W zamrażarce uzbierało się trochę białek *, postanowiłam więc upiec Pavlovę. I oto proszę, pyszna Pavlova z owocami i kremem waniliowym.
*Znalazłam gdzieś w internecie fajny patent na nie marnowanie białek, gdy zostają po wypiekach lub innych kulinarnych eksperymentach, pewnie dla większości nic odkrywczego, ale mi się spodobało i stosuję .
Białka zamrażam w jednorazowych pojemniczkach plastikowych, w takich w jakich serwują sosy w pizzach na wynos, gdy potrzebuję rozmrażam. Białko może być zamrożone nawet rok.
Stosuje na poniższą Pavlovę lub Pyszne ciasto migdałowe z owocami.
PAVLOVA
(przepis z programu BAKING MADE EASY)
4 białka
200 g cukru
2 łyżki soku z cytryny
owoce ( ja dałam maliny borówki amerykańskie, porzeczki, jagody oraz maliny)
Piekarnik nagrzewamy na 140 stopni.
Zaczynamy od ucierania jednego białka z cukrem oraz cytryną, dodajemy kolejne białko, a po chwili dwa pozostałe. Całość ubijamy do zwartej konsystencji.
Na blasze układamy papier do pieczenia a następnie wykładamy na niego masę tworząc okrąg z wgłębieniem na środku.
Blaszkę z zawartością wkładamy na najniższy poziom piekarnika i pieczemy 1.5 godziny. Beza musi być twarda, chrupka, blado beżowa. Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy bezę w środku do ostygnięcia.
KREM
200 ml śmietanki 30%
20 g cukru pudru
ekstrakt waniliowy lub ziarenka wanilii
Całość ubijamy do momentu uzyskania w miarę zwartej konsystencji ale nie sztywnej.
Po wyjęciu ostygniętej bezy rozsmarować na niej krem i na wierzchu ułożyć owoce.
SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
wygląda mniam mniam :)
OdpowiedzUsuńTe owoce na wierzchu przyprawiaja moje slinianki o szybsza prace...
OdpowiedzUsuńniestety sezon zbliża się ku końcowi:(((
UsuńNo przepięknie wygląda :) Bardzo elegancki deser.
OdpowiedzUsuńAleż apetyczna :D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWyszła Ci obłędna. No i mam, kurde, poranny ślinotok... ;))
OdpowiedzUsuńto się cieszę na ten ślinotok:)))
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie! I dziękuję za ciekawą informację o białkach!
OdpowiedzUsuńtak zamrażanie białek fajna rzecz, potem nie można mieć wymówki przed zrobieniem pavlovy:)
UsuńPiękna!
OdpowiedzUsuńdziękuje:)
OdpowiedzUsuńCudeńko!
OdpowiedzUsuńAmazing photo!!
OdpowiedzUsuń