poniedziałek, 10 grudnia 2012

PEPPARKAKOR.

Co tu dużo pisać. To moje ulubione pierniczki, w sumie tak  samo ulubione jak sklep na I. w którym można je kupić. Tam spróbowałam ich pierwszy raz i była to miłość od pierwszego gryzu. Któregoś razu spróbowałam je upiec i wyszły naprawdę pyszne, od tego czasu piekę w domu co roku na święta, najlepsze jest to że można sobie dawkować przyprawę piernikową w dowolnej ilości. A że tę przyprawę uwielbiam, także przy wyrabianiu ciasta nie żałuję sobie w ogóle. Oczywiście pomimo tego, że przyrządzam je w dużych ilościach, nie odmawiam sobie również kupna tych smakołyków co roku, chociażby dla puszeczki.


PEPPARKAKOR
przepis z bloga WHITE PLATE

150 g syropu klonowego (można dać syrop z buraków lub melasę)
110 g masła
100 g brązowego cukru (użyłam demerara)
375 g mąki
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki soli
1 jajko
3 łyżeczki przyprawy do pierników


Na gazie rozpuścić masło z cukrem oraz syropem klonowym, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia. Do miski przesiać mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia oraz sól. Dodać jajko oraz rozpuszczone masło z dodatkami. Ja do zagniatania użyłam miksera, ponieważ ciasto jest mocno klejące. Po wyrobieniu odstawić ciasto na około 2 godziny do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Ciasto wałkować cienko i wykrawać kształty. Pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10 minut uważa aby się nie przypaliły. Po upieczeniu trzymać w zamkniętej puszce. Można polukrować.



LUKIER
1 białko
niecały kubek cukru pudru (w sumie ilość cukru zależy od gęstości jaką chcę uzyskać)

Cukier puder ucieram z białkiem za pomocą miksera. W razie konieczności dodaję kilka kropel wody.
SMACZNEGO!!!


Jakoś nie mogę się zdecydować które zdjęcia pokazać, więc jeszcze takie :)



Powyższy przepis dodaję do akcji ŚWIĄTECZNE PREZENTY

29 komentarzy:

  1. Przepiekne! I jak slicznie polukrowane :) Ja wczoraj wlasnie szukalam lukru do swoich ciasteczek ale jakos nie moge sie przekonac do tego z dodatkiem bialka...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja jak sama piekę używam tylko białkowego, najlepsze wzory można wyczarować:)))

      Usuń
  2. Mmmm, z syropem klonowym! Muszą być pyszne.
    Czas się wybrać chyba do sklepu na I. ... chociażby po puszeczkę. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu, zachwyciłaś mnie. Marzą mi sie takie piernikowe śnieżynki. Cudna foremka. Dekoracje pieczołowite i perfekcyjne. I ten padający śnieg. JAk pieknie....

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudne te pierniczki, też je piekę :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem pod wrażeniem! Chyba będę musiała też się postarać z dekoracjami! Poza tym cudowne zdjęcia ! Chyba muszę się jeszcze duuużo nauczyć :P
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale piękne te pierniczki, cudnie przyozdobione:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Aniu, cudne te pierniczki i piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne! Jak z najlepszego żurnala...

    OdpowiedzUsuń
  9. śliczne wykonanie i stylizacja. czuć zapach korzennych przypraw..i święta :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie dziwię się, że nie mogłaś się zdecydować, które wybrać zdjęcia:)
    Wszystkie są śliczne, tak jak pierniczki!

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękne! Mistrzowsko polukrowane :)

    OdpowiedzUsuń
  12. też bym się nie mogła zdecydować, gdybym je tak pięknie ozdobiła! :-)) dziękuję za udział w zabawie :-))

    OdpowiedzUsuń
  13. też bym się nie mogła zdecydować, gdybym je tak pięknie ozdobiła! :-)) dziękuję za udział w zabawie :-))

    OdpowiedzUsuń
  14. Beautiful gingerbread !! Do you have a Pinterest ? Would love to pin it on my board ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oh, thank you very much. Yes I have Pinterest, I added Pinterest on page.

      Usuń
  15. Możesz zradzić czego użyłaś do lukrowania? Jestem pod wrażeniem precyzji. Masz jakąś mini szprycę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. użyłam zwykłej tutki z pergaminu, dobrze objaśnioną instrukcję jak to zrobić można znaleźć pod linkiem http://namiotle.pl/4567/foto-kurs-lukrowania-pierników/

      Usuń
  16. śnieżek cudowny, pierniczkowe śnieżynki również :) perfekcyjnie ozdobione, małe dzieła sztuki, cudnie, świątecznie i pysznie !

    OdpowiedzUsuń
  17. ładniejsze niż najlepsze ze sklepu. podoba mi się Twoje świąteczne logo :)

    OdpowiedzUsuń
  18. jedno z tych pięknych zdjęć pierniczków bierze udział w naszym konkursie, zagłosujcie! http://wykrywacz-smaku.pl/konkursy/glosy

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)