środa, 22 sierpnia 2012

TARTA ORZECHOWA ZE ŚLIWKAMI.

A dzisiaj znowu tarta. Bo kupiłam śliwki i apetycznie wyglądały i trzeba było coś z nich zrobić i tak przez przypadek pojawiła się ta tarta, a za oknem szalała burza.


TARTA ORZECHOWA ZE ŚLIWKAMI
(korzystałam z przepisu WHITE PLATE)

100 g mąki pszennej
100 g mąki razowej
100 g  zimnego masła
1 żółtko
20 g brązowego cukru
3 łyżki wody

80 g zmielonych orzechów ( użyłam laskowych)
50 g brązowego cukru + łyżka do posypania śliwek
400 g śliwek( tyle weszło w moją formę)
trochę masła do ułożenia na tarcie
50 g gorącego dżemu morelowego przetartego przez sitko do posmarowania tarty

Z mąki, masła, żółtka, cukru i wody zagnieść ciasto. Wylepić nim formę o wymiarach 12x35 cm lub okrągłą o średnicy 24cm. Wstawić do lodówki na czas rozgrzewania się piekarnika.
Piekarnik nastawić na 200 stopni. Po nagrzaniu wstawić spód tarty i piec przez ok 15 min.
Wymieszane orzechy z cukrem wyłożyć na podpieczony spód, ułożyć na nich śliwki. 
Wierzch tarty posypać cukrem i ułożyć na nim płatki masła.
Całość wstawić do piekarnika na 30-40 min. Po ostudzeniu tartę posmarować dżemem.
SMACZNEGO!!!

22 komentarze:

  1. Uwielbiam orzechowe smaki i śliwki, więc ta tarta na pewno bardzo przypadła by mi do gustu :) Świetnie wygląda, bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowicie to wygląda! Ciekawy przepis i świetne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się perfekcyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rzeczywiście, już na zdjęciach zniewala!

    OdpowiedzUsuń
  5. smakowite :) czemu ja nie posiadam piekarnika :(((((

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj , chybabym nie przeżyła bez piekarnika:)pozdrawiam

      Usuń
  6. Orzechy w tarcie - TAK, TAK, TAK!!! Śliczna jest :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetyczny "przypadek" :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Smakowicie wygląda, i bardzo podoba mi się przepis. Lubię wypieki z mąki razowej. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z mąką razową, zawsze wymówka że deser zdrowszy:)))

      Usuń
  9. Pięknie wygląda, do twarzy jej ze śliwkami;P

    OdpowiedzUsuń
  10. rewelacja, spinowałam i bede piec

    OdpowiedzUsuń
  11. szalejesz anulku ;) u nas też dziś burzowo, ale ja bardziej w gulaszowym klimacie siedzę... zaraz zajadamy. pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja z gulaszami czekam na jesienną pogodę:)))

      Usuń
  12. szałowo się prezenuje.
    ładne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepięknie się prezentuje :) Prostokątne tarty są niesamowicie eleganckie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadzam się, to moja ulubiona foremka:)))

      Usuń
  14. Wygląda wspaniale! U mnie podobna i druga na słono;)
    Ależ tu pysznie u Ciebie:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje, na słono nie próbowałam jeszcze śliwek:)

      Usuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP