czwartek, 30 lipca 2015

KOLDSKÅL.

Po tym jak zasmakował nam ostatnio TEN deser postanowiłam przyrządzić jeszcze coś z duńskich specjałów i tak oto kolejny deser rodem ze Skandywani zagościł u mnie na blogu. Tym razem wybrałam Koldskål czyli tradycyjną duńską zupę z maślanki podawaną latem podczas upałów. Tradycjnie Koldskål podaje się z ciasteczkami kammerjunkere jednak ja podałam je z florentynkami z TEGO przepisu i powiem Wam że też pasowały. Deser ten przygotowałam w związku z akcją Mopsika SKANDYNAWSKIE LATO. Razem ze mną Koldskål przygotowywały MIRABELKA oraz GIN.




KOLDSKÅL
3 porcje

500 g maślanki
250 g jogurtu greckiego
2 żółtka
3 łyżki cukru
ziarna z 1 laski wanilii
sok z 1/2 cytryny
owoce do dekoracji
florentynki z TEGO przepisu

Żółtka, cukier oraz ziarna wanilii umieścić w metalowej misce nad garnkiem z gotująca się wodą i miksować około 5-7 minut aż masa zrobi się jasna i puszysta. Następnie do masy jajecznej dodać maślankę, jogurt oraz sok z cytryny i całość dokładnie zmiksować. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny aż zupa dokładnie się schłodzi. Podawać z owocami jagodowymi i florentynkami.
SMACZNEGO!!!






3 komentarze:

  1. Z florentynkami musiał smakować wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czuję się zachęcona :) Bardzo dziękuję za kolejny przepis w akcji :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP