sobota, 29 sierpnia 2015

OGÓRKI W MUSZTARDZIE I KURKUMIE.

W tym roku pierwszy raz zabrałam się porządnie za przetwórstwo letnich dóbr. Co roku coś tam zaprawiałam, czy to jakieś dżemy czy suszone pomidory, lecz w tym za sprawą małego brzuszka który się pojawił, dzielnie zaprawiam różnego rodzaju owoce i warzywa. Ogórki w musztardzie raczej dla Młodego się nie nadadzą, bo wychodzą trochę ostre co oczywiście nie przeszkadza mu wcale aby ich spróbować. Dla nas za to będą w sam raz zimową porą na kanapkę lub obiadu.




OGÓRKI W MUSZTARDZIE I KURKUMIE
6 słoików

3 kg ogórków gruntowych
5 szklanek wody
1 1/3 szklanka octu
1/2 szklanki cukru
6 łyżek musztardy
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka gorczycy
2 łyżeczki kurkumy
koperek
pieprz

Ogórki umyć, pokroić w plastry ja zrobiłam to przy pomocy mandoliny do krojenia. Tak przygotowane ogórki razem z koperkiem ułożyć w wyparzonych wcześniej słoikach (zimne słoiki wstawić do zimnego piekarnika, temperaturę ustawić na 130 stopni C, gdy piekarnik się nagrzeje trzymać w nim słoiki jeszcze 20 minut). W garnku umieścić wodę, ocet, musztardę, cukier, sól, gorczycę oraz kurkumę. Wszystko razem wymieszać po czym zagotować. W trakcie gotowania można spróbować zalewy i ewentualnie dołożyć octu lub cukru więcej. Zagotowaną mieszaniną zalać ogórki, zakręcić i ponownie umieścić w nagrzanym na 130 stopni C piekarniku. Pasteryzować 20 minut.
SMACZNEGO!!!



5 komentarzy:

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP