Po iście tropikalnych upałach tego lata przyjemnie deszczowy dzień byłby bardzo miłą odmianą. I nawet bym tak pomyślała patrząc za okno gdyby nie świadomość faktu iż lato ma się niestety ku końcowi. Dają znać o tym widoki za oknem, zimno odczuwalne wieczorami i kot który coraz chętniej wciska się przez uchylone drzwi wieczorami do domu. Taka kolej rzeczy niestety i to co mi pozostaje to najadanie się owocami na zapas, jeśli to możliwe.
ZAPIEKANA RICOTTA Z JAGODAMI
ZAPIEKANA RICOTTA Z JAGODAMI
4 porcje
250 g sera ricotta
2 łyżki miodu
1 jajko
2 łyżki soki z cytryny
około 100 g jagód
1 łyżką brązowego cukru
Ser, miód jajko oraz sok z cytryny umieścić w misce i wymieszać dokładnie za pomocą miksera. Mieszaninę przełożyć do kilku naczyń do zapiekania lub jednego dużego. Na wierzchu rozłożyć jagody i całość posypać brązowym cukrem. Wstawić do nagrzanego na 180 stopni C piekarnika i piec 30-35 minut aż wierzch ładnie się zrumieni.
Smacznie ;-)
OdpowiedzUsuńtakie proste a zapowiada się na pyszne
OdpowiedzUsuńOwoce w takiej oprawie kuszą niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńJa się nigdy na zapas najeść nie mogę, choć próbuję co roku ;)
OdpowiedzUsuńPysznie to cudeńko wygląda :)
Oj taaak. Jadłabym.
OdpowiedzUsuńOj taaak. Jadłabym.
OdpowiedzUsuńPiękne, lekkie i pyszne :>
OdpowiedzUsuń