czwartek, 30 czerwca 2016

KEFTA MKAOUARA.

Dzisiaj szybko i na temat, bo czas dzisiaj ma jakiś przyśpieszony przebieg i uciekł mi przez palce. A więc mam dla Was przepis z kuchni marokańskiej, który bardzo przypomina mi shakshukę, lecz w środku kryje się niespodzianka w postaci małych klopsów. Bardzo sycące i pożywne danie. Przygotowałam je w ramach wspólnego gotowania razem z MARTYNOSIĄ.


środa, 29 czerwca 2016

SMOOTHIE BOWL.

Smoothie bowl to nic innego jak miska pełna zmiksowanych owoców z dodatkiem orzechów, nasion lub płatków z jeszcze większą ilością owoców w kawałkach ułożonych na wierzchu. Trend ten opanował internet już jakiś czas temu. Przyglądałam mu się z zaciekawieniem czekając na obrodzenie owocowe. A że nareszcie nastało postanowiłam się dłużej nie opierać i popłynąć z nim. I tak jak zazwyczaj nie poddaje się modom różnego rodzaju, w tym wypadku wcale nie żałuje małego odchyłu od normy.


niedziela, 26 czerwca 2016

TRUSKAWKOWY DŻEM Z WANILIĄ I OCTEM BALSAMICZNYM.

Wczorajsze upały dały się nam we znak, lecz dzisiaj od rana powitał nas rześki chłód wdzierający się przez otwarte na oścież okna. W taką pogodę zdecydowanie przyjemniej robi się dżem, więc właśnie dzielę się z Wami przepisem i sesją ogrodową owego dżemu. Dżem polecam Wam bardzo bo dzięki dodatkowi wanilii i octu balsamicznego ma o wiele głębszy smak niż zwykły dżem truskawkowy. 





piątek, 24 czerwca 2016

ZAPIEKANY NALEŚNIK KOKOSOWY Z TRUSKAWKAMI.

To nie jest tak że nie lubię najzwyklejszych naleśników. Po prostu unikam nudy w kuchni. I tak mogłabym takie zwykłe z dżemem lub ketchupem (o tak!!!!) na śniadanie, obiad i kolację, ale czasami lubię odmianę. I w ramach tej odmiany, która napadła mnie ostatnio, przyrządziłam kokosowego naleśnika zapiekanego. Idealny w okresie letnim, obowiązkowo ze świeżymi owocami, niekoniecznie truskawkami. Po więcej najróżniejszych placuszków i naleśników zapraszam do TEJ ZAKŁADKI, nazbierało się w niej już sporo różnych przepisów.


czwartek, 23 czerwca 2016

OWSIANA TARTA Z TRUSKAWKAMI, RABARBAREM, NASIONAMI CHIA I OCTEM BALSAMICZNYM.

Ostatnio zdecydowanie mam chęć na wszelakie wypieki z dodatkiem płatków owsianych. Bo jak już podjadać coś słodkiego to lepiej z jakimiś zdrowymi dodatkami takimi jak płatki owsiane oraz nasionami chia. Musze nieskromnie przyznać że połączenie tych wszystkich składników czyli truskawek, rabarbaru, nasion chia oraz octu balsamicznego udało mi się doskonale. Ato już pewne że tarta ta ląduje w czołówce naszych ulubionych letnich wypieków. Tarta ta powstała w ramach współpracy z portalem LIFETIME.ARENA.PL. Znajdziecie na nim wiele ciekawych artykułów jak i przepis na TĘ PYSZNĄ TARTĘ



środa, 22 czerwca 2016

DUŃSKA SAŁATKA ZIEMNIACZANA (DANSK POTATISSALLAD).

To jedna z moim ulubionych sałatek, zwłaszcza teraz gdy młode ziemniaki królują na stołach. Inspirowałam się przepisem z warsztatów z Michałem Orłowskim szefem kuchni Lars, Lars & Lars w których miałam okazję ostatnio uczestniczyć. Zrobiliśmy wiele przepisów, lecz ten sałatkowy został w mojej pamięci najdłużej. Jeśli tak jak ja lubicie młode ziemniaki, zajrzyjcie koniecznie do MOPSIKAPANNY MALWINYEMILII oraz ZUZI, bo właśnie młode ziemniaki były bohaterami naszego wspólnego gotowania dzisiaj. 



poniedziałek, 20 czerwca 2016

ZAPIEKANY OMLET Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM, CUKINIĄ I KOPERKIEM.

Wróciłam. Z głową pełną pomysłów i inspiracji, które mam nadzieje sprowokują postęp na mojej fotograficznej drodze. Było świetnie i pozytywnie. Dzięki ludziom, bo to oni w tym wszystkim są najważniejsi. Teraz wracam na stare tory, choć muszę Wam się przyznać, że tak jakoś mi się nie chce, więc na zachętę i dobry rozpęd poniedziałkowy robię omlet. Tym razem zapiekany z dużą ilością pysznych składników w środku. 


niedziela, 12 czerwca 2016

MAJOWO.

Wiem, wiem tym razem mam lekkie opóźnienie, bo za chwilę będzie już połowa czerwca, ale nadrabiam zaległości których przysporzył mi wyjazd nad morze. Muszę się śpieszyć bo zaraz czeka mnie ponowny wyjazd na cały tydzień, tym razem do Warszawy, ale o tym później. Maj jak wszystko co dobre szybko się skończył zostawiając mnie z wieloma zaległościami, które powoli nadrabiam.


piątek, 10 czerwca 2016

POZIOMKOWA PANNA COTTA.

Każdy dzień wita nas słońcem wdzierającym się ukradkiem przez okna. Tak to długo wyczekiwany czas, przynajmniej przez mnie. Co rano zaglądam do ogródka, aby sprawdzić co nowego dojrzało. Z krzaczków pod winoroślą uśmiechają się czerwone poziomki. Nie mogę się powstrzymać aby ich nie zerwać i tak lądują w jednym z najprostszych deserów, ale najsmaczniejszych deserów. Bo po co komplikować sobie ten miły czas. 



środa, 8 czerwca 2016

PIECZONA MŁODA MARCHEW Z MIODEM I TYMIANKIEM.

Dzisiaj w ramach wspólnego gotowania razem z GIN na tapetę wzięłyśmy młodą marchew. Postanowiłam ją tym razem upiec w glazurze z miodu i tymianku i muszę Wam powiedzieć, że jest to połączenie idealne. Marchewki w trakcie pieczenia robią się skarmelizowane i słodkie, a w tle pobrzmiewa tymianek. Jest to idealny dodatek do wiosennego obiadu. 



poniedziałek, 6 czerwca 2016

ZIELONA SAŁATKA Z KOMOSĄ RYŻOWĄ, SZPARAGAMI I PESTO.

Sezon szparagowy jest w pełni, lecz trzeba pamiętać że wszystko co dobre szybko się kończy. Tak jest i ze szparagami. Nie wiem jak wy, ale mi każdego roku mija on zdecydowanie za szybko. Staram się więc wymyślać nowe dania, aby zdążyć z wypróbowaniem wszystkich nowych połączeń, lecz zazwyczaj kończę na ulubionych szparagach polanych bułką tarta z masłem. Tym razem dla nowo powstałego LIFETIME.ARENA.PL przygotowałam taką pyszną zieloną sałatkę, która zawiera w sobie same dobre rzeczy. Szparagi w połączeniu z pesto z natki pietruszki i prażonego słonecznika tworzą pyszną kompozycję w sam raz na lunch lub jako dodatek do grilla. Przepis na to szparagowe cudo znajdziecie na TEJ STRONIE, a tu zapraszam na ucztę zdjęciową :)


środa, 1 czerwca 2016

TARTA NA OWSIANYM SPODZIE ZE SZPARAGAMI I SZYNKĄ PROSCIUTTO.

I tak oto jakimś cudem zawitał do nas czerwiec. Na szybko wrzucam więc przepis, bo obiecałam, życzę pięknych czerwcowych wieczorów i uciekam dalej korzystać z urlopu.


TOP