sobota, 22 czerwca 2013

TURECKIE CIASTO CYRYNOWO-JOGURTOWE Z TRUSKAWKAMI.

Dziś propozycja na gorący, letni dzień. Pieczona niejednokrotnie. Najlepiej smakuje po całonocnym leżakowaniu w lodówce podawana z dużą ilością truskawek w syropie.
Inne propozycję na truskawkowe pyszności znajdziecie u:


TURECKIE CIASTO CYRYNOWO-JOGURTOWE Z TRUSKAWKAMI
Turkish lemon yogurt cake with strawberries
korzystałam z przepisu KOMARKI, lecz zmieniłam proporcje
forma o średnicy 25 cm

600 g gęstego greckiego jogurtu
6 jajek
130 g drobnego cukru do wypieków
4 czubate łyżki mąki
sok z 1.5 cytryny
skórka otarta z 1.5 cytryny
szczypta soli

truskawki
2 łyżki cukru
Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie do masy dodać mąkę, jogurt, sok oraz skórkę z cytryny. Całość dokładnie wymieszać przy pomocy miksera. W oddzielnej misce ubić razem ze szczyptą soli  białka na sztywno. Masę jogurtową wymieszać delikatnie za pomocą szpatułki z ubitymi białkami. Zawartość miski wylać do tortownicy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku około 50-60 minut. W razie gdyby wierzch się za mocno zrumienił w trakcie pieczenia przykryć go folią aluminiową.
Truskawki pokroić na plasterki , zasypać cukrem i odstawić na godzinę, aby puściły sok. Ciasto podawać mocno schłodzone przykryte truskawkami w syropie.
SMACZNEGO!!!


24 komentarze:

  1. na jaką to tortownicę? 24cm bedzie ok czy za duża?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak , powinno być ok. Ono i tak wyrasta a potem opada :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Cóż za bogactwo truskawkowe. A już w połączeniu z cytryną musi być nieziemskie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyyyyycha! Zjadlabym co najmniej polowe za jednym posiedzeniem :))

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mm wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne ciasto i prezentuje się fantastycznie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo oryginalne ciasto. Pewnie smakuje trochę jak sernik (tak przypuszczam patrząc na ilość jogurtu)?... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, dokładnie. Nawet wygląda jak sernik :)

      Usuń
  7. Uwielbiam lekka egzotykę i kwaśne rzeczy, musze koniecznie sprobowac :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam lekka egzotykę i kwaśne rzeczy, musze koniecznie sprobowac :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda fantastycznie :) Z tą górą truskawek na wierzchu kusi ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda trochę jak tarta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardziej jak sernik po przekrojeniu :)

      Usuń
  11. ależ to ciasto musi być pyszne :) chętnie upiekę :P pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. robiłam kiedyś coś podobnego i było pyszne. Truskawki świetnie łączą się ze smakiem cytryn :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ojej, bardzo mało mąki, bardzo dużo jogurtu :)
    To jest prawdziwe "ciasto jogurtowe", a nie jakieś odmierzane kubeczkami!

    OdpowiedzUsuń
  14. te truskawki w syropie z wierzchu sprawiają, że ślinianki wariują :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy mozna truskawki zastapic innymi owocami? naprzykład czerwona porzeczka ?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, truskawki w sumie występują tu jako dodatek :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  16. Właśnie się piecze, już wygląda niesamowicie :-)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)