CIASTO DYNIOWE
(przepis z KWESTII SMAKU)
125 g musu z upieczonej dyni ( mi najbardziej smakuje dynia hokkaido i ma najładniejszy kolor po upieczeniu)
200 g masła
1.5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii ( ewentualnie opakowanie cukru waniliowego)
3 jajka
skórka starta z jednej pomarańczy
50 g białej czekolady
125 g musu z upieczonej dyni
Najpierw robimy mus z dyni. Dynie obrać ze skórki, wydrążyć pestki pociąć na mniejsze kawałki, polać oliwą i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 45 min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu dynię zmiksować. Odłożyć 250 g musu. Z reszty można przyrządzić na przykład ZUPĘ DYNIOWĄ.
Przygotować tortownicę wykładając dno papierem do pieczenia oraz smarując boki masłem ( ja wykorzystałam tortownicę o średnicy 18 cm). Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Masło roztopić w rondelku. Dorzucić do niego cukier z ekstraktem waniliowym, wymieszać i odstawić z ognia.
Do masy dodać mus dyniowy ( cały czyli 250 g) oraz skórkę z pomarańczy. Całość wymieszać do uzyskania w miarę gładkiej masy. Odłożyć pół szklanki ( wykorzystamy na polewę). Do reszty dodać żółtka i całość znowu wymieszać.
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i dodawać w 3 partiach do masy dyniowej.
Białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać z ciastem delikatnie mieszając.
Ciastem wypełnić tortownicę i wstawić do nagrzanego piekarnika na 55 min, do tzw suche patyczka.
Do odłożonej masy dyniowej dodać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę. Polać całość.
SMACZNEGO!!!
wyglada pysznie:)
OdpowiedzUsuńi też tak smakuje:)
UsuńPyszne ciasto!
OdpowiedzUsuńKolor ciacha rzeczywiście powala :) Bardzo jestem ciekawa jak smauje, czas rozbroić dynię :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie:)
UsuńDynia nadaje fantastyczny kolor to prawda. :-). Twoje ciacho prezentuje sie mega apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńdzięki:)
UsuńWygląda bajkowo, pięknie i kusi na całego!
OdpowiedzUsuńteż mnie urzeka dyniowy kolor,wczoraj z Mamą przerobiłyśmy całą wielką na puree i w słoiczki. ale Twoje ciasto jest o wiele piękniejsze!
OdpowiedzUsuńdziękuje bradzo:)też mam zamiar przerobić, żeby móc korzystać jak za oknem będzie szalała zima:)
UsuńSianko, biorę pierwsze zdjęcie i kawałeczek ciasta z niego aby... porównać ze swoim:), bo dyniowe wypieki zawsze mnie intrygują:)
OdpowiedzUsuńdyniowy wypiek? ooo :)
OdpowiedzUsuńDobrze, że już jest sezon na dynię, uwielbiam takie ciasta:)
OdpowiedzUsuńPierwsze zdjęcie bierze udział w naszym konkursie na zdjęcie miesiąca, zachęcamy do głosowania :) http://wykrywacz-smaku.pl/konkursy/glosy
OdpowiedzUsuńJakie piękne to ciasto!
OdpowiedzUsuńWyglada cudownie. Ja jeszcze nic z dodatkiem dyni nie pieklam. Pozwolisz wiec, ze sie poczestuje :))
OdpowiedzUsuńbardzo proszę;) naprawdę warto:)
UsuńTa polewa na górze taka słoneczna! :) Chętnie bym spróbowała ;-)
OdpowiedzUsuńPiękne! I ta polewa... Zgłodniałam! :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bardzo zachęcająco;)
OdpowiedzUsuńPRZE-CU-DO-WNE!!! Zakochałam się i chcę! <3
OdpowiedzUsuńKolor faktycznie zachwyca :)
OdpowiedzUsuńRewelacja! A polewa mnie powaliła na kolana! Ja wczoraj spartaczyłam muffinki z dynią. Zapisuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńwspaniałe ciasto!
OdpowiedzUsuńOh yum, looks good.
OdpowiedzUsuń/Avy
http://mymotherfuckedmickjagger.blogspot.com
♥
Pięknie spływa po nim polewa. Mam słabość do wszystkiego co dyniowe :)
OdpowiedzUsuńRety, ale ty szybka jesteś :D zazdroszczę.
OdpowiedzUsuńA ciasto brzmi wybornie!
Ciasto jest boskie! A polewa idealnie dopełnia całość:) Dziś upieczone z własnej dyni:)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie, a smakować musi po prostu bosko. Z pewnością wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPrzepiekne!!! Wyglada niesamowicie smacznie :) Czy dynia jest mocno wyczuwalna w tym ciescie?
OdpowiedzUsuńnie , bardziej wanilia i pomarańcza, dynię tylko delikatnie czuć:)pozdrawiam:)
UsuńWygląda obłędnie i zapewne też tak smakuje!:)
OdpowiedzUsuńRobiłam dzisiaj to ciasto - przepyszne, mokre, cudowny kolor ale zdecydowanie za słodkie, a dochodzi jeszcze słodka polewa. Zmniejszyłabym ilość cukru o połowę, a i tak całej szklanki nie dałam.
OdpowiedzUsuńdla mnie było ok, zazwyczaj wolę mniej słodkie w tym przypadku mi pasowało, ale wiadomo, że z ilością cukru to zawsze indywidualnie:)pozdrawiam
UsuńRany, to ciasto chodzi za mną od kiedy je tylko zobaczyłam, od 2 tygodni męczę mamę żeby mi dynię kupiła ;) Już się nie mogę doczekać kiedy je zrobię :)
OdpowiedzUsuńPiękny kolor i ten zapach pomarańczowej skórki. Musi być świetne.Ja zawsze dynie łaczę z gałka muszkatolową, cynamonem - tak bardziej piernikowo i wytrawnie ale w końcu musze inaczej. Namaste:))))
OdpowiedzUsuńLekko zmodyfikowałam przepis - dałam pół na pół musu z dyni pomarańczowej i dyni prowansalskiej w wyniku czego kolor był bardziej intensywny, zamiast startej skórki z pomarańczy dałam skórkę kandyzowaną, a do polewy dodałam pestki z dyni.
OdpowiedzUsuńJak dla mnie jest to ciasto IDEALNE. W życiu nie jadłam czegoś tak przepysznego.
Cała tortownica, dodam, że duża (też wychodzi tylko ciasto jest troszkę niższe i trzeba piec około 30 minut) została zjedzona w ciągu jednego popołudnia.
ciekawe modyfikacje muszę wypróbować, zwłaszcza z tymi pestkami:)
UsuńWygląda przepysznie! Z chęcią gościlibyśmy zdjęcie tego ciasta w naszym słodkim konkursie dyniowym :)
OdpowiedzUsuńhttp://slodki-wierzynek.blog.pl/konkurs/
bardzo ciekawe, super ;) robilam kiedys podobne i wyszlo pyszne, chetnie sprobuje Twojej wersji!
OdpowiedzUsuńZrobiłam dzisiaj, jest przepyszne! :)
OdpowiedzUsuńLooks and sounds so delicious...
OdpowiedzUsuńKisses!
Przepyszne ciasto! Zrobiłam i ...wszyscy byli zachwyceni :) Polecam :)
OdpowiedzUsuńMam mega ochotę, a już trudno o dynie :c Można zrobic mus z dyni mrożonej?
OdpowiedzUsuńNo jasne :) Pozdrawiam :)
UsuńW sensie mus zrobić z dyni mrożonej? :D
UsuńWiesz co ja mroziłam mus z dyni i potem robiłam z tego musu, ale z dyni mrożonej nie mam pojęcia. Nie piekłabym jej raczej ale na parze może zrobiła. Ugotowała do miękkości a potem zblendowała :) Pozdrawiam
UsuńHey keep posting such good and meaningful articles.
OdpowiedzUsuńThat is an extremely smart written article. I will be sure to bookmark it and return to learn extra of your useful information. Thank you for the post. I will certainly return.
OdpowiedzUsuńHey keep posting such good and meaningful articles.
OdpowiedzUsuńczy w przepisie nie ma bledu? najpierw jest napisane 125g dyni upiec, po czym calosc, czyli 250 g upieczonej dyni wymieszac z ....waga sie nie zgadza.
OdpowiedzUsuń