środa, 8 czerwca 2016

PIECZONA MŁODA MARCHEW Z MIODEM I TYMIANKIEM.

Dzisiaj w ramach wspólnego gotowania razem z GIN na tapetę wzięłyśmy młodą marchew. Postanowiłam ją tym razem upiec w glazurze z miodu i tymianku i muszę Wam powiedzieć, że jest to połączenie idealne. Marchewki w trakcie pieczenia robią się skarmelizowane i słodkie, a w tle pobrzmiewa tymianek. Jest to idealny dodatek do wiosennego obiadu. 




PIECZONA MŁODA MARCHEW Z MIODEM I TYMIANKIEM
przepis od DONNY HAY

2 pęczki młodej marchwi
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z cytryny
kilka gałązek tymianku
sól
pieprz

Piekarnik nagrzać na 200 stopni C. Marchewki obrać, umieścić w misce i dodać oliwę, miód, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Wymieszać dokładnie, przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40-50 minut aż marchewki się skarmelizują i zmiękną.
SMACZNEGO!!!




7 komentarzy:

  1. Uwielbiam taką marchewkę, najlepiej do jakiegoś dobrego mięsa;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Widzę, że podążyłyśmy tą samą ścieżką ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie :) Twoja tarta wygląda pysznie :)

      Usuń
  3. Polecam odrobinę gałki muszkatołowej jeśli lubisz, niesamowicie podkręca smak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem na pewno wypróbuje :) Dzięki za pomysł :)

      Usuń
  4. Też robiłam te marchewki, dokładnie z przepisu Donny Hay - są przepyszne!

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP