Tym razem mam dla Was przepis w sam raz na nadchodzące upały. Lody można modyfikować dowolnie, warto pokusić się nie tylko o dodanie różnych owoców ale także o zamianę części jogurtu na przykład na mleko kokosowe. Radzę przygotować od razu podwójną porcję bo podobno ma być jeszcze bardziej upalnie. Lody te przygotowałam specjalnie do letniego numeru FOOD culture w którym czeka na Was jeszcze kilka przepisów na ochłodę na nadchodzące dni a także wiele innych pyszności.
LODY JOGURTOWE Z OWOCAMI, MIODEM I WODĄ Z KWIATÓW POMARAŃCZY
10 lodów
około 150 g mieszanki letnich owoców
300 g jogurtu greckiego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka wody z kwiatów pomarańczy
garść płatków migdałowych
Owoce umyć, wysuszyć i odłożyć. Większe jak truskawki pokroić na plasterki. W misce umieścić jogurt, miód oraz wodę z kwiatów pomarańczy. Całość wymieszać dokładnie. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni i pokruszyć przy pomocy blendera. W foremce na lody umieszczać warstwami owoce i masę jogurtową. W tak przygotowane lody wbić patyczki a na ich wierzchu rozsypać pokruszone płatki migdałowe. Wstawić do zamrażarki na minimum 5 godzin.
SMACZNEGO!!!
Ależ one są piękne! :)
OdpowiedzUsuńMuszę sobie w końcu sprawić takie foremki :)
Obłędne!
OdpowiedzUsuńMniam. Mam wrażenie, że tylko ja nie robię lodów :)
OdpowiedzUsuńsuper przepis !
OdpowiedzUsuńCudne:)
OdpowiedzUsuń