To nie jest tak że nie lubię najzwyklejszych naleśników. Po prostu unikam nudy w kuchni. I tak mogłabym takie zwykłe z dżemem lub ketchupem (o tak!!!!) na śniadanie, obiad i kolację, ale czasami lubię odmianę. I w ramach tej odmiany, która napadła mnie ostatnio, przyrządziłam kokosowego naleśnika zapiekanego. Idealny w okresie letnim, obowiązkowo ze świeżymi owocami, niekoniecznie truskawkami. Po więcej najróżniejszych placuszków i naleśników zapraszam do TEJ ZAKŁADKI, nazbierało się w niej już sporo różnych przepisów.
ZAPIEKANY NALEŚNIK KOKOSOWY Z TRUSKAWKAMI
forma o średnicy 20 cm
60 g mąki kokosowej
1 łyżka cukru pudru
3 jajka
250 ml mleka
szczypta soli
duża garść truskawek
olej kokosowy
,
Piekarnik nagrzać na 200 stopni C. Formę do zapiekania wysmarować olejem kokosowym. W misce miksera umieścić mąkę, cukier puder, jajka, mleko oraz sól. Wyrobić ciasto na wysokich obrotach. Przelać do wysmarowanej formy, na górze rozmieścić umyte wcześniej i przekrojone truskawki. Całość umieścić w nagrzanym piekarniku i piec około 35-40 minut, aż naleśnik będzie rumiany z wierzchu a w środku upieczony.
Idealne śniadanie na czerwcowy poranek :) Uwielbiam połączenie kokosowego smaku z truskawkami!
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł!
OdpowiedzUsuńMniam, mniam. Idealny na śniadanie :)
OdpowiedzUsuń