A dzisiaj znowu tarta. Bo kupiłam śliwki i apetycznie wyglądały i trzeba było coś z nich zrobić i tak przez przypadek pojawiła się ta tarta, a za oknem szalała burza.
TARTA ORZECHOWA ZE ŚLIWKAMI
(korzystałam z przepisu WHITE PLATE)
100 g mąki pszennej
100 g mąki razowej
100 g zimnego masła
1 żółtko
20 g brązowego cukru
3 łyżki wody
80 g zmielonych orzechów ( użyłam laskowych)
50 g brązowego cukru + łyżka do posypania śliwek
400 g śliwek( tyle weszło w moją formę)
trochę masła do ułożenia na tarcie
50 g gorącego dżemu morelowego przetartego przez sitko do posmarowania tarty
Z mąki, masła, żółtka, cukru i wody zagnieść ciasto. Wylepić nim formę o wymiarach 12x35 cm lub okrągłą o średnicy 24cm. Wstawić do lodówki na czas rozgrzewania się piekarnika.
Piekarnik nastawić na 200 stopni. Po nagrzaniu wstawić spód tarty i piec przez ok 15 min.
Wymieszane orzechy z cukrem wyłożyć na podpieczony spód, ułożyć na nich śliwki.
Wierzch tarty posypać cukrem i ułożyć na nim płatki masła.
Całość wstawić do piekarnika na 30-40 min. Po ostudzeniu tartę posmarować dżemem.
SMACZNEGO!!!
Uwielbiam orzechowe smaki i śliwki, więc ta tarta na pewno bardzo przypadła by mi do gustu :) Świetnie wygląda, bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie to wygląda! Ciekawy przepis i świetne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie !
OdpowiedzUsuńPrezentuje się perfekcyjnie :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście, już na zdjęciach zniewala!
OdpowiedzUsuńsmakowite :) czemu ja nie posiadam piekarnika :(((((
OdpowiedzUsuńoj , chybabym nie przeżyła bez piekarnika:)pozdrawiam
UsuńOrzechy w tarcie - TAK, TAK, TAK!!! Śliczna jest :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny "przypadek" :)
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda, i bardzo podoba mi się przepis. Lubię wypieki z mąki razowej. :)
OdpowiedzUsuńz mąką razową, zawsze wymówka że deser zdrowszy:)))
UsuńPięknie wygląda, do twarzy jej ze śliwkami;P
OdpowiedzUsuńrewelacja, spinowałam i bede piec
OdpowiedzUsuńkoniecznie, polecam:)))
Usuńszalejesz anulku ;) u nas też dziś burzowo, ale ja bardziej w gulaszowym klimacie siedzę... zaraz zajadamy. pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńja z gulaszami czekam na jesienną pogodę:)))
Usuńszałowo się prezenuje.
OdpowiedzUsuńładne zdjęcia!
Przepięknie się prezentuje :) Prostokątne tarty są niesamowicie eleganckie :)
OdpowiedzUsuńzgadzam się, to moja ulubiona foremka:)))
UsuńWygląda wspaniale! U mnie podobna i druga na słono;)
OdpowiedzUsuńAleż tu pysznie u Ciebie:)
Pozdrawiam!
dziękuje, na słono nie próbowałam jeszcze śliwek:)
Usuń