poniedziałek, 24 września 2018

DROŻDŻOWE BABECZKI ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ.

Uziemiona chorobą w domu szukam dobrych stron tej sytuacji. Przynajmniej nadrobię zaległości blogowe, przeczytam kolejną książkę i opije się gorącą herbatą. Gdyby ktoś tak jeszcze do tego zestawu upiekł mi te drożdżowe babeczki ze śliwkami byłabym przeszczęśliwa. A Was co uszczęśliwia najbardziej podczas chorowania ?



DROŻDŻOWE BABECZKI ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ
12 sztuk

CIASTO
300 g mąki pszenne + 3-4 łyżki
7 g suchych drożdży
100 ml mleka
50 g drobnego cukru
1 jajko
1 żółtko
80 g bardzo miękkiego masła
1 łyżka ekstraktu z wanilii

KRUSZONKA
50 g drobnego cukru
60 g zimnego masła
60 g mąki pszennej

kilka śliwek

W pierwszej kolejności przygotować zaczyn umieszczając w misce letnie mleko, drożdże oraz łyżeczkę cukru. Całość wymieszać po czym umieścić w ciepłym miejscu na około 15 minut. W tym czasie zaczyn powinien zacząć bąbelkować. W misce miksera umieścić mąkę, cukier, jajka oraz zaczyn. Wyrabiać ciasto, które będzie dość rzadkie, więc najlepiej zrobić to za pomocą miksera. Po kilku minutach, do ciągle wyrabianego ciasta dodawać w partiach bardzo miękkie masło na zmianę podsypując małą ilością mąki. Wyrabiać jeszcze kilka minut po czym przykryć folia spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. I teraz są dwie możliwości, jeśli chcemy drożdżówki przygotować w ten sam dzień zostawiamy ciasto do do podwojenia objętości, czyli na około 2 godziny. Jeśli chcielibyśmy przygotować drożdżówki rano to miskę z ciastem, po godzinie wyrastania umieścić w lodówce. Rano wyciągnąć ciasto na blat na około 2 godziny przed formowaniem ciasta.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części. Przygotować formę na muffinki wykładając zagłębienia papierem do pieczenia. Ciasto formować w kształt bułek po czym umieścić w przygotowanej formie. Przykryć folią spożywczą i umieścić w ciepłym miejscu na około  1-1/2 h do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotować kruszonkę, umieszczając wszystkie jej składniki w misce i wyrabiając za pomocą rąk. Kruszonka powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Przygotowaną kruszonkę umieścić w lodówce do czasu użycia.
Piekarnik nagrzać na 190 stopni C. Śliwki umyć, wydrylować i pociąć na mniejsze kawałki. Na każdej babeczce umieścić kilka kawałków śliwek (wcisnąć je dość mocno) oraz dużą ilość kruszonki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25-30 minut.
SMACZNEGO!!!


4 komentarze:

  1. Drożdżowe wypieki zawsze mnie uszczęśliwiają - życzę dużo zdrówka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie! :-)

    Zapraszam na mojego bloga! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma informacji ile drożdży trzeba dodać. ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki za czujność �� Dawałam opakowanie suchych czyli 7g ��

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP