SAŁATKA POMIDOROWA Z QUINOA I FETĄ
1/2 szklanki surowej quinoi
3 duże pomidory najlepiej różnych odmian
kilka pomidorków koktajlowych
150 g sera feta
1 mała cebula
kilka gałązek świeżego oregano i tymianku
SOS
4 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy ziarnistej
sól oraz pieprz do smaku
Quinoę umieścić na sicie, przepłukać kilkakrotnie po czym umieścić
w garnku. Zalać 1 szklanką wody o gotować na średnim ogniu pod przykryciem
około 20 minut. Następnie zdjąć z ognia i dokładnie odcedzić. Gdy ostygnie
umieścić w misce. Dorzucić do niej pokrojone pomidory, cebulę, listki ziół oraz
fetę pokrojoną w małą kostkę. W miseczce wymieszać składniki sosu i polać nim
sałatkę.
SMACZNEGO!!!
Sałatkę tę robiłam specjalnie dla magazynu FOOD culture w którym znajdziecie jeszcze kilka moich pomidorowych propozycji
Na pewno zrobię w najbliższej przyszłości! Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńuuu wygląda fenomenalnie !!! tylko co to ten pierwszy składnik? Jakiś rodzaj kaszy??
OdpowiedzUsuńQuinoa to komosa ryżowa, to nie kasza tylko pseudozboże, mega zdrowe :)
Usuń