niedziela, 16 września 2012

TARTA Z GRUSZKAMI I CZEKOLADĄ.

Jedna z moich ulubionych tart, pieczona wiele razy, długo przed tym nim zrodził się pomysł na tego bloga. Chociaż wielkim zwolennikiem gruszek nie jestem, w tej tarcie w połączeniu z czekoladą uwielbiam i nie mogę się opanować po wyjęciu z piekarnika, aby zjeść choć kawałek lub może ze dwa:)

 

TARTA Z GRUSZKAMI I CZEKOLADĄ
(przepis podpatrzony u STRAWBERRIES FROM POLAND)

przepis na kruche ciasto STĄD

125 g gorzkiej czekolady (z zawartością kakao co najmniej 70%)
5 gruszek
125 ml śmietany kremówki 30%
2 jajka
4 łyżki brązowego cukru
sok z połowy cytryny

Ciastem wylepić formę o średnicy 30 cm. i wstawić do lodówki na czas nagrzewania piekarnika. Piekarnik nagrzać na 200 stopni. Formę z ciastem umieścić w piekarniku na 15-20 min do czasu zrumienienia.
W międzyczasie obierać gruszki pokroić na ćwiartki i dalej na cienkie kawałki, skropić cytryną aby nie ściemniały. Czekoladę poszatkować na drobne kawałki. Śmietanę zmiksować z jajkami.
Na podpieczony spód wysypać równo czekoladę, następnie ułożyć gruszki. Na całość wylać masę śmietanowo-jajeczną, wylewać na środku masa rozleje się na boki. Wystające części gruszek posypać brązowym cukrem. Piec 40-45 min.w temperaturze 180 stopni.
SMACZNEGO!!!

23 komentarze:

  1. smacznie tutaj u Ciebie ... baaaardzo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się wspaniale. Czekolada i gruszki to boski duet :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajnie mieć taki stały, wypróbowany przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie, chętnie wypróbuje ale "Śmietanę zmiksować z jajkami" ile tych jajek bo chyba umknęły ci w wpisywaniu składników ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Łałł po pierwsze tartą , po drugie gruszki z czekoladą . To mu być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. coś w sobie mają niektóre połączenia smakowe, że kuszą tak niesamowicie. czekolada i gruszki, to jest to! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj, wcale się nie dziwię. Podejrzewam, że też bym miała problem z przejściem obok takiej tarty obojętnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepis na ciasto chyba nie jest dobry, musiałam dać 2 razy więcej mąki, żeby ciasto się nie rozlewało, (może powinno być 1 jajko, a nie aż 2?) poza tym powinnaś uwzględnić, że najpierw trzeba wymieszać składniki suche z masłem, a na koniec dodać jajko, a piekąc na wierzchu powinno się ułożyć groch, żeby ciasto nie urosło. To są ważne rzeczy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chodzi o przepis to robiłam go nie raz i jakoś ciasto nigdy mi się nie rozlewało. Ciasto wyrabiam zawsze w mikserze wrzucając wszystkie składniki razem i nigdy nie podpiekam go z grochem i jakoś za każdym razem ciasta mi się udają. Można używać różnych proporcji składników żeby znaleźć odpowiednie dla siebie. Ten przepis akurat jest z kultowej książki i raczej bym nie twierdziła że zły. Ale polecam wypróbowanie innych przepisów na kruche spody. Mogło być także tak że nie miałaś masła zimnego i do tego na przykład duże jajka. Pozdrawiam

      Usuń
  9. Za to zdjęcia są przepiękne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. czy zamiast masła może być PALMA?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się że nie, bo jednak masło nadaje ciastu smaku. strukturze chyba powinno się udać, ale w smaku raczej nie będzie takie dobre. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. a jakie masło polecasz?

      Usuń
    3. W sumie bez różnicy, ważne żeby miało 82% tłuszczu, ja chyba najczęściej używam Masła Ekstra :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  11. Jakie będą proporcje na ciasto na formę ok.24cm?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób z tej samej ilości ciasta, po prostu wyjdzie trochę grubsze :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  12. Stary przepis, a jak patrzysz tak na niego z czasem to masz jakieś uwagi/zmieniłabyś coś?

    OdpowiedzUsuń
  13. It was very useful for me. Keep sharing such ideas in the future as well. This was actually what I was looking for, and I am glad to came here! Thanks for sharing the such information with us.

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP