czwartek, 16 sierpnia 2012

PAVLOVA.

W zamrażarce uzbierało się trochę białek *, postanowiłam więc upiec Pavlovę. I oto proszę, pyszna Pavlova z owocami i kremem waniliowym.

*Znalazłam gdzieś w internecie fajny patent na nie marnowanie białek, gdy zostają po wypiekach lub innych kulinarnych eksperymentach, pewnie dla większości nic odkrywczego, ale mi się spodobało i stosuję . 
Białka zamrażam  w jednorazowych pojemniczkach plastikowych, w takich w jakich serwują sosy w pizzach na wynos, gdy potrzebuję rozmrażam. Białko może być zamrożone nawet rok. 
Stosuje na poniższą Pavlovę lub Pyszne ciasto migdałowe z owocami.




PAVLOVA
(przepis z programu BAKING MADE EASY)

4 białka
200 g cukru
2 łyżki soku z cytryny
owoce ( ja dałam maliny borówki amerykańskie, porzeczki, jagody oraz maliny)

Piekarnik nagrzewamy na 140 stopni.
Zaczynamy od ucierania jednego białka z cukrem oraz cytryną, dodajemy kolejne białko, a po chwili dwa pozostałe. Całość ubijamy do zwartej konsystencji.
Na blasze układamy papier do pieczenia a następnie wykładamy na niego masę tworząc okrąg z wgłębieniem na środku.
Blaszkę z zawartością wkładamy na najniższy poziom piekarnika i pieczemy 1.5 godziny. Beza musi być twarda, chrupka, blado beżowa. Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy bezę w środku do ostygnięcia.

KREM
200 ml śmietanki 30%
20 g cukru pudru
ekstrakt waniliowy lub ziarenka wanilii
Całość ubijamy do momentu uzyskania w miarę zwartej konsystencji ale nie sztywnej.

Po wyjęciu ostygniętej bezy rozsmarować na niej krem i na wierzchu ułożyć owoce.



SMACZNEGO!!!

15 komentarzy:

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP