piątek, 24 sierpnia 2012

KREMOWY PLACEK Z WIŚNIAMI.

Kremowy placek na deszczowy dzień. Wypełniony pysznym budyniowym środkiem urozmaiconym wiśniami. Spóbujcie jeszcze ciepły, POLECAM!!!



KREMOWY PLACEK Z WIŚNIAMI
PASTEL VASCO CON GUINDAS
(korzystałam z przepisu z książki KUCHNIA HISZPAŃSKA I PORTUGALSKA)

CIASTO
350 g mąki pszennej
200 g cukru pudru
200 zimnego masła
0.5 łyżeczki soli
1 jajko
2 żółtka
sok i skórka stara z 1 cytryny

duża garść drylowanych wiśni
ubite jajko do glazurowania wierzchu ciasta

KREM
225 tłustego mleka (dałam 3.2%)
nasiona z małej laski wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 żółtka
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki pszennej

Początkowo zabieramy się za sporządzenie kremu.
Łączymy wszystkie składniki razem i miksujemy aby uzyskać gładki krem. Całość podgrzewamy w rondelku mieszając. Gdy mikstura zacznie wrzeć odstawiamy garnek z gazu do ostygnięcia.
Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą za pomocą rąk lub miksera. Po  delikatnym wyrobieniu, owijamy w folię spożywczą i umieszczamy ciasto w lodówce na min. 30 min.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Formę do ciasta o średnicy 21 cm wylepiamy 2/3 porcją ciasta , wykładamy wiśnie i zalewamy kremem.Na wierzchu układamy pozostałą, rozwałkowaną część ciasta, całość smarujemy ubitym jajkiem.
Pieczmy 50-60 min. do zbrązowienia góry, po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!

16 komentarzy:

  1. czy jeszcze można gdzieś dostać świeże wiśnie?

    OdpowiedzUsuń
  2. ja mam tylko już zamrożone, ale najlepszy ze świeżymi:)

    OdpowiedzUsuń
  3. lekki i delikatny.
    idealny ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. W przekroju wygląda fantastycznie :) Świetny ten placek!

    OdpowiedzUsuń
  5. to taka tarta z kremowym nadzieniem;)z owocowym dodatkiem,koniecznie!ja,własnie zajadam się podobną,z gruszkami:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały placuszek. Szkoda, że nie ma już wiśni ale sezon na śliwki się rozpoczął :)

    OdpowiedzUsuń
  7. hi thr! love ur cherry cream pie.!! will try out ur recipe soon...hope we can follow each other :) n share our ideas:) ....do drop by our blog whenevr u can.

    canvirries03.blogspot.com
    tse (the purple patissierre).

    OdpowiedzUsuń
  8. by the way i followed yu already :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudny placek! Chyba nigdy takiego nie jadłam (nadzienie), ale wierz mi, z chęcią bym spróbowała. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmmm... Musi być bardzo smaczny. Kusi! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Na ten weekend już mam plany, ale w następny zagości u mnie to właśnie ciasto ;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmm, pyszności :) Uwielbiam budyń :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP