Ciasto to zdecydowanie podbiło naszą tegoroczną jesień, robiłam je już chyba z pięć razy, co w przypadku blogera kulinarnego jest ewenementem. Jego zaletą oprócz oczywiście smaku jest na pewno szybkość w przygotowaniu. Pokrojone śliwki wrzucacie na dno formy, całość przykrywacie prostym ciastem i do piekarnika. W trakcie pieczenia unoszą się z niego boskie zapachy, bo czy coś może pachnieć piękniej gdy za oknem zimno i mokro niż pieczone śliwki z cynamonem ?
ODWRÓCONE CYNAMONOWE CIASTO ZE ŚLIWKAMI
tortownica o średnicy 20 cm
600-700 g wydrążonych śliwek
+ 2 łyżki brązowego cukru
100 g miękkiego masła
120 g brązowego cukru
4 jajka
szczypta soli
1 czubata łyżeczka cynamonu
1 szklanka zmielonych migdałów
1 szklanka mąki pszennej
Śliwki umyć, wydrylować i pokroić najlepiej w ósemki. Zasypać cukrem i odstawić na czas przygotowywania ciasta. Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Masło umieścić w misce miksera, dodać cukier i miksować na wysokich obrotach aż masa stanie się puszysta. Następnie ciągle miksując wbijać po jednym jajku, następnie dorzucić sól i cynamon. Na koniec do masy dodać zmielone migdały oraz mąkę i za pomocą szpatułki wmieszać je delikatnie w ciasto. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć w niej równomiernie śliwki. Na górę wylać ciasto i rozprowadzić na śliwkach. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około minut, do tak zwanego "suchego patyczka". Tortownicę z ciastem wyjąć na blat, odstawić na kilka minut po czym ciasto wyjąć na talerz.
SMACZNEGO!!!
Mmm, coś wspaniałego! Już sam zapach musiał zniewalać :)
OdpowiedzUsuńTak dokładnie Gin, dla samego zapachu chyba zrobię ją jeszcze raz :)
Usuń