Dzisiaj mam dla Was przepis na lahmacun czyli turecką pizzę. Pysznie chrupiącą, skropioną sokiem z cytryny i wysmarowaną jogurtem. Niby fast food lecz wersja przygotowana w domu z dobrych składników może stanowić pyszną ucztę. Razem ze mną lahmacun przygotowywały MIRABELKA, ZUZIA oraz SHINJU.
4 sztuki
CIASTO
450 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
100 ml ciepłej wody + 2 łyżeczki suchych drożdży
150 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy
NADZIENIE
500 g mięsa wołowego
1/2 dużej cebuli
1 ząbek czosnku
1 pęczek natki pietruszki
1/2 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
1/2 czerwonej papryki
1 pomidor
sól
pieprz
cytryna
cytryna
Drożdże wymieszać ze 100 ml ciepłej wody, dodać szczyptę cukru i odstawić na około 10 minut aż zacznie bąbelkować. W misce miksera umieścić mąkę, sól, oliwę, zaczyn drożdżowy oraz resztę ciepłej wody. Ciasto wyrabiać ręcznie lub mikserem około 10 minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Kulę ciasta umieścić w misce, posmarować oliwą i przykryć folią spożywczą. Odstawić do wyrastania na około 2 godziny. W międzyczasie mięso zmielić w maszynce razem z cebulą, czosnkiem i papryką. Następnie doprawić je kminem i kolendrą uprzednio zmiażdżonymi w moździerzu oraz solą i pieprzem. Do masy mięsnej dodać także pomidora drobno pokrojonego i połowę posiekanej natki pietruszki. Piekarnik najlepiej razem z kamieniem do pieczenia pizzy rozgrzać do temperatury 250 stopni C. Ciasto podzielić na 4 części lub więcej i cienko rozwałkować. Na cieście rozsmarować nadzienie i całość umieścić na rozgrzanym kamieniu lub wcześniej rozgrzanej blaszce. Piec około 10 minut. Lahmacun podawać skropione sokiem z cytryny i posmarowane jogurtem. Wierzch posypać świeżą natką pietruszki.
SMACZNEGO!!!
Wygladaja rewelacyjnie, mam nadzieje, ze uda mi sie zrobic je w weekend ;)
OdpowiedzUsuńfajnie Ci wyszły :) dziękuję za wspólne gotowanie :)
OdpowiedzUsuń