poniedziałek, 31 sierpnia 2015

PIEROGI Z RICOTTĄ I JAGODAMI.

Czyste szczęście, ciepłe dni i jagody. To wszystko kojarzy mi się z wakacjami. A jak jagody to na obiad obowiązkowo KNEDLE lub pierogi z jagodami. Do tego umorusane buzie, zabawy w letnim deszczu i granie w badmintona do ostatniego promyka słońca. Tak sobie myślę w ten ostatni dzień wakacji  że niestety takich wakacji już nie przeżyję, ale wszystko to przed moim Tymkiem, czego życzę mu z całego serca. A Was zapraszam na jagodowe uniesienia w postaci tych pierogów.



PIEROGI Z RICOTTĄ I JAGODAMI
około 50 sztuk

CIASTO
300 g mąki pszennej
230 ml gorącej wody
1/2 łyżeczki soli

NADZIENIE
250 g sera ricotta
300 g jagód
1 łyżka drobnego cukru

Z mąki, gorącej wody oraz soli wyrobić ciasto i odstawić je przykryte szczelnie folią spożywczą na około 20 minut. W misce wymieszać ser z jagodami oraz cukrem a następnie odstawić. Ciasto wałkować cienko a następnie wykrawać z niego okręgi, Nadziewać jagodami oraz serem i odkładać. Surowe pierogi można zamrażać układając je na tacce podsypanej mąką a następnie umieścić w zamrażarce. Gdy się porządnie zamrożą przełożyć wszystkie do foliowej torebki. Jeśli chcemy je zjeść od razu należy zagotować garnek wody po czym wrzucać pierogi po kilka sztuk i gotować od wypłynięcie ich na powierzchnię około 3 minut. Podawać polane śmietaną.
SMACZNEGO!!!





4 komentarze:

  1. Pierogi z jagodami to smak dzieciństwa, który uwielbiałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja się nie mogę doczekać, aż zacznę gotować mojemu synkowi, a najbardziej jak będę gotować razem z nim, np. pierogi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne pierogi! :)
    Musiały być pyszne! *.*

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP