KREMOWY PLACEK Z WIŚNIAMI
PASTEL VASCO CON GUINDAS
(korzystałam z przepisu z książki KUCHNIA HISZPAŃSKA I PORTUGALSKA)
CIASTO
350 g mąki pszennej
200 g cukru pudru
200 zimnego masła
0.5 łyżeczki soli
1 jajko
2 żółtka
sok i skórka stara z 1 cytryny
duża garść drylowanych wiśni
ubite jajko do glazurowania wierzchu ciasta
KREM
225 tłustego mleka (dałam 3.2%)
nasiona z małej laski wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 żółtka
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki pszennej
Początkowo zabieramy się za sporządzenie kremu.
Łączymy wszystkie składniki razem i miksujemy aby uzyskać gładki krem. Całość podgrzewamy w rondelku mieszając. Gdy mikstura zacznie wrzeć odstawiamy garnek z gazu do ostygnięcia.
Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą za pomocą rąk lub miksera. Po delikatnym wyrobieniu, owijamy w folię spożywczą i umieszczamy ciasto w lodówce na min. 30 min.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Formę do ciasta o średnicy 21 cm wylepiamy 2/3 porcją ciasta , wykładamy wiśnie i zalewamy kremem.Na wierzchu układamy pozostałą, rozwałkowaną część ciasta, całość smarujemy ubitym jajkiem.
Pieczmy 50-60 min. do zbrązowienia góry, po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!
czy jeszcze można gdzieś dostać świeże wiśnie?
OdpowiedzUsuńja mam tylko już zamrożone, ale najlepszy ze świeżymi:)
OdpowiedzUsuńlekki i delikatny.
OdpowiedzUsuńidealny ;]
W przekroju wygląda fantastycznie :) Świetny ten placek!
OdpowiedzUsuńto taka tarta z kremowym nadzieniem;)z owocowym dodatkiem,koniecznie!ja,własnie zajadam się podobną,z gruszkami:)
OdpowiedzUsuńo z gruszkami, brzmi apetycznie:)
UsuńWspaniały placuszek. Szkoda, że nie ma już wiśni ale sezon na śliwki się rozpoczął :)
OdpowiedzUsuńtak śliwki to jest to:)))
Usuńhi thr! love ur cherry cream pie.!! will try out ur recipe soon...hope we can follow each other :) n share our ideas:) ....do drop by our blog whenevr u can.
OdpowiedzUsuńcanvirries03.blogspot.com
tse (the purple patissierre).
by the way i followed yu already :)
OdpowiedzUsuńCudny placek! Chyba nigdy takiego nie jadłam (nadzienie), ale wierz mi, z chęcią bym spróbowała. :)
OdpowiedzUsuńdla samego nadzienia warto:)))
UsuńMmmm... Musi być bardzo smaczny. Kusi! :)
OdpowiedzUsuńNa ten weekend już mam plany, ale w następny zagości u mnie to właśnie ciasto ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
naprawdę polecam:)
UsuńMmm, pyszności :) Uwielbiam budyń :)
OdpowiedzUsuń