niedziela, 2 września 2012

PIECZONA DYNIA.

Nie wiedziałam, że tak wpadnę. Wydawało mi się, że to nie mój smak, że będzie jadalne ale nic więcej. Na całe szczęście moja chęć eksperymentowania zwyciężyła i tak wpadłam po uszy w uwielbienie do pieczonej dyni. Naprawdę polecam, nie można porównać z niczym. Pyszności.



PIECZONA DYNIA


dynia
czosnek
oliwa z oliwek 
sól 
ewentualnie ulubione zioła

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Dynię przekrawamy i wydrążamy z miękkiego miąższu znajdującego się w środku. Następnie kroimy ją na ok 2 cm kawałki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia na którym układamy kawałki dyni. Czosnek ścieramy na tarce o małych oczkach lub wyciskamy i smarujemy nim kawałki dyni. Całość polewamy oliwą i posypujemy przyprawami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20-30 min do zrumienienia się dyni, zapach roznoszący się po domu jest zniewalający:).
SMACZNEGO!!!





12 komentarzy:

  1. moje dynie dojrzewają na działce.. a ja mam już tyle pomysłów. :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie pierwsza kupiona, reszta też z działki:)

      Usuń
  2. Nigdy nie jadłam pieczonej dyni, dziwne, bo tak ją lubię. Tej jesieni na pewno przekonam się, jak smakuje w takiej wersji. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. hm, nigdy nie jadłam.
    ciekawa jestem, czy po pierwszym razie też tak wpadnę xd

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. naprawdę była zdziwiona, że to takie dobre;)

      Usuń
    2. jadłam kiedyś coś podobnego i muszę powiedzieć że nawet nawet ;D

      Usuń
  4. potwierdzam, smakuje pysznie, robię na ostro, do oleju dodaję chilli :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ooo ciekawie, muszę wypróbować:)))

      Usuń
  5. Ja wczoraj próbowałam grillowanej i była BOSKA. Tylko grilla i warunków do niego nie posiadam i martwiłam się, że tego nie odtworzę. W sumie ta musi być równie pyszna. W tygodniu potoczę się po dynię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pieczona dynia jest pyszna :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Omm uwielbiam ! Albo z tymiankiem albo lekko karmelizowaną z curry i słodką papryką. dzięki za przypomnienie że to już czas na dynię : )

    OdpowiedzUsuń
  8. nigdy nie jadłam tak przyrządzonej dyni ;) fajny pomysł, nie mogę się doczekać sezonu dyniowego! bardzo ciekawi mnie jak będzie smakował złamany delikatny smak dyni poprzez czosnek :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP