środa, 5 grudnia 2012

NADZIENIE BAKALIOWE - MINCEMEAT.

Też tak macie, że czasami wystarczy spojrzenie na przepis i wiecie że będzie Wam smakowało? Ja mam tak często i w przypadku MINCEMEAT miałam podobnie. Bo jakże by mogło być inaczej w przypadku nadzienia składającego się z samych dobrych rzeczy, czyli bakalii zalanych rumem? Pyszna mieszanka wywodząca się z kuchni brytyjskiej. Można nią nadziewać wszystko co przyjdzie nam na myśl, ale dobra jest też wyjadana prosto ze słoiczka. Przepis z wykorzystaniem owej mieszanki podam troszkę później, ponieważ miałam mały wypadek przy przyrządzaniu i muszę niestety powtórzyć wypiek, ale wcale nie żałuje bo wyszło "niebo w gębie".



MINCEMEAT

180 g suszonej żurawiny
100 g rodzynek
1 jabłko
70 g moreli suszonych
30 g płatków migdałowych 
20 g skórki pomarańczowej, kandyzowanej
3 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżka cynamonu
skórka i sok z jednej pomarańczy
skórka i sok z jednej cytryny
60 g jasnego cukru demerara
60 g ciemnego cukru muscavado
100 ml rumu

Jabłko pokroić w kostkę. Płatki migdałowe oraz morele suszone posiekać. Zetrzeć skórkę z pomarańczy i cytryny oraz wycisnąć z nich soki. Wszystkie bakaliowe składniki, starte skórki, pokrojone jabłko oraz przyprawy umieścić z garnku. Całość zalać wyciśniętymi sokami i ustawić na palniku. Całość gotować około 15-20 minut w razie konieczności podlać trochę wodą aby bakalie nie zaczęły przywierać do garnka. Pod koniec dodać cukier, chwilę pogotować aby się rozpuścił. Zestawić z palnika dodać rum, wszystko wymieszać. Przełożyć do pojemniczka i po ostygnięciu przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
SMACZNEGO!!!



5 komentarzy:

  1. Wyjadłabym go ze słoiczka szybciutko. W tajemnicy...Po cichutku. Z taka lekką adrenalinką:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zwłaszcza że smakuje rumem, a rum dobry na wszystko:)))

      Usuń
  2. Witam serdecznie. Zapraszam do swojej kuchni po odbiór Nagrody w postaci wyróżnienia Liebster Award. Miłej zabawy. http://magicznakuchniailony.blogspot.com/2012/12/liebster-blog.html
    Pozdrawiam Ilona

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ apatycznie opisane i sfotografowane!!! no to jutro robię :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Jedno z tych pięknych zdjęć bierze udział w naszym konkursie, zachęcamy do głosowania! http://wykrywacz-smaku.pl/konkursy/glosy

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP