sobota, 8 września 2012

TARTA Z NEKTARYNKAMI, PISTACJAMI I MUSEM CZEKOLADOWYM.

Przepis docelowo miał być z morelami, niestety moreli w warzywniaku już nie dostałam usłyszałam że sezon się na nie skończył, więc padło na nektarynki.  Myślę że nektarynki też są w porządku. Do tego pyszne kruche ciasto z pistacjami no i mus czekoladowy, kto z nas nie lubi czekolady???....mhmhmmm....


TARTA Z NEKTARYNKAMI, PISTACJAMI I MUSEM CZEKOLADOWYM
(przepis z DESSERTS FOR BREAKFAST)

CIASTO
240 g mąki
65 g pistacji ( bez skorupek)
50 g cukru
120 g zimnego masła
1 żółtko
3-4 łyżki zimnej wody

MUS CZEKOLADOWY
280 g czekolady deserowej
4 żółtka 
1 szklanka mleka
2 łyżki cukru
2/3 szklanki kremówki

4 nektarynki
50 g dżemu morelowego
pistacje pokruszone do posypania

Połączyć mąkę, pokruszone pistacje oraz cukier. Dodać masło pocięte na kawałki, żółtko oraz wodę i zagnieść ciasto które następnie umieścić w lodówce na godzinę. Nagrzać piekarnik na 215 stopni. Ciastem wylepić formę ( mi wyszła jedna duża ok 21 cm oraz 2 małe), podziurkować widelcem i umieścić w piekarniku na 15-20 min. do czasu zrumienienia.

Czekoladę rozdrobnić i odstawić umieszczając nad nią sitko. Na patelni umieścić mleko z cukrem i podgrzewać do czasu rozpuszczenia cukru. Żółtka ubić trzepaczką i nadal ubijając dolewać ostrożnie cienką stróżką gorące mleko. Po połączeniu całość ponownie umieścić na patelni i podgrzewać mieszając nie przerwanie do czasu aż mikstura zacznie gęstnieć. Następnie przetrzeć masę przez sitko wprost do czekolady i całość porządnie wymieszać. W misce ( najlepiej schłodzonej w lodówce) trzepaczką ubić śmietanę kremówkę, którą następnie ostrożnie należy połączyć z masą czekoladową.
Mus rozsmarować na tartach i umieścić w lodówce na ok 4 godziny.

Po tym czasie nektarynki pokroić w cienkie plasterki i układać na górze tarty. Owoce posmarować podgrzanym dżemem, przetartym przez sitko. Całość posypać rozdrobionymi pistacjami.
SMACZNEGO!!! 




8 komentarzy:

  1. o raaany! jakie piękne słodkości.

    OdpowiedzUsuń
  2. wow wygląda przepięknie. wielkie brawa za tą tartę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) tylko szkoda że nie z morelami, ale to juz w przyszłym roku:)

      Usuń
  3. Smacznie wygląda, aż ją ustawię w kolejce do upieczenia. Kocham nektarynki! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda obłędnie :) I nic nie szkodzi, że bez moreli ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapowiada się pysznie ale przyznam że zdjęcia robią świetne wrażenie

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP