piątek, 20 maja 2016

KOKOSOWY TORT Z PIECZONYM RABARBAREM.

Niepostrzeżenie nadciągnął weekend, nie żebym się nie cieszyła, ale ten czas leci jak szalony a obowiązków przybywa i przybywa. Nie będę jednak narzekać w końcu kilka dni lenistwa się szykuje, więc przyda się kawałek czegoś słodkiego. Dawno nie było słodkiego przepisu więc śpieszę z nowym na ten tort kokosowy z kremem z pieczonym rabarbarem. Mówię Wam wiosenna pychota, ale co tam Wam będę mówić, lepiej zróbcie sobie sami.


KOKOSOWY TORT Z PIECZONYM RABARBAREM
forma o średnicy 18 cm

PIECZONY RABARBAR
500 g rabarbaru
3 łyżki drobnego cukru
1 1/2 łyżeczki żelatyny

BISZKOPT KOKOSOWY
4 jajka
110 g drobnego cukru
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g wiórków kokosowych

KREM
500 g serka mascarpone
250 ml śmietanki 30%
ziarana z 1 laski wanilii
50 g cukru pudru

kompot rabarbarowy do nasączenia

Piekarnik nagrzać na 190 stopni C. Rabarbar umyć, ułożyć w blaszce i posypać cukrem. Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut aż zmięknie. Następnie przestudzić go i zmiksować na gładko. Do rabarbaru wrzucić żelatynę i zostawić na około 10-15 minut. Gdy napęcznieje podgrzewać masę mieszając uważając aby się nie zagotowała. Gdy żelatyna się rozpuści odstawić do ostygnięcia, po czy wstawić na kilka godzin do lodówki.
Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Przygotować dwie tortownice wykładając ich dna papierem do pieczenia. Jajka z cukrem ubić na najwyższych obrotach miksera na jasną, puszystą masę. W misce wymieszać przesianą mąkę, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Połączyć w dwóch partiach z masą jajeczną, mieszając bardzo ostrożnie, najlepiej przy pomocy rózgi kuchennej lub szpatułki. Ciasto rozłożyć równo w tortownicach po czym wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu studzić na kratce.
W misce miksera umieścić ser, cukier, ziarna wanilii oraz zimną śmietankę. Miksować do uzyskania puszystej masy. 2/3 objętości masy odłożyć, a resztę wymieszać z masą rabarbarową. Odstawić do schłodzenia.
Blaty biszkoptów przekroić na pół. Każdy nasączyć kompotem rabarbarowym lub likierem kokosowym. Składając tort, blaty przekładać kremem rabarbarowym. Na górze i bokach rozsmarować odłożony wcześniej krem waniliowy. Wstawić do lodówki na około 3 godziny.
SMACZNEGO!!!




12 komentarzy:

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP