czwartek, 17 grudnia 2015

KRAJANKA PIERNIKOWA Z MARCEPANEM.

To co tworzy atmosferę świąteczną to na pewno zapachy wydobywające się w grudniu z kuchni. Dla mnie nieodłącznym świątecznym zapachem jest oczywiście zapach pieczone piekarnika. I aby poczuć atmosferę świąteczną pomimo braku śniegu za oknem piekę różniaste pierniki na potęgę.Jedne wychodzą lepsze inne gorsze, ale tą krajankę mogę Wam polecić z czystym sumieniem. Dodatkowym jej plusem jest to że przygotowuje się ją wcześniej, przed Świętami i umieszcza w puszce. Ale pamiętajcie żeby schować ją gdzieś głęboko, bo może się zdarzyć że do świąt nic nie zostanie.




KRAJANKA PIERNIKOWA Z MARCEPANEM
przepis od TRUFLI
forma o wymiarach 30x25 cm

PASTA MIGDAŁOWA
1 1/2 szklanki mielonych migdałów 
1 1/2 szklanki cukru pudru
1 białko
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
szczypta soli


MARCEPAN
cała pasta migdałowa
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
1/3 szklanki mąki
1 łyżka mleka
po 1 łyżce soku pomarańczowego i cytrynowego
1 łyżeczka olejku migdałowego


CIASTO
3 1/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka mielonego kardamonu
1 łyżeczka imbiru
po 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej i zmielonych goździków
po 1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu i zmielonego ziela angielskiego
szczypta soli
1/2 szklanki miodu
1/2 szklanki brązowego cukru
1/2 kostki masła (100 g )

1 jajko

1 żółtko
garść drobno posiekanych orzechów włoskich
1 łyżka smażonej lub kandyzowanej skórki pomarańczowej   



ponadto
powidła śliwkowe

LUKIER
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki rumu lub koniaku

Pasta migdałowa
Obrane migdały zmielić drobno lub jeśli posiadamy już zmielone to wymieszać je z cukrem pudrem, ekstraktem i solą. Następnie połączyć z białkiem, żółtko odłożyć. Masę porządnie wymieszać, uformować z niej wałek, zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na godzinę.

Marcepan
Pastę migdałową rozetrzeć z cukrem pudrem po czym dorzucić resztę składników i dokładnie połączyć.

Ciasto
Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. W dużym rondlu umieścić miód, masło oraz brązowy cukier. Całość umieścić na małym ogniu i podgrzewać do rozpuszczenia się masła, nie zagotowywać. Do miski przesiać mąkę,sodę, sól oraz proszek do pieczenia. Wmieszać także posiekane orzechy i skórkę pomarańczową. Gdy mieszanina w garnku się rozpuści dodać do niej wszystkie przyprawy. Zamieszać i zestawić z ognia. Dodawać stopniowo mąkę ciągle mieszając. Zestawić z ognia i wbić jajko oraz odłożone wcześniej żółtko. Wymieszać, ciasto przełożyć na blat podsypany mąkę i wyrobić ciasto. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na wymiar blachy. Jeden rozwałkowany płat ciasta ułożyć na dnie. Na nim rozsmarować masę marcepanową zostawiając pół centymetrowy margines dookoła. Na nim rozsmarować równą warstwę powideł. Na górze ułożyć drugi płat rozwałkowanego ciasta. Docisnąć brzegi i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 30-35 minut. Pod koniec pieczenia przygotować lukier. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić i polukrować. Po całkowitym ostygnięciu czyli kilku godzinach krajankę pokroić i umieścić w puszce. Z każdym dniem krajanka będzie lepsza.
SMACZNEGO!!!



3 komentarze:

  1. Jest pyszna, ale ma jedną wadę: znika w niewyjaśnionych okolicznościach :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Trochę dużo tych składników jak na moje gusta (leniwa jestem :)), ale dla takiego efektu na pewno warto :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP