środa, 29 marca 2017

WIOSENNE PODPŁOMYKI Z PIEKARNIKA.

Wiosnę witam takimi oto podpłomykami z piekarnika z kremowym serkiem i zielonymi warzywami. Liczę po cichu że dzięki nim rozgości się na dobre i nie będzie chciała powiewać już zimnym wiatrem, jaki dziś nam zafundowała. Wczoraj rozpieszczała kawą pitą w słonecznych promieniach a dzisiaj trzeba się chować w domu. W końcu jednak jeszcze jest marzec, a wiadomo że w marcu jak w garncu ;)


poniedziałek, 27 marca 2017

WEGAŃSKIE BROWNIE Z MALINAMI.

Marzec upłynął nam na czekaniu na Benka i na eksperymentowaniu z czekoladą. W końcu czekolada dobra jest na wszystko. Tym razem udało mi się pierwszy raz w kuchni wykorzystać aquafabę czyli wodę z puszki po ciecierzycy. Brownie wyszło pyszne i wcale nie czuć w nim braku jajek. Zachęciło mnie to do kolejnych wypieków z aquafabą, więc gdy tylko znajdę na nie czas na pewno podzielę się z Wami przepisem. Tymczasem wracam czekać dalej, a Was zapraszam na kawałek pysznego brownie.




środa, 22 marca 2017

KOKTAJL OWOCOWY Z NASIONAMI CHIA.

Takie koktajle u mnie to zazwyczaj jest kwestia tego co akurat mam w lodówce. Bardzo lubię miksować je ostatnio. Zazwyczaj staram się jeszcze do tej kompozycji dorzucić szpinak, aby przy okazji wchłonąć dodatkowe witaminy. W tej wersji miksowałam warstwy oddzielnie, aby ładnie prezentowały się na zdjęciu. Jeśli nie chce się w to bawić wrzućcie po prostu wszystko razem do blendera, koktajl na pewno nie straci na smaku.


czwartek, 16 marca 2017

POTRÓJNIE CZEKOLADOWE EKLERY.

Z racji tego że weekend coraz bliżej mam dla Was nareszcie przepis na czekoladowe i to potrójne eklery. Eklery są robione z ciasta ptysiowego, które kiedyś budziło we mnie strach. Ale wystarczyło że zrobiłam je raz i przekonałam się że diabeł nie taki straszny. To naprawdę proste w wykonaniu ciastka, które uwielbiam w okresie letnim nadziewać zwykłym kremem waniliowym i dużą ilością sezonowych owoców. Do lata jeszcze trochę czasu więc dzisiaj podaje Wam eklery z czekoladą, która ostatnio siedzi mi w głowie.


niedziela, 12 marca 2017

SAŁATKA BURACZANA Z BULGUREM I FETĄ.

Ostatnio zamęczam Was słodkimi przepisami a głównie gofrowymi, więc dziś dla odmiany sałatka. Klasyczne połączenie buraka z fetą, wzbogacone o rukolę, kaszę bulgur oraz winegret balsamiczny. Pyszna pozycja na zbliżającą się wiosnę, która lada dzień ma się u nas zjawić.
Inną buraczaną propozycję znajdziecie u MOPSIKA .


piątek, 10 marca 2017

GOFRY JAGLANE.

Widząc Wasz entuzjazm w stosunków go tych gofrów postanowiłam śpieszyć z przepisem. W końcu weekend się zbliża i przyda się jakiś nowych przepis na pyszne śniadanie lub słodką przekąskę. Gofry przygotowałam z kaszy jaglanej, której standardowo za każdym razem gotuje za dużo. W trakcie tego eksperymentu postanowiłam dodać jeszcze mąkę pełnoziarnistą pszenną, jeśli jednak nie po drodze Wam z glutenem zamieńcie ją na jakąś bezglutenową. Aha i jeszcze jedna rzecz, a w sumie dwie. Po pierwsze rozgrzejcie bardzo mocno gofrownicę, bo inaczej gofry mogą nie wyjść. Po drugie, gdyby ciasto wydało Wam się za rzadkie dodajcie trochę więcej mąki.


poniedziałek, 6 marca 2017

SEROWE PĘCZOTTO ZE SZPINAKIEM.

Pięknie za oknem, a mi się chce się chce coraz więcej zielonego. Więc dorzucam szpinak gdzie mogę, do sałatek, do koktajli a ostatnio do tego pęczotta z serami. Bo połączenie szpinaku z serem pleśniowym to zawsze dobry pomysł. Zresztą na pewno nie muszę Wam o tym pisać.



środa, 1 marca 2017

GOFRY CZEKOLADOWE.

Czekolada to zdecydowanie temat wokół którego krążą moje myśli ostatnio. Nie ma się co dziwić, choć słonko powoli zaczyna wyglądać to w końcu jeszcze trwa zima. A zimą czekolada najlepsza na wszystko. Tym razem dodałam ją do gofrów i serwuje Wam przed snem. Czekoladowych snów zatem dzisiaj moim Drodzy :)



TOP