poniedziałek, 7 stycznia 2019

PIEROŻKI WONTON Z MARCHEWKĄ, KAPUSTĄ I GRZYBAMI MUN.

Musiałam się cofnąć i sprawdzić. Tak to jest pierwszy post w 2019 i nie jest słodki :) Czy to zapowiada jakieś zmiany? Nie wiem, bo co roku planuje pokazywać Wam więcej niesłodkich przepisów, a sami widzicie że jakoś do tej pory wychodzi mi to z marnym skutkiem. Ale zakładam że tym razem będzie inaczej ;)
A wracając do pierożków, to wyszły naprawdę smaczne. Co prawda jest z nimi trochę roboty, jak to z każdymi pierogami, ale warto. Możecie farsz przygotować dzień wcześniej żeby kolejnego dnia wyrobić ciasto i zabrać się za lepienie. 




PIEROŻKI WONTON Z MARCHEWKĄ, KAPUSTĄ I GRZYBAMI MUN
farsz i sos z przepisu z bloga HALF BAKED HARVEST
około 40-50 sztuk

CIASTO
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
1/4-1/2 szklanki wody

FARSZ
150 g startej marchewki
150 g poszatkowanej kapusty pekińskiej
25 g suszonych grzybów mun
2-3 cm kawałek imbiru
3 łyżki sosu sojowego lub więcej
duża szczypta płatków chilli
olej sezamowy

SOS
1 ząbek czosnku
1/3 szklanki octu ryżowego
1/4 szklanki oleju sezamowego
1-2 łyżki pasty chilli
3-4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu

olej do smażenia
prażone ziarna sezamu do posypania pierożków

Grzyby mun umieść w rondlu, zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Po tym czasie postaw rondel z grzybami na gazie i gotuj około 15 minut. Następnie odstaw do ostygnięcia.
W misce umieść mąkę oraz sól, wbij jajko i dolewając po trochu wody zacznij wyrabiać ciasto. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i bez problemu powinno odchodzić od ręki. Następnie umieść wyrobione ciasto w misce, przykryj folią spożywczą i odstaw na około 1 godzinę. 
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć startą marchewkę, pokrojoną kapustę, grzyby oraz imbir. Całość smaż kilka minut, podlewając ewentualnie w trakcie odrobiną wody. Na koniec dodaj sos sojowy oraz  płatki chilli. Smaż jeszcze chwilę do odparowania płynu. Farsz odstaw do ostygnięcia.
Ciasto rozwałkuj cienko, podsypując w trakcie mąką, gdyby za bardzo się kleiło. Wycinaj okręgi za pomocą szklanki. Na środku umieszczaj nadzienie, po czym sklejaj pieroga. Ustawiaj je na tacy wyłożonej papierem do pieczenia. 
Wszystkie składniki sosu umieść w słoiki i energicznie zamieszaj.
Na patelni rozgrzej olej, ułóż na niej kilka pierożków, smaż chwilę aż ich spód porządnie się zrumieni, po czym wlej 1/3 szklanki wody i przykryj patelnie szczelnie pokrywką. Gotuj pierożki około 4-5 minut, aż ich ciasto będzie miękkie. 
Podawaj posypane uprażonym sezamem, z dodatkiem wcześniej przygotowanego sosu.
SMACZNEGO!!!





5 komentarzy:

  1. Zdrowo i smacznie :) Widać, że masz serce do kuchni, pozdrawiamy znad filiżanki kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Widzę że masz pasje do tego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na mojego bloga! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne a wręcz przepiękne pierożki. Bardzo mi się podobają :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP