Tort na ukoronowanie jesieni która w tym roku rozpieszcza nas jak na razie promieniami słońca. Połączenie cynamonu oraz jabłek które chyba nikogo nie pozostawi obojętnym. Taka mała wariacja i zamiennik tradycyjnej SZARLOTKI którą także możecie znaleźć u mnie na blogu. Przygotowywanie poniższego tortu zdecydowanie warto sobie rozłożyć w czasie aby kremy zdążyły się schłodzić i zestalić. Na koniec wystarczy tylko wszystko złożyć i podać taki oto pyszny tort. Zapraszam serdecznie :)
CYNAMONOWY TORT Z JABŁKAMI
forma o średnicy 18 cm
BISZKOPT CYNAMONOWY
6 jajek (jajka muszą być w temperaturze pokojowej)
120 g drobnego cukru
150 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cynamonu
MUS JABŁKOWY
500 g jabłek
100 g cukru
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone z 3 łyżkach wody
KREM JABŁKOWY
całość musu jabłkowego
125 g serka mascarpone
KREM Z MASCARPONE
180 ml śmietanki kremówki
180 g mascarpone
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
jabłka suszone do dekoracji
cydr do nasączenia biszkoptu
Białka oddzielić od żółtek i umieścić w misce. Odmierzyć mąki oraz cynamon i przesiać całość. Zacząć ubijać białka. Gdy zaczną robić się sztywne partiami zacząć dodawać cukier. Ciągle ubijając dodać po kolei żółtka. Następnie wsypać przesiane mąki i delikatnie za pomocą szpatułki wymieszać jajka z mąkami. Ciasto przelać do dwóch form o średnicy 18 cm których dna uprzednio wyłożyć papierem do pieczenia i piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym na 170 stopni C. Biszkopty są upieczone gdy wbity w nie i wyciągnięty patyczek jest suchy.
Jabłka pokrojone w kostkę oraz cukier umieścić w garnku i prażyć na małym ogniu do czasu aż jabłka się rozpadną. Dla pewności na końcu zmiksować je za pomocą blendera. Żelatynę zalać wodą i odstawić na kilka minut aż napęcznieje. Następnie w razie konieczności dodać jeszcze kilka łyżek wody po czym lekko podgrzać ciągle mieszając aby żelatyna się rozpuściła. Tak przygotowaną żelatynę przelać do jabłek i wymieszać dokładnie. Przestudzone jabłka wstawić najlepiej do lodówki na kilka godzin.
Jabłka połączyć dokładnie z serkiem mascarpone za pomocą miksera po czym krem ponownie umieścić w lodówce na kilka godzin.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno uważając aby jej nie przebić dodając w trakcie ubijania cukier puder. Następnie dodać do niej serek mascarpone i na bardzo niskich obrotach połączyć za pomocą miksera. Na koniec do masy dodać łyżeczkę żelatyny rozpuszczoną w 3 łyżkach wrzątku. Dokładnie wymieszać i również umieścić na minimum 2 godziny w lodówce.
Gdy wszystkie składowe tortu będą gotowe można zacząć składać tort. Każdy biszkopt przekroić na pół. Każdą z czterech jego części nasączyć cydrem po czym układać na paterze przekładając kremem jabłkowym. Gdy całość będzie złożona rozsmarować na górze i po bokach krem z mascarpone. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby całość się staliła. przed podaniem górę tortu udekorować suszonymi jabłkami.
SMACZNEGO!!!
Świetnie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńGenialna pozycja!
OdpowiedzUsuńRewelacyjny pomysł :)
OdpowiedzUsuńJa się piszę na takie cudo: )
OdpowiedzUsuńRównież jestem pod wrażeniem! Ten cynamonowy biszkopt...to trzeba przetestować:)
OdpowiedzUsuńPiękny tort. Taki jesienny:)
OdpowiedzUsuńWygląda oblędnie;)
OdpowiedzUsuńRewelacja!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł, wygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńWygląda imponująco!
OdpowiedzUsuńFantastyczny pomysł! Coś dla mnie, uwielbiam cynamon :)
OdpowiedzUsuńRobię ten tort lubemu na urodziny! :D
OdpowiedzUsuń