piątek, 21 listopada 2014

MAKOWY SERNIK Z LEMON CURD I BEZĄ WŁOSKĄ.

Dzisiaj sernik którym kusiłam Was już od dłuższego czasu. Sernik ten umilał nam niedzielne popołudnie już jakiś czas temu. Nie tylko umilał ale także nastrajał pozytywnie dzięki słonecznemu kolorowi użytego do jego dekoracji kremu cytrynowemu. Więc na rozpoczęcie weekendu, na dobry humor i na przegonienie szarych chmur w ciągu dnia. Zapraszam serdecznie :)


MAKOWY SERNIK Z LEMON CURD I BEZĄ WŁOSKĄ
forma o średnicy 18 cm

LEMON CURD
połowa lemon curdu z TEGO

SPÓD
150 g herbatników maślanych
65 g masła

MASA SEROWA
15 g maku
500 g twarogu na serniki
250 g serka mascarpone
80 g drobnego cukru
2 czubate łyżki lemon curd
3 jajka
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

BEZA WŁOSKA
2 białka
150 g drobnego cukru

Na początku przygotować lemon curd, można to zrobić dzień wcześniej. Mak umieścić w garnku zalać wodą po czym gotować około 20 minut na małym ogniu. Po ugotowaniu odcedzić.
Herbatki pokruszyć dokładnie, najlepiej zrobić to za pomocą malaksera. Masło rozpuścić w rondlu i połączyć dokładnie z rozdrobionymi herbatnikami. Masą wyłożyć dno tortownicy uprzednio wyścielonej papierem do pieczenia po czym tortownice ze spodem umieścić w lodówce na czas przygotowywania masy serowej. 
W misce miksera umieścić sery, cukier oraz lemon curd. Wszystko dokładnie wymieszać na niskich obrotach. Następnie do masy serowej dodać mak oraz po kolei jajka. Po każdym jajku chwilę mieszając. Na koniec w masę wmiksować mąkę ziemniaczaną. Masę serową przelać na schłodzony spód i umieścić w piekarniku nagrzanym na 180 stopni C. Piec 15 minut po czym temperaturę piekarnika zmniejszyć na 150 stopni C. W tej temperaturze sernik piec jeszcze około 50 minut. Upieczony sernik zostawić w uchylonym piekarniku do przestygnięcia. Gdy całkowicie ostygnie umieścić w lodówce najlepiej na całą noc lub minimalnie na 4 godziny. Przed samym podaniem na wierzch sernika wyłożyć lemon curd który równomiernie rozsmarować. Zrobić bezę włoską w garnku umieszczając cukier i zalewając go wodą (woda powinna sięgać trochę ponad cukier). Gotować na małym ogniu kontrolując ciągle temperaturę. Gdy ta osiągnie 100 stopni zacząć ubijać białka na średnich obrotach. W momencie w którym syrop cukrowy osiągnie temperaturę 118 stopni C garnek z nim zdjąć szybko z ognia i małą stróżką zacząć dolewać do białek równocześnie zwiększając obroty na jak najwyższe. Całość mieszać jeszcze około 2 minut. Tak przygotowaną bezę nałożyć do rękawa cukierniczego i udekorować górę sernika. Na koniec bezę opalić palnikiem lub umieścić pod grillem pilnując aby beza za bardzo się nie przypaliła.
SMACZNEGO!!!





28 komentarzy:

  1. Aniu,

    Mistrzostwo smaków i arcydzieło dla oczu :)

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu bardzo mi miło :) Również pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Wygląda bajecznie, narobiłaś mi takiego smaka, że jak go nie popełnię to zwariuję:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wykwintny, elegancki... Super :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Coś pięknego! A smak musi powalać :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, sernik wygląda po prostu obłędnie! :)
    Znakomity przepis! *.*
    Oczu nie można oderwać od tego cuda!

    OdpowiedzUsuń
  6. rewelacyjnie wygląda, pycha:) ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Te bezy wyglądają po prostu znakomicie!: )

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękny, choć szkoda, że nie ma zdjęć z boku, by zobaczyć jego przekrój. Takie lubię najbardziej:)
    M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Droga lub drogi M. specjalnie dla Ciebie wstawiłam takie zdjęcie :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo:)
      Ja także pozdrawiam:)
      M.

      Usuń
  9. Wszyscy macie rację - doskonały z wyglądu i przepyszny w smaku - po prostu wiem, z kawą smakował super :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda IDEALNIE! Aż szkoda kroić, choć kusi niezmiernie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Aniu, wygląda przepięknie! Mistrzostwo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu dziękuje, bardzo mi miło że Ci się podoba :)

      Usuń
  12. Obłędne połączenie :) Pięknie wygląda ten makowy serniczek :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudowny! Założę się, że smakuje równie dobrze jak wygląda :)

    www.zakochana-babeczka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Często używasz formy 18cm i ciasta wyglądają zjawiskowo! Zdradzisz jakiej marki i jakie ma wymiary? Ja zamówiłem zenker i nie jestem pewny czy dobrze zrobiłem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie 18 cm, tylko nawet nie wiem jaka to firma, kupiłam w Tkmaxx :) Myślę jednak że zenker będzie ok bo mam nawet jakieś blachy tej firmy i nie narzekam :) Pozdrawiam

      Usuń
  15. helpp ;) ile lemon curdu jest potrzebne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dwie łyżki do środka a wierzch ze trzy czubate jeśli robisz w tej formie 18 cm :)

      Usuń
  16. Zabieram się za seromak, właśnie ustalam wersję :D Twoja wersja jest przecudnej urody!

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP