Pomimo tego że nie jestem jakimś wielkim wielbicielem cytrusowych smaków w słodkościach, Lemon Curd to jest to co lubię. Dodaje gdzie mogę do tart, ciasteczek ale najlepiej smakuje wyjadany łyżką prosto ze słoiczka.
LEMON CURD
(przepis z MOJE WYPIEKI)
3 cytryny ( wyciśnięty sok oraz otarta skórka)
2 jajka
2 żółtka
180 g cukru
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka oliwy
Do rondelka zetrzeć skórkę z cytryn i wycisnąć z nich sok. Wbić jajka i żółtka, a następnie dorzucić mąkę i cukier. Włączyć palnik i mieszając gotować przez ok 2 min, aż zacznie gęstnieć. Dolać oliwę i dalej gotować dalej przez kolejne 2 min.
Ostygnięty krem przełożyć do słoiczka, można przechowywać w lodówce do tygodnia.
SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Chyba pierwszy raz się z nim spotkałam. Ale faktycznie musi to być fajne nadzienie do ciast:)
OdpowiedzUsuńtak zwłaszcza ze świeżymi owocami:)))
Usuńzabieram się za niego i zabieram... zapisuję przepis anulku, może w końcu i u mnie zagości ;)
OdpowiedzUsuńtak warto,a zwłaszcza że ta wersja bez masła
UsuńChyba najładniejsze zdjęcia lemon curd jakie widziałam, a nie wątpliwie trudno go "ugryźć" aparatem. My totalnie przepadamy za cytrusami, zrobiłaś mi smaka. Od dziś mam cztery słoiczki dżemu pomarańczowego, nie można przesadzać, niestety. Mniam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Świetne zdjęcia :) Jeszcze nigdy nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńdziękuje:))) bardzo mi miło:))) warto spróbować:)))
OdpowiedzUsuńWidzę, ze coraz więcej jest fanów lemon curd'u. Ja zawsze dodaje do Panettone i to jest to! A na widok tych zdjęć i samą myśl o tych pysznościach dostałam ślinotoku :)
OdpowiedzUsuńcieszę się na ten ślinotok:)))
UsuńChętnie wypróbuję- przepis jest prosty, a to lubię :)
OdpowiedzUsuńsama nigdy nie robiłam, muszę się kiedyś skusić
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie
A czy zamiast oliwy mozna dodać oleju kujawskiego, bo mam zamiar sie za niego zabrac tylko nie mam oliwy?
OdpowiedzUsuńDziękuję za odpowiedż i pozdrawiem.
P.S. Nie sądziłam, ze lemon curd to takia prosta rzecz do zrobienia. Dziękuję za przepis.
nigdy nie próbowałam z olejem, ale wydaje mi się że nie będzie to miało dużo wpływu na smak, ponieważ oliwy jest zaledwie łyżka.pozdrawiam
Usuńmąka ziemniaczana jest konieczna?
OdpowiedzUsuńlub kukurydziana dla zagęszczenia, bo to taki budyń trochę :)
Usuń