piątek, 4 grudnia 2020

CIASTKA POMARAŃCZOWE Z ŻURAWINĄ.

W tym roku chodzą za mną żurawinowe przepisy, więc możecie spodziewać się jeszcze kilku, zwłaszcza że żurawina bardzo kojarzy mi się ze świątecznym czasem. Zaczynam od kruchych pomarańczowych ciastek wypełnionych żurawinowym nadzieniem. Sprawdzą się jako przedświąteczna przegryzka jak i upominek dla Św. Mikołaja.


CIASTKA POMARAŃCZOWE Z ŻURAWINĄ

około 14 sztuk


100 g miękkiego masła

80 g drobnego cukru

1 jajko

szczypta mielonych waniliowych lasek

250 g mąki

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

1 łyżeczka skórki pomarańczowej


200 g żurawiny

60 g brązowego cukru

2 łyżeczki skórki pomarańczowej


Masło razem z cukrem umieść w misce miksera i utrzyj na puszystą masę. Dodaj jajko i wanilię i dalej ucieraj. W misce odmierz mąkę, proszek do pieczenia, sól i skórkę pomarańczową i wymieszaj. Partiami dodawaj do ucieranej w mikserze masy.  Ciasto owiń w folię i włóż do lodówki na kilka minut. 

Żurawinę razem z cukrem i skórką pomarańczową umieść w malakserze i zmiel na drobno. 

Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na prostokąt. Masę żurawinową rozsmaruj równomiernie na cieście. Ciasto zawiń w ciasny rulon wzdłuż krótszego boku. Rulon owiń ciasno folią spożywczą i umieść w lodówce na minimum 2 godziny.

Piekarnik rozgrzej na 180 stopni C. Rulon wyjmij z lodówki, odwiń z folii i pokrój ostrym nożem na cienkie plasterki około 1 cm. Każdy plasterek ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz partiami w nagrzanym piekarniku około 15 minut aż lekko się zrumienią.

SMACZNEGO!!!








16 komentarzy:

  1. Jakie wspaniałe muszą być te ciasteczka! Chcę piec je na święta. Czy żurawina w przepisie powinna być świeża czy suszona? pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja użyłam świeżej, można też mrożonej. Spróbowałabym z suszoną tylko namoczyłabym ją wcześniej w soku pomarańczowym i nie słodziła. Pozdrawiam Ania

      Usuń
  2. Uwielbiam Twoje przepisy, aż chce się gotować :) Ja w kuchni stawiam pierwsze kroki, jako żona :) Zależy mi na tym, aby produkty były dobrej jakości. Niektóre rzeczy zamawiam z https://zakupyw24h.pl/10-art-spozywcze/, a część oczywiście kupuje stacjonarnie. Masz może swoje ulubione sklepy, w których możesz polecić dobrej jakości produkty spożywcze?

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyobrażam sobie jakie te ciastka muszą być pyyyszne:) Muszę koniecznie znaleźć czas i upiec je w najbliższym czasie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajnie wyglądają. Świątecznie tak.

    OdpowiedzUsuń
  5. Podczas prezentowania przepisu liczy się nie tylko sama instrukcja wykonania ale również załączona grafika, która przykuwa uwagę odbiorców, zachęca czytelników do realizacji. Wykorzystane na tym blogu zdjęcia, ewelidentnie spełniają swoją rolę.

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacyjny blog. Na 100 procent bardzo dużo osób wejdzie na ten blog.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawy artykuł. Nie mogę się doczzekać następnych

    OdpowiedzUsuń
  8. Podoba mi się ten blog. Jestem pewny ,że dużo osób wejdzie na ten blog.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten blog mi się bardzo podoba. Na pewno kumplowi powiem o tym blogu.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawie czy mój kumpel ten blog zna. Na pewno o tym blogu mu powiem.

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny blog, na pewno wrócę po inne przepisy.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepysznie wyglądające ciastka oraz piękne ich fotografie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądają naprawdę smakowicie. Będzie trzeba wypróbować - połączenie żurawiny i pomarańczy brzmi wyjątkowo kusząco :D.

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP