująca się wodą.
W misce umieścić ser, białka, cukier, mąkę ziemniaczaną oraz roztopioną białą czekoladę i wymieszać do połączenia się składników. Całość wylać na przygotowany wcześniej spód. Na wierzch wyłożyć połowę umytych wcześniej i osuszonych jagód.
Wstawić do piekarnika , jednocześnie zmniejszając temperaturę na 120 stopni.
Piec 70-75 min w zależności od piekarnika do stężenia masy sernikowej. Po ostudzeniu umieścić w lodówce najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypać resztą jagód.
SMACZNEGO!!!


*najlepiej użyć białej czekolady jak najlepszej jakości, ponieważ gorsze zostawiają dziwny posmak.



wtorek, 14 sierpnia 2012

OSTATNI BÓB.

Dlaczego tak jest , że zawsze w czasie trwania sezonu na bób mam tyle planów co do wykorzystania powyższego, a wychodzi z tego niewiele.
W tym roku do repertuaru dołączyła tarta z bobem i miętą.

TARTA Z BOBEM I MIĘTĄ
(przepis z JEDZENIA DO RZECZY)

CIASTO
200 g mąki orkiszowej
100 g zimnego masła
1 jajko
3 łyżeczki wody
szczypta soli
rozmaryn (ilość według upodobania)

NADZIENIE
200 ml kwaśniej śmietany 18%
jajko
500 g bobu (najlepiej młodego)
250 g ricotty
świeża mięta
sól, pieprz


Najpierw zajmujemy się ciastem. Z podanych składników zagniatamy ciasto na koniec dodając posiekany rozmaryn. Całość zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na jakąś godzinę. Można także wylepić formę ciastem i wstawić ją do lodówki.
Następnie gotujemy bób do miękkości i obieramy.
Spód wyjmujemy z lodówki, dziurkujemy widelcem i wstawiamy do piekarnika na ok. 15 min do czasu zbrązowienia.
Na podpieczony spód wykładamy ricottę doprawioną solą oraz pieprzem, następnie na serze układamy bób a wierzch posypujemy listkami mięty.
W misce łączymy ze sobą śmietanę z jajkiem i przyprawami i wylewany na przygotowaną wcześniej tartę.
Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego  na 200 stopni na 25 min.
SMACZNEGO!!!









niedziela, 12 sierpnia 2012

CHLEB ZIOŁOWY.

Bo nie ma nic lepszego niż zapach roznoszącego się po domu świeżo upieczonego chleba. Nawet jeśli nie jest doskonały bo jest pierwszy.

CHLEB ZIOŁOWY 
(przepis z PRACOWNI WYPIEKÓW)


1.5 łyżeczki suchych drożdży
łyżeczka cukru
300 ml wody
450 g mąki pszennej
1.5 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek
świeżo posiekane zioła (dałam  tymianek, bazylię, oregano, estragon oraz majeranek)

Robimy zaczyn z drożdży wymieszanych z cukrem i dwoma łyżkami ciepłej wody.
Gdy zaczną "bąbelkować" łączymy je w misce z resztą składników z wyjątkiem ziół.

Wyrabiamy ciasto hakiem miksera. Na koniec dodajemy posiekane zioła i ręcznie zagniatamy.
Kształtujemy bochenek i odstawiamy do wyrośnięcia.
Następnie nagrzewamy piekarnik do 250 stopni razem z umieszczonym w środku żeliwnym garnkiem.

Po nagrzaniu się piekarnika , ostrożnie wyjmujemy garnek i umieszczamy w nim wyrośnięty bochenek, na wierzchu umieszczamy pokrywkę i wstawiamy z powrotem do piekarnika.

Pieczemy pod przykryciem ok. 30 min, następnie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze 10-15 min. do zbrązowienia skórki.
SMACZNEGO!

sobota, 11 sierpnia 2012

LEŚNE MALINY.

Bo prócz leśnych malin, jagód i ogrodowych poziomek czy czegoś mi więcej
do szczęścia trzeba?

PYSZNE CIASTO MIGDAŁOWE Z OWOCAMI LATA

(przepis pochodzi od BAYADERKI)


110 g mąki pszennej
240 g cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
40 g bułki tartej
110 g migdałów zmielonych
250 g masła
7 białek
szczypta soli
owoce najważniejsze (zależy od upodobań ja dałam leśne maliny, jagody, borówki amerykańskie, ogrodowe poziomki oraz czereśnie)

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Przygotowujemy formę, ja zrobiłam w dwóch: okrągłej o średnicy 31 cm oraz w prostokątnej o wymiarach 12x35 cm . Ciasto wyszło mi trochę niskie z tego powodu, ale i tak było pyszne.
Masło należy roztopić i odstawić do wystygnięcia.
W tym czasie łączymy ze sobą przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, bułką tarta oraz migdałami. Przestygnięte masło dodajemy do sypkich składników i łączymy razem.
W innej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli.
Masę migdałową łączymy razem z białkami delikatnie mieszając.
Formę najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia i na to wylać powstałą masę, a na wierzchu ułożyć owoce.
Ciasto wstawić do piekarnika i piec ok 50-60 min.
Podawać posypane cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!!








TOP