Jestem rodowitą Poznaniarą i z racji tego uwielbiam wszystko co ziemniaczane. Pomysł na ziemniaczaną babkę podoba mi się bardzo, bo może ona stanowić oddzielne danie ale także można potraktować ją jako dodatek do obiadu. Poniżej przedstawiam Wam przepis nie do końca podstawowy bo dodałam do niego suszone pomidory, przez co babka ziemniaczana zrobiła się trochę śródziemnomorska, ale wystarczy ich nie dodawać i będziecie mieć babkę tradycyjną. Razem ze mną babki ziemniaczane przygotowywały MOPSIK oraz PANNA MALWINA.
BABKA ZIEMNIACZANA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
1 mała cebula
125 g boczku wędzonego
1 łyżka oleju
900 g ziemniaków
8 połówek suszonych pomidorów
2 łyżki suszonego majeranku
2 jajka
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki ostrej, wędzonej papryki
masło do wysmarowania formy
Ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, umieścić na sicie i odstawić do odsączenia na około 20 minut. Boczek pokroić w kostkę i wytopić na patelni. Cebulę pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać olej wrzucić cebulę i zeszklić. Podsmażoną cebulę wymieszać z boczkiem i odstawić. Do odcedzonych ziemniaków dodać suszone pomidory pokrojone w mniejsze kawałki, suszony majeranek, cebulę i boczek, jajka, mąkę ziemniaczaną, sól oraz paprykę. Wszystko razem wymieszać dokładnie po czym przełożyć do formy wysmarowanej wcześniej masłem. Piec w piekarniku nagrzanym na 160 stopni C przez około 1 1/2 godziny. Po upieczeniu ostudzić i dopiero wtedy wyjąć z formy. Bardzo smaczna jest babka na drugi dzień podsmażona w kawałkach na maśle.
Ciekawy dodatek. Ożywczy :).
OdpowiedzUsuńWersja w sam raz dla mnie :) Podoba mi się, że upiekłaś babkę w takiej formie, przez co ma bardzo ładny kształt :)
OdpowiedzUsuńTaką z surowych ziemniaków też kiedyś robiłam i jest super. Nawet bardziej smakowała mi na drugi dzień, odgrzewana. Ciekawa jestem jak smakuje z pomidorkami. Dzięki za kolejne wspaniałe wspólne gotowanie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, jestem bardzo ciekawa tej babki:)
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi sie ta babka, a suszone pomidory to kolejny plus! :) Chyba taka zrobie ;)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowita! Idealnie upieczona!
OdpowiedzUsuńNie jadłam babki w takiej formie :)
OdpowiedzUsuńJestem pewna, że by mi smakowała :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis i jeszcze lepsze zdjęcia. Babka wygląda obłędnie! Właśnie takie regionalne smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)
OdpowiedzUsuń