poniedziałek, 16 października 2017

RUSTYKALNA TARTA Z MASĄ MIGDAŁOWĄ I ŚLIWKAMI.

Wiem, troszkę się naczekaliście na ten przepis. Przyznaję że mam ostatni tyły ze wszystkim, ale trudno nie rozdwoję się. Jeśli na bieżąco chcecie śledzić co się nowego u mnie dzieje to zapraszam do obserwowania mojego profilu na Instagramie ( o tuuuuuu). Wciągnęłam się w niego strasznie i jakoś tam ostatnio jestem bardziej aktywna. Ale wracając do tarty. Nie jest to jakiś odkrywczy przepis. Śliwki z migdałami to bardzo przyjemne połączenie, ujęte w rustykalną ramę, która sprawdzi się praktycznie ze wszystkim owocami. Zapraszam serdecznie :)





RUSTYKALNA TARTA Z MASĄ MIGDAŁOWĄ I ŚLIWKAMI
2 mniejsze tarty lub jedna większa

CIASTO
300 g mąki pszennej
120 g zimnego masła
150 g sera ricotta
2 łyżki brązowego cukru
szczypta soli
kilka łyżek zimnej wody

NADZIENIE MIGDAŁOWE
70 g mielonych migdałów
50 g miękkiego masła
1 żółtko
1 1/2 łyżki brązowego cukru
1 1/2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka amaretto

śliwki+1 łyżka brązowego cukru
żółtko+kilka łyżek mleka

Z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć je w folię spożywczą i umieścić w lodówce na minimum 30 minut. W międzyczasie przygotować nadzienie. Migdały, miękkie masło, żółtko, cukier, mąkę oraz amaretto umieścić w malakserze i dokładnie połączyć. Śliwki umyć, wydrążyć i pokroić na ósemki. Zasypać je brązowym cukrem i odstawić.. Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Ciasto rozwałkować na kształt okręgu. Rozsmarować migdałowe nadzienie zostawiając około 3 cm marginesu. Na nadzieniu rozłożyć przygotowane wcześniej śliwki. Zawinąć rant do środka i posmarować go rozkłóconym z mlekiem żółtkiem. Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25-30 minut do zrumienienia się brzegów tarty.
SMACZNEGO!!!







1 komentarz:

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP