czwartek, 20 września 2012

PLACKI DYNIOWO-SEROWE.

I oto kolejne danie i kolejne zaskoczenie. Placki dyniowo-serowe do zjedzenia w formie dania głównego lub jako dodatek. Można kombinować z rodzajem dodanych serów, ja wykorzystałam roladkę sera koziego, ale myślę że bez względu na rodzaj użytego sera placuszki wyjdą pyszne.



PLACKI DYNIOWO-SEROWE
(przepis z KWESTII SMAKU)

250 g dyni (samego miąższu bez skórki i pestek)
100 g sera koziego ( ale można też spróbować z camembertem, fetą lub ricottą)
3 łyżki czubate mąki ziemniaczanej
2 jajka
oliwa
sól
pieprz
płatki chili do smaku

MASŁO SZAŁWIOWE
40 g masła
4 listki szałwii
sól

Na początek dynie zetrzeć na tarce, wrzucić do miski do której dodać jeszcze żółtka i rozdrobionym ser. Doprawić solą, pieprzem i płatkami chili. Białką ubić na sztywną pianę. Do miski z dynią wsypać mąkę, dodać pianę i delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Patelnię rozgrzać razem z oliwą. Nakładać placki, rozpłaszczając je. Smażyć do zrumienienia z każdej strony.
Na innej patelni roztopić masło, soląc je oraz wrzucając listki szałwii. Smażyć chwilę, do chrupkości listków.
Placki podawać polane masłem szałwiowym.
SMACZNEGO!!!





12 komentarzy:

  1. wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam dynię, ale placków z niej jeszcze nie robiłam :)Twoje z kozim serem szczególnie przypadły mi do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. porywam placuszka! piękny maja kolor :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak te kolory dyni boskie we wszystkich daniach wychodzą, aż sięchce fotografować:)

      Usuń
  4. Zapisuję do spróbowania, bo wyglądają obłędnie :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie wypróbuj bo naprawdę warto:) pozdrawiam

      Usuń
  5. mają cudowny kolorek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. aaaah i ta szałwia. masełko szałwiowe idealnie musi łączyć się z dynią :) płyniesz anula, płyniesz! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wszędzie gdzie nie spojrzę dynia a ja w dalszym ciągu nic z nich nie zrobiłam. Muszę koniecznie to nadrobić a Twój przepis będzie do tego idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. piękne... początkowo przeczytałam dyniowo-sercowe, hi, hi, pewnie serca też w te placki sporo włożyłaś :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie... nawet zdjęcia identyczne jak w Kwestii Smaku... ciekawe.. czysty przypadek?!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie wiem Anonimie dlaczego twierdzisz że moje zdjęcia są identyczne z tymi z Kwestii Smaku, nie są. A jeśli chodzi o korzystanie z czyiś przepisów to nic złego jeśli podaje się źródło, a ja zawsze podaje, no ale mogłeś nie zauważyć przecież. pozdrawiam

      Usuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP