wtorek, 25 sierpnia 2015

ZAPIEKANA RICOTTA Z JAGODAMI.

Po iście tropikalnych upałach tego lata przyjemnie deszczowy dzień byłby bardzo miłą odmianą. I nawet bym tak pomyślała patrząc za okno gdyby nie świadomość faktu iż lato ma się niestety ku końcowi. Dają znać o tym widoki za oknem, zimno odczuwalne wieczorami i kot który coraz chętniej wciska się przez uchylone drzwi wieczorami do domu. Taka kolej rzeczy niestety i to co mi pozostaje to najadanie się owocami na zapas, jeśli to możliwe. 



ZAPIEKANA RICOTTA Z JAGODAMI
4 porcje

250 g sera ricotta
2 łyżki miodu
1 jajko
2 łyżki soki z cytryny
około 100 g jagód
1 łyżką brązowego cukru

Ser, miód jajko oraz sok z cytryny umieścić w misce i wymieszać dokładnie za pomocą miksera. Mieszaninę przełożyć do kilku naczyń do zapiekania lub jednego dużego. Na wierzchu rozłożyć jagody i całość posypać brązowym cukrem. Wstawić do nagrzanego na 180 stopni C piekarnika i piec 30-35 minut aż wierzch ładnie się zrumieni.
SMACZNEGO!!!





7 komentarzy:

  1. takie proste a zapowiada się na pyszne

    OdpowiedzUsuń
  2. Owoce w takiej oprawie kuszą niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja się nigdy na zapas najeść nie mogę, choć próbuję co roku ;)
    Pysznie to cudeńko wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne, lekkie i pyszne :>

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP