Dziś propozycja na gorący, letni dzień. Pieczona niejednokrotnie. Najlepiej smakuje po całonocnym leżakowaniu w lodówce podawana z dużą ilością truskawek w syropie.
Inne propozycję na truskawkowe pyszności znajdziecie u:
PANNYMALWINY, CHANTEL, PELI, SIAŚKI, MIRABELKI, GIN, WOJTKA, BARTOLDZIKA, MOPSIKA, WIERY oraz SHINJU
TURECKIE CIASTO CYRYNOWO-JOGURTOWE Z TRUSKAWKAMI
Turkish lemon yogurt cake with strawberries
Turkish lemon yogurt cake with strawberries
forma o średnicy 25 cm
600 g gęstego greckiego jogurtu
6 jajek
130 g drobnego cukru do wypieków
4 czubate łyżki mąki
sok z 1.5 cytryny
skórka otarta z 1.5 cytryny
szczypta soli
truskawki
2 łyżki cukru
Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie do masy dodać mąkę, jogurt, sok oraz skórkę z cytryny. Całość dokładnie wymieszać przy pomocy miksera. W oddzielnej misce ubić razem ze szczyptą soli białka na sztywno. Masę jogurtową wymieszać delikatnie za pomocą szpatułki z ubitymi białkami. Zawartość miski wylać do tortownicy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku około 50-60 minut. W razie gdyby wierzch się za mocno zrumienił w trakcie pieczenia przykryć go folią aluminiową.
Truskawki pokroić na plasterki , zasypać cukrem i odstawić na godzinę, aby puściły sok. Ciasto podawać mocno schłodzone przykryte truskawkami w syropie.
SMACZNEGO!!!
na jaką to tortownicę? 24cm bedzie ok czy za duża?
OdpowiedzUsuńtak , powinno być ok. Ono i tak wyrasta a potem opada :) Pozdrawiam :)
UsuńCóż za bogactwo truskawkowe. A już w połączeniu z cytryną musi być nieziemskie :)
OdpowiedzUsuńPyyyyycha! Zjadlabym co najmniej polowe za jednym posiedzeniem :))
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
Mm wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto i prezentuje się fantastycznie :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńdzięki Aguś :)
UsuńBardzo oryginalne ciasto. Pewnie smakuje trochę jak sernik (tak przypuszczam patrząc na ilość jogurtu)?... :)
OdpowiedzUsuńTak, dokładnie. Nawet wygląda jak sernik :)
UsuńUwielbiam lekka egzotykę i kwaśne rzeczy, musze koniecznie sprobowac :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam lekka egzotykę i kwaśne rzeczy, musze koniecznie sprobowac :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńświetne !
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie :) Z tą górą truskawek na wierzchu kusi ogromnie :)
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńWygląda trochę jak tarta :)
OdpowiedzUsuńbardziej jak sernik po przekrojeniu :)
Usuńależ to ciasto musi być pyszne :) chętnie upiekę :P pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńrobiłam kiedyś coś podobnego i było pyszne. Truskawki świetnie łączą się ze smakiem cytryn :)
OdpowiedzUsuńOjej, bardzo mało mąki, bardzo dużo jogurtu :)
OdpowiedzUsuńTo jest prawdziwe "ciasto jogurtowe", a nie jakieś odmierzane kubeczkami!
te truskawki w syropie z wierzchu sprawiają, że ślinianki wariują :)
OdpowiedzUsuńCzy mozna truskawki zastapic innymi owocami? naprzykład czerwona porzeczka ?:)
OdpowiedzUsuńOczywiście, truskawki w sumie występują tu jako dodatek :) Pozdrawiam :)
UsuńWłaśnie się piecze, już wygląda niesamowicie :-)
OdpowiedzUsuń