czwartek, 19 listopada 2015

CYNAMONOWY DESER Z TAPIOKI Z MUSEM ŚLIWKOWYM.

To nie pierwszy tapiokowym deser na moim blogu. Te wcześniejsze znajdziecie je TU oraz TU. Wszystkie były bardzo dobre, lecz ten jak na razie smakuje mi najbardziej. Może to za sprawą pysznego musu śliwkowego lub rozgrzewającej tapioki która przesiąknęła smakiem cynamonu. W sumie to nie wiem, ale jeśli macie tapiokę w domu to zachęcam Was do zrobienia tego bardzo prostego deseru, na pewno umili Wam jesienny dzień.





CYNAMONOWY DESER Z TAPIOKI Z MUSEM ŚLIWKOWYM
4 porcje

MUS ŚLIWKOWY
500 g śliwek
50 g cukru
50 ml wody

CYNAMONOWA TAPIOKA
1/2 szklanki kulek tapioki
2 szklanki mleka (może być zwykłe lub roślinne)
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli

Śliwki umyć, wydrylować, pokroić w mniejsze kawałki i umieścić w garnku. Dodać do nich cukier oraz wodę. Gotować na małym ogniu aż śliwki się rozpadną. Odstawić do przestygnięcia.
W garnku umieścić tapiokę, mleko, cukier, sól oraz cynamon. Całość wymieszać i gotować często mieszając na małym ogniu około 20 minut. Perełki tapioki powinny stać się przezroczyste i miękkie. W razie konieczności dolać trochę mleka w trakcie gotowania. Ciepłą tapiokę przełożyć do szklanek i odstawić do wystygnięcia. Następnie wylać na górę mus śliwkowy i całość wstawić do lodówki na kilka godzin.
SMACZNEGO!!!




4 komentarze:

  1. Delikatna tapioka i aromatyczne sliwki - to musoali smakowac swietnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Marzy mi się tapioka, ale nigdzie jej znaleźć nie mogę...
    Deser z pewnością smakował wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie :) No i nie mogę nie skomentować tych pięknych deseczek!

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP