sobota, 31 października 2015

PIECZONE PIEROGI Z ZIEMNIAKAMI, DYNIĄ, JARMUŻEM I PARMEZANEM.

Udały mi się te pieczone pierogi muszę przyznać. Jeśli chodzi o przepis na ciasto to inspirowałam się przepisem VEGAZONE, natomiast ten pyszny, jesienny środek to już całkowicie mój pomysł. Wiadomo dynia z parmezanem sprawdza się idealnie, na przykład w TYCH RAVIOLI. Do tego postanowiłam dorzucić jarmuż i ziemniaki i tak oto powstały te cudka. Które mam nadzieje umilą Wam jesienne kolacje. Sprawdzą się także na zimno, a że są bardzo zgrabne to zmieszczą się w śniadaniówce do pracy lub szkoły.



czwartek, 29 października 2015

PLACKI WANILIOWE Z GRUSZKAMI.

Odkąd zostałam mamą i Tymek dorósł do samodzielnego jedzenia placuszki w różnych formach sprawdzają się idealnie na drugie śniadanie. Nie dosyć że są pożywne i sycące to można przemycić w nich różnego rodzaju owoce lub warzywa. ostatnio furorę zrobiły u nas JAGLANE Z MALINAMI. Nie tylko Młody wsuwał je z wielkim smakiem, ja także nie mogłam opanować się od podjadania. Podobnie było z tymi gruszkowymi z dodatkiem wanilii, na długo zapadły nam w pamięć. Po więcej inspiracji placuszkowych zapraszam do zakładki PLACUSZKI, na pewno tam znajdziecie coś dla siebie. Śniadanie to pojawiło się w najnowszym numerze GREEN CANOE,  w którym znajdziecie jeszcze inne moje śniadaniowe przepisy.




wtorek, 27 października 2015

HUMMUS DYNIOWY.

Wielbię dynię wielką miłością od kiedy pierwszy raz użyłam jej w kuchni. Dlatego ogromną frajdę sprawia mi dodawanie jej do różnych potraw. Zresztą jak spojrzyjcie w zakładkę DYNIA znajdziecie w niej mnóstwo różnych przepisów. Hummus z jej dodatkiem chodził za mną od dawna i muszę powiedzieć że już żałuję że tak długo zwlekałam. Nie popełniajcie więc tego samego błędu i nie odkładajcie tego na później. Tylko nie zapomnijcie go porządnie przyprawić bo to główna zasada o której trzeba pamiętać przy dodawaniu gdziekolwiek dyni. 


niedziela, 25 października 2015

IDEALNE EKLERY ZE ŚMIETANĄ I BORÓWKAMI.

Dzisiaj Światowy Dzień Makaronu, ale ja dzisiaj do Was przychodzę z eklerami. Eklery piekłam z przepisu mistrza Rouxa, ale wypełnienie ich to już całkowicie mój pomysł. Więc najlepiej jak dzisiaj najecie się makaronu a na deser te eklery, które są bardzo dobrym pomysłem na szybki deser, bo wyglądają tylko tak strasznie. W rzeczywistości ciasto parzone robi się bardzo szybko i nie sprawia problemów no i możecie poszaleć z nadzieniem. Razem ze mną eklerowy czas miała także MATKA WARIATKA, zajrzyjcie do niej koniecznie.



sobota, 24 października 2015

TRÓJWARSTWOWY SERNIK JEŻYNOWY.

Koniec lenistwa, po włoskim dość niespodziewanym wyjeździe wypadałoby by wrzucić jakiś nowy wpis. Czas na dzielenie się wrażeniami związanymi z wyjazdem jeszcze nadejdzie. Na razie pędzę do Was z przepisem na pyszny sernik jeżynowy, który co prawda gościł na naszym stole już jakiś czas temu, ale zapadł głęboko w pamięć. 



poniedziałek, 19 października 2015

PLACKI JAGLANE Z MALINAMI.

