sobota, 22 września 2012

DYNIOWA.

Dyniowych eksperymentów ciąg dalszy. Na całe szczęście jak do tej pory każdy był trafiony, łącznie z tym zupowym. Zupa wyszła gęsta, pyszna, pełna smaku a dzięki dodaniu płatków chili także mocno rozgrzewająca.


DYNIOWA ZUPA

600 g dyni ( po obraniu i wydrążeniu)
1 l bulionu
1 cebula
2 ząbki czosnku
oliwa
curry
płatki chili
sól
pieprz
masło
listki szałwii

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Dynię wydrążyć, obrać i pokroić w dość grubą kostkę. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polać oliwą, doprawić solą oraz pieprzem i razem wymieszać. Wstawić do piekarnika na 20-25 min..
W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić pokroją w kostkę cebulę oraz czosnek i zeszklić nie przypalając. Dorzucić upieczoną dynię oraz wlać gorący bulion. Doprawić solą, pieprzem oraz płatkami chili. Całość gotować pod przykryciem na średnim ogniu prze 20 min.. Przestudzić trochę i zmiksować na krem.
Podawać z masłem rozpuszczonym na patelni i podsmażonym z szałwią oraz kleksem śmietany.
SMACZNEGO!!!


13 komentarzy:

  1. Dobra na takie dni jak dzisiejszy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja uwielbiam dyniową z mleczkiem kokosowym, polecam wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeszcze nie jadłam, ale koniecznie spróbuje:)))

      Usuń
  3. mmm... jestem tak nakręcona na ten Twój krem.. jak dodstanę u siebie mleczko, zaraz taką ugotuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. zupa ślicznie się prezentuje, jeszcze takiej nie jadłam :) chyba czas taką przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. na rozgrzanie w te coraz zimniejsze wieczory - super :)

    OdpowiedzUsuń
  6. dyniowa - idealne na te jesienne juz dni :)

    OdpowiedzUsuń
  7. lubię bardzo, a z takigo ślicznego kubka z pewnością smakuje jeszcze lepiej :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. robię właśnie dyniową, dodam jeszcze łyżeczkę cukru:)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP