czwartek, 31 października 2013

O WEEKENDZIE Z FOODLOVE.

A wszystko zaczęło się pewnego dnia od tajemniczego zaproszenia w mojej skrzynce na listy. Wiedziałam skąd się zjawiło lecz co znaczą poszczególne punkty nie do końca. Mniej więcej domyślając się o co chodzi napisałam do sprawczyni całego wydarzenia i dowiedziałam się że czeka mnie coś fascynującego. I tak tydzień później rozpoczął się niezwykle ekscytujący weekend jakiego dawno już nie doświadczyłam.


piątek, 25 października 2013

RAVIOLI Z DYNIĄ, PROSCIUTTO I MASŁEM SZAŁWIOWYM.

Dzisiaj wrzucam przepis który możecie także znaleźć w SPRING PLATE, który jak już wspominałam wcześniej miałam przyjemność współtworzyć. Polecam bardzo nadzienie do ravioli bo przyznam nieskromnie że wyszło mi bardzo dobre, tak dobre że prawie się zapomniałam i całość o mały włos a zniknęłaby z miseczki. Na całe szczęście odpowiednia ilość się uchowała i mogłam zrobić te ravioli.


środa, 23 października 2013

JESIENNE WYDANIE SPRING PLATE.

Zapraszam wszystkich serdecznie do przejrzenia nowego wydania magazynu Spring Plate, który miałam wielką przyjemnność współtworzyć. Dzięki pracowitości Weroniki ze SPRING PLATE i zaangażowaniu wielu blogerów udało się stworzyć piękny magazyn, zresztą oceńcie sami. Ja dorzuciłam od siebie krótką relację z wakacyjnej Genui i dania z dynią, ale w tym numerze znajdziecie wiele innych jesiennych i nie tylko tematów okraszonych pięknymi zdjęciami, którymi będzie się można rozkoszować w zimne, wietrzne wieczory. Dobra, już nie przeciągam i jeszcze raz zapraszam, wystarczy kliknąć na zdjęcie :)

wtorek, 22 października 2013

ZUPA DYNIOWA Z MLECZKIEM KOKOSOWYM.

Dzisiaj na temacie zupa dyniowa. W końcu mamy jesień a w piwnicy czekają ułożone rządkami jedna na drugiej dynie. Ten jesienny zbiór jest całkiem pokaźny także na pewno na jednej dyniowej w tym roku się nie skończy. Jeśli jesteście zainteresowani innymi dyniowymi zupami do odsyłam do starszych przepisów DYNIOWEJ Z GRUYEREM oraz DYNIOWEJ. Bo jesień zaczyna się razem z wysypem dyni i to jest to co lubię w niej najbardziej. 
Dzisiaj na wirtualnej dyniowej degustacji spotkałam się z CHANTEL, DOBROMIŁĄ,  GIN, LEJDI, MAGGIEMARTYNOSIĄMIRABELKĄMOPSIKIEM, PELĄ, SIAŚKĄ oraz BARTOLDZIKIEM.


poniedziałek, 21 października 2013

GRUSZKOWO-CZEKOLADOWE CIASTO Z KARDAMONEM.

Pierwsze i mam nadzieje że nie ostatnie ezoteryczne spotkanie z dziewczynami przy piekarniku zakończyło się takim oto ciastem. Ciastem na które mam ochotę w chłodny jesienny wieczór, które zamyka w sobie dużą ilość gruszek, migdałów, czekolady no i aromatycznego kardamonu. Czysta przyjemność, do tego tylko kubek gorącej herbaty i jakoś przetrwam te nadciągające pochmurne dni.
Razem ze mną piekły MAGDAMONIKAGOSIA oraz MONIA zobaczcie jak im udało się to ciasto :)


czwartek, 17 października 2013

SERNIK Z RICOTTY NA GRANOLOWO-ORZECHOWYM SPODZIE Z FIGAMI.

Po intensywnym zeszłym tygodniu i ekscytującym weekendzie wracam powoli na stare tory. Miało być coś innego ale ostatecznie zadecydowałam że mój powrót zaczynam od tego sernika. Sernika który jest wypełniony smakami i zapachami minionych chwil. Który łączy w sobie kremowość ricotty z chrupkością spodu i słodkością fig. Sernik wspomnienie wakacji.  Zapraszam !!!

wtorek, 15 października 2013

JESIENNE WYDANIE GREEN CANOE.

Z lekkim poślizgiem zapraszam do czytania i odpływania z jesiennym wydaniem Green Canoe. Ode mnie tym razem rozgrzewające zupy a od reszty między innymi niezwykłe i inspirujące wnętrza, domowe kosmetyki i piękne dechy "z duszą"  :)
Zapraszam serdecznie :)


czwartek, 10 października 2013

ZUPA CEBULOWA.

Wraz z obniżającymi się temperaturami dostaje coraz większej chęci na przyrządzanie zup, zwłaszcza takich mocno rozgrzewających. Ta zdecydowanie do takich należy. Zapieczona pod skorupką z bagietki z żółtym serem z dużą ilością cebuli, której zapach podczas duszenia roznosi się po całym domu. Dla mnie to bardzo przyjemny zapach, gorzej na niego reaguje T. 


wtorek, 8 października 2013

SERNIK Z MARCEPANEM I ŚLIWKAMI.

A dziś zajadając się ostatnim kawałkiem zapraszam na prawdziwie jesienny sernik. Z dużą ilością marcepanu zwieńczony soczystymi śliwkami i oprószony uprażonymi płatkami migdałowy. Czego można chcieć więcej w mglisty, październikowy poniedziałek. 


sobota, 5 października 2013

MINI GALETTE Z MARCEPANEM I JABŁKAMI.

Jesień rozgościła się u nas na dobre. A gdy nadchodzi od razu rodzi się we mnie wewnętrzna potrzeba na objadanie się ciastem z jabłkami, bo co może smakować lepiej jesiennym czasem niż kruche ciasto wypełnione soczystymi jabłkami z dodatkiem marcepanu.
Galtte przygotowałam na wspólne pieczenie, w którym udział także wzięły: SHINJUMIRABELKAPANNA MALWINACHANTELSIAŚKAMAGGIEOLAMOPSIK.

piątek, 4 października 2013

CHLEB OLIWKOWY.

I jest mój pierwszy wypiek na zakwasie, a w właściwie drugi. Bo przy pierwszym podejściu nie wyszedł. Ale za drugim razem dzięki radom dziewczyn udał się i to wyśmienicie. Warto się było za niego zabrać, zwłaszcza że zapędy miałam już dawno, ale jakoś mobilizacji brakowało. Więc gdy nadarzyła się okazja do wzięcia udziału we wspólnym pieczeniu od razu się zdecydowałam. Bo chleb smakuje lepiej, zwłaszcza gdy go się piecze w takim towarzystwie. Dzięki Dziewczyny za wspólne odpalenie piekarników :)




środa, 2 października 2013

KUKURYDZIANA ZUPA Z MLECZKIEM KOKOSOWYM I KREWETKAMI.

Na wszechogarniający chłód wdzierający się  każdą szczeliną i szaroburą pogodę za oknem polecam poniższą zupę. U mnie powoduje uśmiech i przywołanie w myślach słonecznych dni, mam nadzieje że tak samo zadziała u Was. 


TOP