środa, 23 grudnia 2015

STOLLEN.

Stollen to tradycyjna strucla bożonarodzeniowa nadziewana marcepan. W większości przypadków formuję się go w dość płaski placek przypominający kształtem dzieciątko zawinięte w pieluszkę. Jednak ja postanowiłam odejść od tradycji i zaplotłam je w warkocz, dzięki czemu zyskało na wyglądzie. Więcej świątecznych przepisów znajdziecie w najnowszym wydaniu FOOD Culture.




STOLLEN

200 g rodzynek
100 g suszonej żurawiny
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
50 g płatków migdałowych
80 ml rumu
1 laska wanilii
1 łyżeczka cynamonu
110 ml mleka
1 łyżka cukru
7 g suszonych drożdży
20 g drobnego cukru
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka przyprawy do piernika
2 jajka
120 g miękkiego masła
cukier puder do posypania
200 g marcepanu

Bakalie, ziarenka wanilii oraz przeciętą laskę umieścić w misce i zalać rumem. Odstawić na kilka godzin mieszając co jakiś czas. Mleko podgrzać delikatnie po czym dorzucić do niego suszone drożdże oraz łyżkę cukru, wymieszać i odstawić na 10 minut aż zaczną bąbelkować.  W misce miksera umieścić przesianą mąkę, sól, przyprawę do piernika, jajka oraz zaczyn. Przy pomocy haka lub ręcznie wyrobić ciasto na koniec dodając do niego partiami bardzo miękkie masło. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto po czym dodać namoczone bakalie i dokładnie wmieszać je w ciasto. Ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny, w tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Następnie odgazować ciasto. Ciasto oraz marcepan podzielić na trzy części. Z każdej  części uformować wałek.  Wałek z ciasta rozpłaszczyć,  na skraju umieścić wałek marcepanowy po czym ciasto zwinąć w rulon. Wszystkie trzy rulony i zapleść w warkocz pilnując aby jego koniec i początek porządnie założyć, tak aby w trakcie pieczenia warkocz się nie rozjechał. Uformowany stollen przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym na 180 stopni C około 50 minut do zezłocenia się ciasta. Ostudzony stollen zawinąć w papier i umieścić w puszce, można go przechowywać do około 2 tygodni.
SMACZNEGO!!!






2 komentarze:

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP