czwartek, 8 sierpnia 2013

INTENSYWNIE ORZECHOWE CIASTO Z MIODEM I NEKTARYNKAMI.

Pomimo wielkich upałów za oknem i myśli uciekających raczej w stronę lodowych deserów i orzeźwiających napojów, odpalam piekarnik na wspólne pieczenie. Tematem w tym miesiącu są orzechy, nektarynki i miód. Jakoś od razu nasuwa mi się że musi to być ciasto, ale niekoniecznie. Zobaczcie co przygotowała reszta, sama w sumie jestem ciekawa.
Razem ze mną w sierpniowej kuchni dziś gotują lub pieką: MIRABELKA, WIERA, MAGGIE, MOPSIK oraz PANNA MALWINA.



INTENSYWNIE ORZECHOWE CIASTO Z MIODEM I NEKTARYNKAMI
Hazelnut cake with honey and nectarines
forma o średnicy 25 cm

200 g miękkiego masła
120 g brązowego cukru
3 łyżki miodu, użyłam wrzosowego
4 jajka
160 g mielonych orzechów laskowych
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
100 g mąki pszennej
50 g mąki razowej
3-4 nektarynki
łyżka miodu

Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia, część papieru umieszczając poza obręczą. W misce utrzeć miękkie masło z cukrem aż zrobi się puszyste. Dodać 3 łyżki miodu, a następnie zacząć wbijać jajka po jednym przez cały czas miksując masę. Gdy wszystkie jajka znajdą się w środku zwiększyć obroty na chwilę, aby ciasto zrobiło się puszyste i stopniowo zacząć dodawać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz zmielone orzechy. Całość przelać do formy a na wierzchu ułożyć owoce. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika owoce wysmarować miodem a wierzch oprószyć cukrem pudrem. 
SMACZNEGO!!!



12 komentarzy:

  1. Twoja propozycja zdecydowanie najbardziej pracochłonna. Podziwiam Cię, że dałaś radę upiec ciasto w taki upał. Wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie było tak strasznie, wiatrak chodził cały czas :)

      Usuń
  2. Uwielbiam ciasta orzechowe, Twoje wygląda wspaniale i niezwykle apetycznie: )

    OdpowiedzUsuń
  3. W instrukcji gdzieś zgubiły się orzechy ;)
    Lubię takie proste placki, z nektarynkami najbardziej. Mam jedno ulubione ciasto razowe, do którego lubię wracać. Ale na Twoje też się skuszę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Jagoda, jakoś mi umknęło :) Juz poprawione :)

      Usuń
  4. Ciasto wygląda rewelacyjnie, a wydawałoby się, że miód i orzechowy to taki niesierpniowy temat.......

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jednak :) Bardzo się kompnują z soczystymi nektarynkami :)

      Usuń
  5. Musiałaś rozgrzać piekarnik. Mam nadzieję, że nie robiłaś ciasta wczoraj, bo bym baardzo współczuła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na orzechowe zawsze mam ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha, lubię orzechy i owoce razem:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Chyba w ubiegłym roku wypróbowałam to połączenie. Nektarynki genialnie się komponują z orzechami :). Twoje ciasto wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP