poniedziałek, 19 grudnia 2016

PIERNIK Z NADZIENIEM MIGDAŁOWO-MORELOWYM.

Trochę mroczny klimat mi wyszedł na tych zdjęciach. Ale co zrobić gdy za oknem mgły zamiast śniegu. Niech Was jednak klimat nie zmyli bo sam piernik jest przepyszny. Ciekawie nadzienie z konfitury morelowej i całego mnóstwa bakalii pomiędzy dwoma kawałkami piernika. Jest to ten rodzaj ciasta, który spokojnie możecie zrobić kilka dni przed świętami. Umieśćcie je w puszce i polukrujcie przed podaniem.



PIERNIK Z NADZIENIEM MIGDAŁOWO-MORELOWYM
przepis od Lo z bloga PISTACHIO
forma o średnicy 20x30 cm

CIASTO
200 g miodu
100 g cukru
110 g masła
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki mielonego anyżu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
510 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko

NADZIENIE
1 słoik konfitury morelowej (250 g )
1 1/2 szklanki migdałów pokrojonych w słupki
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki suszonej żurawiny
1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
sok z 1 pomarańczy
2 łyżeczki likieru pomarańczowego

LUKIER
cukier puder
mleko
likier pomarańczowy
gorzka czekolada

W rondelku umieścić miód, cukier oraz masło. Podgrzewać do momentu aż masło się rozpuści, nie doprowadzać do wrzenia. Garnek zdjąć z ognia, dodać wszystkie przyprawy i wymieszać. W misce miksera umieścić mąkę, sodę oraz proszek. Dodać masę miodowo-maślaną z przyprawami. Wyrobić ciasto do momentu aż zrobi się gładkie po czym odstawić na około 5 minut. Po tym czasie dodać jajko i wymieszać do połączenia się składników. Wyrobione ciasto podzielić na dwie równe części, każdą zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na minimum 2 godziny. W międzyczasie przygotować nadzienie mieszając wszystkie składniki.  Po tym czasie formę o wymiarach 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na cienkie blaty. Pierwszy ułożyć na dnie formy, na nim rozprowadzić równomiernie nadzienie które przykryć drugim blatem ciasta. Ciasto z góry ponakłuwać widelcem po czym wstawić całość do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C. Piec około 30-40 minut. Po ostudzeniu polukrować i posypać posiekaną czekoladą. Przechowywać w puszce.
SMACZNEGO!!!







2 komentarze:

  1. Klimat może troszkę mroczny, ale ciasto wygląda smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aj, bo ta zima w tym roku zupełnie niezimowa, o!
    Piernik z pewnością smakował bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP