środa, 24 sierpnia 2016

NALEŚNIKI KOKOSOWE Z JAGODAMI.

Kto nie lubi naleśników ? Chyba nie znam osoby, która by zakręciła nosem na stosik świeżo usmażonych naleśników. Ja też należę do ich miłośników i choć bardzo często ich nie przygotowuje, to teraz zachciało mi się ich z dodatkiem jagód i serka waniliowego. A żeby nie było nudno do ciasta zamiast zwykłego mleka dodałam kokosowe i jeszcze do smaku trochę mąki kokosowej.


poniedziałek, 22 sierpnia 2016

UCIERANE CIASTO Z KREMEM MIGDAŁOWYM, BRZOSKWINIAMI I JAGODAMI.

Choć lubię letni czas to nadchodzącą jesień przywitam z radością. Bo jak tu się nie cieszyć gdy wszędzie tyle dobrego. Bosko smakujące pomidory, półki uginające się od soczystych brzoskwiń i czarne jagody, którymi będziemy mogli cieszyć się już tylko chwilę. Aby ja przedłużyć sięgam po nie ostatnio na okrągło. Tym razem wylądowały w niewyobrażalnie dobrym ucieranym cieście z kremem migdałowym. Polecam bardzo, korzystajcie z jagodowych przepisów póki jeszcze jagody są, bo zaraz będziemy za nimi tęsknić. 


piątek, 19 sierpnia 2016

SAŁATKA BROKUŁOWA Z MUSZTARDOWYM DRESSINGIEM.

Choć lato nas ostatnio nie rozpieszcza to i tak należy z niego korzystać ile się da. Mając więc na uwadze rozpoczynający się weekend polecam Wam sałatkę nie tylko idealną do grilla, ale także nadającą się na szybką, letnią kolację. Miłego weekendu Kochani, wykorzystajcie go dobrze :)



czwartek, 18 sierpnia 2016

JAGODZIANKI Z MASCARPONE.

To nie jest tak, że nie lubię takich zwykłych, tradycyjnych JAGODZIANEK. Po prostu mam w sobie potrzebę szukania nowych smaków i połączeń, które niestety nie zawsze wychodzą wyborne. Tym razem trafiłam w sedno. Połączenie ciasta drożdżowego z mascarpone i jagodami jest po prostu pyszne. Ale mimo tego nie spoczywam na laurach i szukam dalej smaku idealnego.



wtorek, 16 sierpnia 2016

BRIAMI.

Bogato zaopatrzone półki straganów kuszą sezonowymi warzywami. Warto o tym czasie przygotować ten grecki gulasz, w którym różnorodność sezonowych warzyw wpływa bardzo pozytywnie na jego smak. Na dodatek roboty przy nim tyle co nic, wystarczy pokroić warzywa, wymieszać i wstawić do nagrzanego piekarnika i nie przemęczając się zbytnio mamy naprawdę wyborne danie obiadowe. 


wtorek, 9 sierpnia 2016

MIGDAŁOWE CIASTO Z RICOTTĄ, PAPIERÓWKAMI I PORZECZKAMI.

W powietrzu czuć już schyłek lata. Wiem niektórzy będą się kłócić, że jak przecież przed chwilą zaczął się sierpień. Prawda jest jednak taka że czuć już chłód w porannym powietrzu, w słońcu które już tak nie parzy i zamiast przed nim uciekać, szukam kawałka leżaka w nim skąpanego aby nagrzać się na zapas. No i widać też jego kres w ogródkowych zbiorach, które kurczą się niemiłosiernie. Ostatnie porzeczki i przedostatnie papierówki wykorzystałam więc do przygotowania tego typowo letniego ciasta. Spróbujcie je zrobić. Jest niezwykle lekkie dzięki dodatkowi ricotty i idealnie komponuje się z kwaskowatymi papierówkami i ostatnimi porzeczkami.



poniedziałek, 8 sierpnia 2016

GAZPACHO Z OLIWĄ BAZYLIOWĄ I GRZANKAMI Z SZYNKĄ SERRANO.

Mając nadzieje że jednak umiarkowane upały jeszcze powrócą nim sierpień się skończy. Dzielę się z Wami przepisem na gazpacho, które przygotowałam dla portalu LIFETIME.ARENA.PL. Ta hiszpańska zupa nadaje się nie tylko na lekki obiad w upalny dzień, ja trzymałam ją w lodówce i popijałam zaspokajając pragnienie spowodowane wysokimi temperaturami. Można dorzucić kostki lodu i robi nam się z niego zdrowe, letnie smoothie warzywne. Polecam bardzo. Przepis na to smakowite gazpacho z oliwą bazyliową i grzankami serrano znajdziecie TU. Zapraszam :)




piątek, 5 sierpnia 2016

HUMMUS Z PESTO Z SUSZONYCH POMIDORÓW.

O tym że połączenie hummusu z pesto z suszonych pomidorów jest przepyszne przekonuje się już jakiś czas, pochłaniając jego kolejne porcje. U mnie standardowo ląduje na razowej kanapce obłożonej pomidorami o ogórkami małosolnymi, ale możecie wymyślić swoje kombinacje. Nie zapomnijcie się tylko nimi podzielić, abym i ja posmakowała ulubionej kombinacji w nowej odsłonie.


środa, 3 sierpnia 2016

SERNIK Z TRUSKAWKAMI I NASIONAMI CHIA NA OWSIANYM SPODZIE.

W głowie powoli pojawiają się myśli o jesieni. Wiem, jest do niej jeszcze trochę czasu, ale chłód wdzierający się rano i poranne mgły przywołują takie jesienne myśli. Ale wracając do lata i czysto letniego sernika, który zagubił mi się w czeluściach dysku. Stwierdziłam, że muszę się z Wami podzielić przepisem na niego, bo z tego co pamiętam wyszedł bardzo smaczny. A truskawki na pewno jeszcze znajdziecie na straganach, przynajmniej mi mignęły wczoraj.


TOP