czwartek, 27 czerwca 2013

MAKARON ZE SZPINAKIEM, CUKINIĄ I ŁOSOSIEM.

Naprawdę rzadko zdarza mi się powtarzać dania które zamieszczam na blogu. Oczywiście fakt ten nie wynika z tego że coś jest nie smaczne, tylko z przypadłości którą posiada na pewno każdy bloger kulinarny, a mianowicie chęci eksperymentowania i poznawania nowych smaków. Jeśli chodzi o makaron w tym wpisie to zrobiłam go już dwa razy i zapewne na tych dwóch się nie skończy. Mam nadzieje że to dla Was wystarczająca rekomendacja ;) Zapraszam :)

 

MAKARON ZE SZPINAKIEM, CUKINIĄ I ŁOSOSIEM
Salmon, Spinach & Zucchini Pasta
2 porcje

1 mała cukinia
250-300 g świeżego szpinaku
100 g wędzonego łososia
2 ząbki czosnku
100 ml śmietanki 30%
garść prażonych pestek dyni
olej
sól
pieprz

250 g pappardelle 

Cukinię umyć, przekroić na cztery części i z każdej wykroić miąższ z pestkami. Resztę cukinii razem ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odstawić. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i wrzucić na nią pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Gdy się zeszklą dorzucić do nich wcześniej umyty i pokrojony na mniejsze części szpinak. Po chwili, gdy szpinak straci swoją objętość umieścić na patelni przygotowaną wcześniej cukinię i chwilę smażyć. Następnie dorzucić rozdrobionego na mniejsze kawałki wędzony łososia. Gdy chwilę się podsmaży, wlać na patelnię śmietankę i całość doprawić solą i pieprzem. Na koniec do sosu dorzucić garść uprażonych pestek dyni. Najlepiej smakuje z makaronem pappardelle ale można użyć także innego rodzaju.
SMACZNEGO!!!



21 komentarzy:

  1. Piękny makaron, musi byc naprawdę bardzo smaczny

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też mam tę przypadłość;)
    Nigdy nie pomyślałam o dodatku pestek dyni do tego zestawu:)
    Przetestuję na pewno!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tylko koniecznie uprażone, one mają najlepszy smak :)

      Usuń
  3. świetny zdrowy obiad:) takie połączenia to ja lubię. W sumie dzisiaj na obiad u mnie podobnie bo łosoś z szpinakiem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justyno, tak to połączenie zawsze wychodzi udane :)

      Usuń
  4. Dokładnie mam tak samo z tym powtarzaniem potraw, nieraz mam taką chęć na coś co robiłam kilka miesięcy temu, a z drugiej strony jest ciekawość dla nowego dania...

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny pomysł na letni obiad! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Moje ulubione rarytasy: losos, cukinia i szpinak w jednym daniu? Muszę koniecznie zrobic, bo az w brzuchu burczy! :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wszystko co uwielbiam! Jak to jest, że co róż trafiasz we wszystkie moje ulubione smaki? :D Jeszcze się uzależnię od Twojego bloga i co będzie?... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo by mi było miło Jey jakbyś się uzależniła :)

      Usuń
  8. Dla mnie wystarczajaca rekomendacja sa slowa "szpinak" i "losos" w nazwie jednego dania :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pappardelle - to chyba najsmaczniejszy makaron :) A jeszcze szpinak i łosoś w śmietance - jak dla mnie, to zestaw de lux. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. a co z cukinią :/ została starta i odstawiona...dodać ją po czosnku przed szpinakiem? pozdrawiam :)-Aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki za uwagę, coś mi umknęła ta cukinia :) już poprawiłam :) pozdrawiam :)

      Usuń
  11. Lepszy łosoś wędzony na zimno czy na gorąco?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja użyłam wędzonego na zimno, z wędzonym na gorąco jeszcze nie próbowałam, ale myślę że też będzie ok :)

      Usuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)