Pyszne, lekkie i pełne malin lub jeśli ich już nie znajdziecie innych sezonowych owoców. Te placuszki są zdecydowanie zdrowszą wersją ich amerykańskich kuzynów. Smakują i dorosłym i dzieciom, a zwłaszcza temu mojemu Rozbójnikowi. Jeśli lubicie kaszę jaglaną lub chcecie ją polubić do zapraszam do zakładki KASZA JAGLANA, która stale się powiększa.


niedziela, 18 października 2015

MUSZLE NADZIEWANE DYNIĄ, PARMEZANEM, SZAŁWIĄ I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ.

O tym że dynia z szałwią łączy się idealnie wiadomo nie od dziś. Ja przetestowała to już wcześniej przy okazji robienia TYCH PLACUSZKÓW i powiem Wam że to połączenie sprawdziło się idealnie. Znowu chodziło już za mną od dłuższego czasu, więc gdy tylko nadarzyła się okazja postanowiła ją wykorzystać. Tym razem dynię z szałwią połączyłam jeszcze z parmezanem oraz szynką prosciutto i nadziałam tym wszystkim muszle. Wszystko przykryte kołderką z mozzarelli i mamy pyszny obiad.

piątek, 16 października 2015

PUREE Z DYNI.

Zastanawiam się dlaczego przepis na to puree nie pojawił się na blogu wcześniej, w końcu jest ze mną prawie od początku jego istnienia. Wtedy właśnie odkryłam dynię i zaczęłam z nią eksperymentować w kuchni, a puree jest podstawą tego eksperymentowania. Ale nie tylko dodaję je do różnego dań czy ciast, także Tymek zaczynał z nim swoją jedzeniową przygodę. Postanowiłam dodać przepis na nie teraz, bo mam zamiar w najbliższej przyłości pokazać Wam kilka nowych dyniowych przepisów, na które mam nadzieje czekacie z niecierpliwością.


wtorek, 13 października 2015

CIASTO ORKISZOWE Z WINOGRONAMI I ORZECHAMI.

Gdy chłód wdziera się wszystkim szparami do domu to od środka grzeje się nie tylko gorącą herbatą, Lekką ręką wtedy do domowych wypieków dosypuję mąk pełnoziarnistych i cukier zamieniam na miód. Robię to jakby bez zastanowienia, po prostu chęci przestawiają się na jesienne zachcianki. W sumie to zdecydowanie zdrowiej, więc dlaczego tego nie wykorzystać i upiec takie zdrowsze ciasto. Do połączenia winogron i mąki orkiszowej zainspirowała mnie moja ostatnia focaccia, na którą przepis znajdziecie TU. To połączenie sprawdza się idealnie zarówno w wypiekach słodkich jak i wytrawnych, zresztą spróbujcie sami. Ostrzegam tylko że to ciasto jest dla osób którym nie przeszkadzają winogronowe pestki :)


poniedziałek, 12 października 2015

ORKISZOWA FOCACCIA Z WINOGRONAMI.

Dochodzą mnie głosy że już gdzie nie gdzie spadł śnieg. Jakoś nie chce mi się wierzyć spoglądając z ciepłego kąta na słonko za oknem, które przyjemnie świeci. No właśnie z ciepłego kąta przy cieplutkim grzejniku. Wystarczy że otwieram okno a tu niewyobrażalne zimno wdziera się do domu. Gdzie to lato, gdzie te upały, które gdy opanowały nasz kraj wydawało się że będą trwać wiecznie i już nigdy nie odejdą. Tęsknie za nimi bardzo bo zdecydowanie ze mnie istota ciepłolubna. Na pocieszenie w jeszcze ciepły dzień zbieram z ogródkowych krzaków kiście winogron, które pięknie wdzięczą się do słońca i postanawiam jakoś je wykorzystać. Zaczynam od tej orkiszowej focacci, w której dodatek winogron powoduje że smakuje mi ona jeszcze bardziej. Eksperymenty winogronowe na niej się nie kończą, cdn.. Gdybyście mieli ochotę na eksperymenty z tym włoskim pieczywem to polecam jeszcze TĘ FOCACCIĘ.


czwartek, 8 października 2015

JESIENNY KONKURS.

