piątek, 2 grudnia 2016

ŚWIĄTECZNY MONKEY BREAD.

No i mamy grudzień. Zaczął się jak co roku tak niepozornie i cichutko. Jak zawsze wydaje mi się że zdążę ze wszystkim, a znając życie przeleci on niespodziewanie szybko i nim się obejrzę zrobi się "po świętach". Staram się więc nim oraz przygotowaniami świątecznymi delektować powoli. Z tej okazji już przygotowałam dla Was kilka nowych świątecznych przepisów. Zaczynam od Monkey bread czyli drożdżowca złożonego z kulek ciasta. Każda taka kulka jest otulona maślano-cynamonową skorupką. Monkey bread nada się zarówno na świątecznym stół jak i na grudniowe spotkania z przyjaciółmi. Do tego grzane winko i zapewniam że wprowadzicie się w świątecznym nastrój.




ŚWIĄTECZNY MONKEY BREAD

CIASTO
60 ml letniej wody
180 g letniego mleka
5 g suszonych drożdży
80 g masła
500 g mąki pszennej (użyłam typu 550)
60 g drobnego cukru
1 jajko

POSYPKA
5 łyżek brązowego cukru
3 łyżki cynamonu
2 łyżeczki przyprawy piernikowej

dodatkowo 60 g roztopionego i ostudzonego masła
1 łyżka ekstraktu waniliowego

DO DEKORACJI
lukier
cukier perlisty

W misce umieścić letnią wodę, mleko oraz drożdże. Odstawić na kilka minut aż drożdże ruszą. W misce miksera umieścić mąkę, drobny cukier, jajko oraz roztopione i ostudzone masło. Dodać zaczyn i wyrobić ciasto. Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. I teraz są dwie możliwości. Pierwsza jest taka że ciasto odstawić na 2-2 1/2 godziny do czasu podwojenia objętości i od razu przygotowywać monkey bread lub tak jak ja ciasto odstawić na około 1- 1 1/2 godziny w ciepłe miejsce aby ruszyło, a następnie wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia ciasto wyjąć na blat na około 1 1/2 - 2 godziny przed formowaniem ciasta. Składniki posypki wymieszać razem. Masło roztopić i ostudzić, a następnie dodać do niego łyżkę ekstraktu waniliowego  Z wyrośniętego ciasta formować kulki trochę większe od orzecha. Każdą kulkę namoczyć w mieszance maślano-waniliowej, a następnie obtoczyć w posypce. Kulki układać w formie na babkę. Tak przygotowanie ciasto przykryć folią spożywczą i umieścić w ciepłym miejscu na około 1 godzinę. W międzyczasie piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Formę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 35 minut. Jeszcze ciepłe ciasto wyjąć z formy, studzić na kratce. Ostudzone udekorować lukrem i cukrem perlistym.
SMACZNEGO!!!




8 komentarzy:

  1. Jak pieknie swiatecznie juz u Ciebie... A taki malpi chlebek zjadlabym z wielka przyjemnoscia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest cudny i pyszny :) Narobiłaś mi apetytu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu, wskoczylaś właśnie w moje top5 ulubionych fotografów. Jestem zachwycona ♡♡♡♡

    OdpowiedzUsuń
  4. Chciałabym zrobić ze swiezych drożdży, ile powinnam użyć do tego przepisu? Nie używam suszonych drożdży... Będę wdzięczna za podpowiedz :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP