Przepis docelowo miał być z morelami, niestety moreli w warzywniaku już nie dostałam usłyszałam że sezon się na nie skończył, więc padło na nektarynki. Myślę że nektarynki też są w porządku. Do tego pyszne kruche ciasto z pistacjami no i mus czekoladowy, kto z nas nie lubi czekolady???....mhmhmmm....
TARTA Z NEKTARYNKAMI, PISTACJAMI I MUSEM CZEKOLADOWYM
(przepis z DESSERTS FOR BREAKFAST)
CIASTO
240 g mąki
65 g pistacji ( bez skorupek)
50 g cukru
120 g zimnego masła
1 żółtko
3-4 łyżki zimnej wody
MUS CZEKOLADOWY
280 g czekolady deserowej
4 żółtka
1 szklanka mleka
2 łyżki cukru
2/3 szklanki kremówki
4 nektarynki
50 g dżemu morelowego
pistacje pokruszone do posypania
Połączyć mąkę, pokruszone pistacje oraz cukier. Dodać masło pocięte na kawałki, żółtko oraz wodę i zagnieść ciasto które następnie umieścić w lodówce na godzinę. Nagrzać piekarnik na 215 stopni. Ciastem wylepić formę ( mi wyszła jedna duża ok 21 cm oraz 2 małe), podziurkować widelcem i umieścić w piekarniku na 15-20 min. do czasu zrumienienia.
Czekoladę rozdrobnić i odstawić umieszczając nad nią sitko. Na patelni umieścić mleko z cukrem i podgrzewać do czasu rozpuszczenia cukru. Żółtka ubić trzepaczką i nadal ubijając dolewać ostrożnie cienką stróżką gorące mleko. Po połączeniu całość ponownie umieścić na patelni i podgrzewać mieszając nie przerwanie do czasu aż mikstura zacznie gęstnieć. Następnie przetrzeć masę przez sitko wprost do czekolady i całość porządnie wymieszać. W misce ( najlepiej schłodzonej w lodówce) trzepaczką ubić śmietanę kremówkę, którą następnie ostrożnie należy połączyć z masą czekoladową.
Mus rozsmarować na tartach i umieścić w lodówce na ok 4 godziny.
Po tym czasie nektarynki pokroić w cienkie plasterki i układać na górze tarty. Owoce posmarować podgrzanym dżemem, przetartym przez sitko. Całość posypać rozdrobionymi pistacjami.
SMACZNEGO!!!
o raaany! jakie piękne słodkości.
OdpowiedzUsuńdzięki wielkie:)
Usuńwow wygląda przepięknie. wielkie brawa za tą tartę
OdpowiedzUsuń:) tylko szkoda że nie z morelami, ale to juz w przyszłym roku:)
UsuńSmacznie wygląda, aż ją ustawię w kolejce do upieczenia. Kocham nektarynki! :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :) I nic nie szkodzi, że bez moreli ;)
OdpowiedzUsuńo tak:)slicznie podana!
OdpowiedzUsuńZapowiada się pysznie ale przyznam że zdjęcia robią świetne wrażenie
OdpowiedzUsuń