Gdy w okresie wiosenno-letnim wchodzę do warzywniaka i patrząc na półki sklepowe zasypane zielonymi nowalijkami jakoś nie mogę się opanować. I tak było w tym przypadku. Nakupiłam świeżego szpinaku, skusiła mnie do tego cukinia. I po powrocie do domu dopiero zaczęłam się zastanawiać. Z tego mojego zastanawiania się i zalegającego w lodówce serka ricotta powstały poniższe placuszki. Zapraszam :)
Tym razem tematem wspólnego gotowania było trio: szpinak, jajka, cytryna. Udało mi się trafić idealnie ze składnikami. Szpinakowo-jajkowo-cytrynowe niespodzianki przygotowały ze mną : MAGGIE, GIN oraz PANNA MALWINA.
PLACUSZKI Z RICOTTY ZE SZPINAKIEM I CUKINIĄ
Spinach & zucchini ricotta pancakes
porcja dla 2 osób
1 mała cukinia
300 g świeżego szpinaku
250 g serka ricotta
3 ząbki czosnku
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
skórka z 1/2 cytryny
sok z 1/2 cytryny
garść świeżych ziół (użyłam oregano, pietruszki i majeranku)
sól
pieprz
olej
Szpinak opłukać, osuszyć i pociąć w miarę duże kawałki. Cukinię pokroić wzdłuż na cztery części. Z każdej wyciąć pestki, a resztę zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać olej na który wrzucić pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Chwilę smażyć, pilnujący aby się nie przypaliły po czym dodać szpinak. Szpinak podsmażać do czas aż straci na objętości. W dużej misce umieścić ricottę, dodać do niej startą cukinię, podsmażony szpinak, posiekane zioła, jajko, mąkę oraz sok i skórkę z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Formować placki łyżką. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju około 5 minut z każdej strony, uważając aby placuszki się nie rozpadły. Podawać z kwaśną śmietaną.
SMACZNEGO!!!
Swietne, podoba mi sie ich ksztalt - taki placuszkowy styl wolny :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam! <3
OdpowiedzUsuńŚwietne :) Ciekawa jestem ich smaku :) Zapraszam Cię serdecznie z tym przepisem do mojej akcji "Czas na szpinak 3" :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńcudowne! zdecydowanie musze wyprobowac ten przepis!
OdpowiedzUsuńpolecam :)
UsuńUwielbiam placki cukiniowe, ale z dodatkiem szpinaku jeszcze nie próbowałam. Trafiają na moją "must do list" :)
OdpowiedzUsuńcieszę się :)
UsuńYummy :). Bardzo smaczna propozycja :)
OdpowiedzUsuńdzięki Zielaczku :)
UsuńZ cukinią uwielbiam, więc z dodatkiem szpinaku powinny smakować jeszcze lepiej! :)
OdpowiedzUsuńPyszne! :)))
OdpowiedzUsuńPychota! Zjadłabym takie na śniadanko :)
OdpowiedzUsuńZA BARDZO mnie inspirujesz ciągle i ciągle, wiesz? :D
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę Jey :))) POzdrawiam :)
UsuńPychota! Zrobimy je koniecznie :)
OdpowiedzUsuńświetne, uwielbiam wszystkie składniki, więc propozycja zdecydowanie dla mnie :)
OdpowiedzUsuńOch, muszę sobie zrobić takie warzywne cudeńka:)
OdpowiedzUsuń