Jak się pewnie orientujecie po wpisach ukazujących się w ostatnim czasie biorę udział w konkursie zorganizowanym przez POLSKA NA EXPO pod patronatem MAGAZYNU USTA. Zostałam do niego wybrana razem z 9 polskimi blogerami i 10 włoskimi. Przez cztery tury rywalizowaliśmy ze sobą. Do dzisiaj trwa ostatnia tura, jeśli jeszcze macie ochotę to możecie zagłosować na mój JESIENNY TORT, który został wyróżniony przez ekspertów z czego cieszę się ogromnie. 
W sumie rozpisałam się tu o konkursie, a miało być o czymś innym. Chciałam podziękować serdecznie za wszystkie głosy i choć nie udało mi się wygrać żadnego etapu to każdy Wasz głos ma dla mnie ogromne znaczenie. I właśnie z tej okazji chciałam Wam rozdać 5 przepięknych książek Apetyt na Polskę. Książka ta nie jest do kupienia, można pobrać jedynie wersję pdf ze strony organizatora, więc myślę że warto wziąć udział w konkursie. Jako że w ostatnim etapie przygotowywaliśmy desery postanowiłam że w zadaniu konkursowym chciałabym poznać jaki był najlepszy deser który udało Wam się zjeść. Napiszcie też gdzie to było, kto go dla Was przygotował, może Wasze historie zainspirują mnie do przygotowania czegoś pysznego. Jeszcze raz dziękuje za Wasze wsparcie w konkursie i CZAS START. Macie czas do przyszłego wtorku do północy. Liczę że dowiem się o jakiś pysznych deserach i o związanych z nimi historiach. Możecie komentować pod tym wpisem i nie zapomnijcie w komentarzu podać swojego maila abym mogła poinformować Was o wygranej. 



środa, 7 października 2015

KOPYTKA ROZMARYNOWE ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM Z MASCARPONE.

Z jednej strony nie lubię tego jesiennego czasu, bo zaraz zima, bo na następne lato lub choćby wiosnę trzeba będzie czekać cały rok. Bo za szybko robi się ciemno no i miałam tyle planów na letni czas,a on tak szybko przeleciał. Ale jesień ma też swoje plusy, przynajmniej jej początek. Światło do zdjęć jest po prostu przepiękne, mogłabym nie rozstawać się z aparatem no i pomidory. Mają niezwykły smak, skumulowany przez całe lato, więc najadami się nimi na zapas.



poniedziałek, 5 października 2015

DROŻDŻOWE MUFFINY Z CYNAMONEM I JABŁKAMI.

Z lekkim poślizgiem ale nareszcie udało mi się opublikować te drożdżowe które wybrała MATKA WARIATKA na weekendowe wypiekanie w ramach WYPIEKANIA NA ŚNIADANIE. Muffiny wyszły pyszne, podobne do tych DROŻDŻOWYCH ŚLIMAKÓW, ale dzięki dodatkowi cynamonu i jabłek idealnie nadają się na jesienny czas. Zróbcie je koniecznie :)


niedziela, 4 października 2015

JESIENNY TORT PRALINOWY Z KREMEM ŚLIWKOWYM, Z BIAŁEJ CZEKOLADY I OWOCAMI.

I tak oto prawie dobrnęliśmy do końca konkursu. Wszystkim którzy do tej pory oddawali głosy na moje chciałam serdecznie podziękować i podzielić się wirtualnym deserem na który mam nadzieje jeszcze zagłosujecie. Możecie to robić raz dziennie, codziennie do 8 października na stronie POLSKA NA EXPO






TOP