Dzisiaj sernik którym kusiłam Was już od dłuższego czasu. Sernik ten umilał nam niedzielne popołudnie już jakiś czas temu. Nie tylko umilał ale także nastrajał pozytywnie dzięki słonecznemu kolorowi użytego do jego dekoracji kremu cytrynowemu. Więc na rozpoczęcie weekendu, na dobry humor i na przegonienie szarych chmur w ciągu dnia. Zapraszam serdecznie :)
MAKOWY SERNIK Z LEMON CURD I BEZĄ WŁOSKĄ
forma o średnicy 18 cm
LEMON CURD
połowa lemon curdu z TEGO
SPÓD
150 g herbatników maślanych
65 g masła
MASA SEROWA
15 g maku
500 g twarogu na serniki
250 g serka mascarpone
80 g drobnego cukru
2 czubate łyżki lemon curd
3 jajka
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
BEZA WŁOSKA
2 białka
150 g drobnego cukru
Na początku przygotować lemon curd, można to zrobić dzień wcześniej. Mak umieścić w garnku zalać wodą po czym gotować około 20 minut na małym ogniu. Po ugotowaniu odcedzić.
Herbatki pokruszyć dokładnie, najlepiej zrobić to za pomocą malaksera. Masło rozpuścić w rondlu i połączyć dokładnie z rozdrobionymi herbatnikami. Masą wyłożyć dno tortownicy uprzednio wyścielonej papierem do pieczenia po czym tortownice ze spodem umieścić w lodówce na czas przygotowywania masy serowej.
W misce miksera umieścić sery, cukier oraz lemon curd. Wszystko dokładnie wymieszać na niskich obrotach. Następnie do masy serowej dodać mak oraz po kolei jajka. Po każdym jajku chwilę mieszając. Na koniec w masę wmiksować mąkę ziemniaczaną. Masę serową przelać na schłodzony spód i umieścić w piekarniku nagrzanym na 180 stopni C. Piec 15 minut po czym temperaturę piekarnika zmniejszyć na 150 stopni C. W tej temperaturze sernik piec jeszcze około 50 minut. Upieczony sernik zostawić w uchylonym piekarniku do przestygnięcia. Gdy całkowicie ostygnie umieścić w lodówce najlepiej na całą noc lub minimalnie na 4 godziny. Przed samym podaniem na wierzch sernika wyłożyć lemon curd który równomiernie rozsmarować. Zrobić bezę włoską w garnku umieszczając cukier i zalewając go wodą (woda powinna sięgać trochę ponad cukier). Gotować na małym ogniu kontrolując ciągle temperaturę. Gdy ta osiągnie 100 stopni zacząć ubijać białka na średnich obrotach. W momencie w którym syrop cukrowy osiągnie temperaturę 118 stopni C garnek z nim zdjąć szybko z ognia i małą stróżką zacząć dolewać do białek równocześnie zwiększając obroty na jak najwyższe. Całość mieszać jeszcze około 2 minut. Tak przygotowaną bezę nałożyć do rękawa cukierniczego i udekorować górę sernika. Na koniec bezę opalić palnikiem lub umieścić pod grillem pilnując aby beza za bardzo się nie przypaliła.
SMACZNEGO!!!
Aniu,
OdpowiedzUsuńMistrzostwo smaków i arcydzieło dla oczu :)
Pozdrawiam serdecznie
Aniu bardzo mi miło :) Również pozdrawiam :)
UsuńWygląda bajecznie, narobiłaś mi takiego smaka, że jak go nie popełnię to zwariuję:-)
OdpowiedzUsuńA to bardzo się cieszę :)
UsuńWykwintny, elegancki... Super :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńCoś pięknego! A smak musi powalać :)
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać że był bardzo dobry ;)
UsuńWow, sernik wygląda po prostu obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńZnakomity przepis! *.*
Oczu nie można oderwać od tego cuda!
DZięki Martha :)
Usuńrewelacyjnie wygląda, pycha:) ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńTe bezy wyglądają po prostu znakomicie!: )
OdpowiedzUsuńPiękny, choć szkoda, że nie ma zdjęć z boku, by zobaczyć jego przekrój. Takie lubię najbardziej:)
OdpowiedzUsuńM.
Droga lub drogi M. specjalnie dla Ciebie wstawiłam takie zdjęcie :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńDziękuję bardzo:)
UsuńJa także pozdrawiam:)
M.
Sernik doskonały!
OdpowiedzUsuńWszyscy macie rację - doskonały z wyglądu i przepyszny w smaku - po prostu wiem, z kawą smakował super :)
OdpowiedzUsuńWygląda IDEALNIE! Aż szkoda kroić, choć kusi niezmiernie ! :)
OdpowiedzUsuńAniu, wygląda przepięknie! Mistrzostwo.
OdpowiedzUsuńKasiu dziękuje, bardzo mi miło że Ci się podoba :)
UsuńObłędne połączenie :) Pięknie wygląda ten makowy serniczek :)
OdpowiedzUsuńCudowny! Założę się, że smakuje równie dobrze jak wygląda :)
OdpowiedzUsuńwww.zakochana-babeczka.blogspot.com
Często używasz formy 18cm i ciasta wyglądają zjawiskowo! Zdradzisz jakiej marki i jakie ma wymiary? Ja zamówiłem zenker i nie jestem pewny czy dobrze zrobiłem
OdpowiedzUsuńNo właśnie 18 cm, tylko nawet nie wiem jaka to firma, kupiłam w Tkmaxx :) Myślę jednak że zenker będzie ok bo mam nawet jakieś blachy tej firmy i nie narzekam :) Pozdrawiam
UsuńOdpinana czy wysuwana?
OdpowiedzUsuńja mam wszystkie odpinane :)
Usuńhelpp ;) ile lemon curdu jest potrzebne?
OdpowiedzUsuńDwie łyżki do środka a wierzch ze trzy czubate jeśli robisz w tej formie 18 cm :)
UsuńZabieram się za seromak, właśnie ustalam wersję :D Twoja wersja jest przecudnej urody!
OdpowiedzUsuń