Nie wiedziałam, że tak wpadnę. Wydawało mi się, że to nie mój smak, że będzie jadalne ale nic więcej. Na całe szczęście moja chęć eksperymentowania zwyciężyła i tak wpadłam po uszy w uwielbienie do pieczonej dyni. Naprawdę polecam, nie można porównać z niczym. Pyszności.
PIECZONA DYNIA
dynia
czosnek
oliwa z oliwek
sól
ewentualnie ulubione zioła
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Dynię przekrawamy i wydrążamy z miękkiego miąższu znajdującego się w środku. Następnie kroimy ją na ok 2 cm kawałki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia na którym układamy kawałki dyni. Czosnek ścieramy na tarce o małych oczkach lub wyciskamy i smarujemy nim kawałki dyni. Całość polewamy oliwą i posypujemy przyprawami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20-30 min do zrumienienia się dyni, zapach roznoszący się po domu jest zniewalający:).
SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
moje dynie dojrzewają na działce.. a ja mam już tyle pomysłów. :)))
OdpowiedzUsuńu mnie pierwsza kupiona, reszta też z działki:)
UsuńNigdy nie jadłam pieczonej dyni, dziwne, bo tak ją lubię. Tej jesieni na pewno przekonam się, jak smakuje w takiej wersji. :)
OdpowiedzUsuńhm, nigdy nie jadłam.
OdpowiedzUsuńciekawa jestem, czy po pierwszym razie też tak wpadnę xd
naprawdę była zdziwiona, że to takie dobre;)
Usuńjadłam kiedyś coś podobnego i muszę powiedzieć że nawet nawet ;D
Usuńpotwierdzam, smakuje pysznie, robię na ostro, do oleju dodaję chilli :-)
OdpowiedzUsuńooo ciekawie, muszę wypróbować:)))
UsuńJa wczoraj próbowałam grillowanej i była BOSKA. Tylko grilla i warunków do niego nie posiadam i martwiłam się, że tego nie odtworzę. W sumie ta musi być równie pyszna. W tygodniu potoczę się po dynię :)
OdpowiedzUsuńPieczona dynia jest pyszna :D
OdpowiedzUsuńOmm uwielbiam ! Albo z tymiankiem albo lekko karmelizowaną z curry i słodką papryką. dzięki za przypomnienie że to już czas na dynię : )
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam tak przyrządzonej dyni ;) fajny pomysł, nie mogę się doczekać sezonu dyniowego! bardzo ciekawi mnie jak będzie smakował złamany delikatny smak dyni poprzez czosnek :)
OdpowiedzUsuń