czwartek, 17 stycznia 2019

KURCZAK Z SUSZONYMI POMIDORAMI, SEREM FETA I KASZĄ PĘCZAK.

Po przyrządzeniu tego dania stwierdziłam że uwielbiam jednogarnkowe potrawy i że robię je zdecydowanie za rzadko. Co oczywiście zamierzam zmienić :) 
Wracając do kurczaka jest to świetne danie dla osób dbających o linię, ale nie tylko. Danie jest zachwycająco dobre. Spowodowała to marynata z octu balsamicznego, dzięki której zwykła pierś z kurczaka nabiera głębi. Już nie wspominając o samej kaszy która także nasiąka wszystkimi tymi smakami. Spróbujcie koniecznie. Jeśli nie lubicie kaszy pęczak, zamieńcie ją na inną.



KURCZAK Z SUSZONYMI POMIDORAMI, SEREM FETA I KASZĄ PĘCZAK
przepis inspirowany TYM przepisem
3-4 porcje

3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego dobrej jakości
2 ząbki czosnku
duża szczypta płatków chilli
2 piersi kurczaka
sól pieprz
około 10 sztuk suszonych pomidorów, odsączonych z zalewy
2 duże garście szpinaku
3/4 szklanki pęczaku
2 1/2 szklanki bulionu
2 garście oliwek
100 g sera feta
pęczek natki pietruszki

Piekarnik nagrzej na 190 stopni C. Kurczaka umyj i osusz. Piersi przetnij wzdłuż i każdy kawałek oprósz solą i pieprzem. W misce umieść oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, rozgniecione ząbki czosnku oraz płatki chilli. Wymieszaj marynatę po czym umieść w niej kurczaka, wymieszaj o odstaw na minimum 30 minut.
Po tym czasie rozgrzej patelnie, ułóż na niej kurczaka i smaż na rumiano ze wszystkich stron. Zdejmij kurczaka z patelni, umieść na niej trochę pozostałej marynaty,pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory oraz szpinak. Chwilę smaż po czym dodaj pęczak, bulion, oliwki i usmażonego wcześniej kurczaka. Całość oprósz solą i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 20-30 minut aż kasza pęczak zmiękknie. Po wyjęciu z piekarnika całość posyp natką pietruszki oraz pokruszonym serem feta.
SMACZNEGO!!!







6 komentarzy:

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP