wtorek, 4 sierpnia 2015

MAKARON PRIMAVERA.

Miał być deser dzisiaj i to chłodzący, ale nie samymi lodami człowiek żyje a przeglądając nieopublikowane posty przypomniałam sobie o tym pysznym makaronie. Jeśli będzie Wam się chciało robić obiad w ten upalny dzień to polecam bardzo, zwłaszcza że dobrodziejstwo warzyw właśnie trwa. Jeśli nie uda Wam się dostać szparagów bo sezon na nie raczej się już zakończył, zastąpcie je czymś innym lub po prostu pomińcie.


MAKARON PRIMAVERA
2 porcje

2 łyżki oliwy
1 cebula
80 g szynki prosciutto
3 ząbki czosnku
100 g młodego brokuła
6 szparagów zielonych
1/4 cukinii
kilka pomidorków koktajlowych
150 ml śmietanki 30 %
ugotowany makaron

Na patelni rozgrzać oliwę a następnie zeszklić na niej cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dorzucić szynkę pokrojoną w mniejsze kawałki. Czosnek pokroić w plasterki po czym także dorzucić na patelnie. Wszystko razem smażyć chwilę po czym dorzucić brokuła podzielonego na drobne różyczki oraz niezdrewniałe łodygi szparagów pokrojone na mniejsze kawałki. Całość smażyć około 5 minut. Następnie na patelnie dołożyć cukinię pokrojoną w plasterki i pomidorki koktajlowe. Znowu całość smażyć około 5 minut po czym na patelnie dolać śmietankę. Zamieszać całość po czym połączyć z makaronem.
SMACZNEGO!!!




Więcej przepisów na letnie obiady znajdziecie w letnim wydaniu GREEN CANOE :



5 komentarzy:

  1. Pyszny taki lekki obiad :)
    U mnie jest ciepło, ale bez szaleństw, więc z gotowaniem nie ma problemów ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nominowałam Twój blog do Liebster Blog Award. Więcej informacji oraz pytania znajdziesz tutaj: http://garniecmagalie.blogspot.com/2015/08/nominacja-do-liebster-blog-award.html. Pozdrawiam ciepło! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie, ja robię teraz obiady na dwa dni :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP