sobota, 18 sierpnia 2012

WĘZEŁKI Z RICOTTĄ I OREGANO

Przełamując swoją niechęć do porannego wstawania, podnoszę się powoli i zmierzam w stronę kuchni. A tam, zarabiam ciasto na bułki. Czekając aż wyrośnie wracam do jeszcze ciepłej pościeli i odpływając w czeluście snu już czuje zapach świeżego pieczywa.


WĘZEŁKI Z RICOTTĄ I OREGANO
(przepis z PRACOWNI WYPIEKÓW)
10 węzełków

4 łyżki sera ricotta
3 łyżki mleka w proszku
450 g mąki pszennej
225 ml wody
25 g miękkiego masła
1 łyżeczka suchych drożdży
3 łyżeczki siekanego, świeżego oregano
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
oraz do posmarowania
żółtko wymieszane z łyżką wody

W misce miksera umieścić wszystkie składniki oprócz mąki pszennej, połączyć składniki. Wyrabiając dodawać stopniowo mąkę. Gładkie ciasto na czas wyrastania przełożyć do miski wysmarowanej olejem i przykryć folią spożywczą.
Będzie to trwało ok godziny, może dłużej. W razie powolnego wyrastania wstawiam miskę z ciastem do lekko nagrzanego piekarnika.
Ciasto podzielić na 10 części. Z każdego kawałka uformować wałki i zaplatać z nich węzełki.
Bułeczki ułożyć na blaszce do wyrastania jeszcze na ok. 30 min. do podwojenia swojej objętości.
Piekarnik nagrzać na 220 stopni.
Przed włożeniem do piekarnika węzełki smarować rozmąconym żółtkiem z wodą.
Piec 18-20 min.
SMACZNEGO!!!

3 komentarze:

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP