środa, 15 sierpnia 2012

NOCNY SERNIK Z JAGODAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ.

Zachciało mi się sernika, 
więc upiekłam nocą,
z jagodami i białą czekoladą.






SERNIK Z JAGODAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

(przepis z KWESTII SMAKU z moim zmianami)

MASA SEROWA:
1 kg białego sera sernikowego
200 g białej czekolady*
1/3 szklanki cukru
2 białka jajek
czubata łyżka mąki ziemniaczanej
300 g jagód

SPÓD SERNIKA
200 g pełnoziarnistych ciastek
80 g masła

Rozdrobnić dokładnie ciasteczka a następnie połączyć je z roztopionym masłem
Na dnie tortownicy o średnicy 25 cm umieścić papier do pieczenia wycięty w okrąg . Wyłożyć na niego ciasteczka z masłem a następnie wygładzić powierzchnię i wstawić tortownicę do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Roztopić białą czekoladę, ja robiłam to kąpieli wodnej, umieszczając miskę z czekoladą na garnuszku z gotująca się wodą.
W misce umieścić ser, białka, cukier, mąkę ziemniaczaną oraz roztopioną białą czekoladę i wymieszać do połączenia się składników. Całość wylać na przygotowany wcześniej spód. Na wierzch wyłożyć połowę umytych wcześniej i osuszonych jagód.
Wstawić do piekarnika , jednocześnie zmniejszając temperaturę na 120 stopni.
Piec 70-75 min w zależności od piekarnika do stężenia masy sernikowej. Po ostudzeniu umieścić w lodówce najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypać resztą jagód.
SMACZNEGO!!!


*najlepiej użyć białej czekolady jak najlepszej jakości, ponieważ gorsze zostawiają dziwny posmak.



10 komentarzy:

  1. Ach, Twoi bliscy już od samego rana takie frykasy mają? Piękny sernik:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, tak i są bardzo zadowoleni z tego faktu:)))

      Usuń
  2. a kotu też się coś dostało :D ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w ostatniej chwili uratowałam sernik:)

      Usuń
  3. to ja robiłam ten sam zestaw - sernik, biała czekolada i jagody, jednak przepis inny :) dobre połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale Twój ma piękny kolor, następny razem upiekę Twojego:)

      Usuń
  4. Trzeba wypróbować - nie ma innej opcji :)
    Zapraszam do siebie.
    Klepka. http://klepka-pisze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Życzę powodzenia w początkach blogowania. Sernik wygląda pysznie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję i pozdrawiam również:)

      Usuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP