Za chwilkę święta a ja tu wypadam z przepisem dietetyczny. Dietetyczne w sumie wyszło przez przypadek, ponieważ jak to mam w zwyczaju zapomniałam kupić śmietanki, a mój kuchenny pomocnik zbuntował się tym razem i kategorycznie stwierdził, że do sklepu się nie wybierze. Nie mając wyboru zbytniego i czasu aby biec po brakujący składnik, użyłam mleka zamiast śmietanki. I może dobrze zjeść sobie dietetyczną delicję będąc o krok od czasu niepohamowanego obżarstwa świątecznego, przynajmniej potem będą mniejsze wyrzuty sumienia.
POMARAŃCZOWE CIASTO RYŻOWE Z LIKIEREM COINTREAU
przepis z książki SŁODKOŚCI I SŁODYCZE Alessandry Zecchini
forma o średnicy 18 cm
CIASTO
200 g ryżu do risotto, użyłam Arbioro
250 ml wody
5 łyżek likieru cointreau
250 ml mleka
150 g cukru
200 ml śmietanki (z braku śmietanki użyłam mleka)
50 g zmielonych migdałów
2 jajka
skórka i syrop z jednej pomarańczy
SYROP
4 łyżki wody
1 łyżka cukru
2 łyżki likieru cointreau
paski ze skórki pomarańczy
Ryż zalać wodą i dwoma łyżkami likieru. Odstawić na około 30 minut. Do ryżu dolewamy mleko i wsypujemy połowę cukru. Całość doprowadzamy do wrzenia. Ryż gotujemy na małym ogniu do czasu wchłonięcia całego płynu (powinien przypominać risotto). W międzyczasie dno formy wykładamy pergaminem, część zostawiając na zewnątrz, smarujemy masłem i wysypujemy mąką.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Ugotowany i przestudzony troszkę ryż przekładamy do miski. Do ryżu dodajemy resztę cukru oraz likieru, śmietankę (w moim przypadku mleko), mielone migdały oraz jajka. Całość mieszamy i przekładamy do przygotowanej uprzednio formy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40-45 minut, czyli do momentu aż wbita wykałaczka będzie sucha. Ciasto wyciągamy z formy gdy ostygnie.
Syrop wykonujemy podgrzewając w garnku wodę z cukrem, likierem i skórką z pomarańczy.
Ciasto najlepiej następnego dnia polewamy syropem przed podaniem.
SMACZNEGO!!!
Pysznie. Wygląda naprawdę idealnie, jak na warunki panujące na zewnątrz! Tylko mi zawsze szkoda pieniędzy na likier, który nie kosztuje mało, a używa się go głównie do przetwarzania kuchennego... ;)
OdpowiedzUsuńmożna go zastąpić innym likierem. widziałam w lidlu ostatnio pomarańczowy, cenowo taniej wychodzi niż oryginał, tylko nie próbowałam i nie wiem jaki jest w smaku.
Usuńczym mogę zastąpić likier i jaka średnica formy?
OdpowiedzUsuńJa użyłam średnicy 18 cm,ale można też zrobić 21-23 cm będzie niższe. Jesli chodzi o likier to można zastąpić innym likierem lub po prostu dać więcej soku z pomarańczy i skórki. pozdrawiam:)))
UsuńCałkiem coś innego.Dla mnie bomba!!Cointreau uwielbiam...
OdpowiedzUsuńZachwyciłam się tym ciastem!
OdpowiedzUsuńMniam mniam. Dla mnie ideał!
OdpowiedzUsuńO, jakie cudo!
OdpowiedzUsuńWiesz, że bardzo podobne ciasto, ale w formie muffinek pieką Portugalczycy i nazywają je pastel de arroz :-) Wilgotne i delikatne, z aromatem cytrusów :-)
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
nawet nie wiedziałam, nie byłam jeszcze w Portugalii, ale widziałam Twoją relację i naprawdę słodkości to oni mają pyszne:)))
UsuńJaki sliczny snieg pada na Twoim blogu :)) Taki sam prawie jak za moim oknem :) Ciasto wyglada wspaniale. Gdyby nie fakt, ze slodyczy objadlam sie ostatnio po "korek" to skusilabym sie na kawleczek :)))
OdpowiedzUsuńUsciski.
ale to dietetyczne to można:))))
UsuńSwietnie wyglada! Dobrze miec pod reka przepis na dietetyczne ciasto - na pewno przyda sie po swiatecznym folgowaniu sobie ;)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam czegoś podobnego!
ciasto ryżowe to dla mnie nowość, ciekawe jak smakuje! :D
OdpowiedzUsuńzdjęcia mistrzowskie! ;)
nigdy nie jadłam ciasta ryżowego ... ale wygląda jak wszystko u Ciebie smakowicie :)
OdpowiedzUsuńciekawy przepis, a samo ciasto wygląda niczym sernik... czyli pysznie :)
OdpowiedzUsuńCiasta z ryżem nigdy nie próbowałam, a to wygląda przepysznie;)
OdpowiedzUsuńMam przepis takiego ciasta w wersji włoskiej:)
OdpowiedzUsuńTwoje wygląda obłędnie!
właśnie też robiłam z książki napisanej przez włoszkę :)
UsuńAle fajnie śnieży u Ciebie :] Zjadłabym takie, tylko ten likier mnie trochę przeraża- nie wiem czy nabędę w najbliższym monopolowym i czy mnie stać na taki... Wyobrażam sobie że konsystencja wspaniała.
OdpowiedzUsuńwiem że tańsza wersja jest w lidlu. ja dostałam w prezencie i za bardzo do picia nie schodzi więc wciskam go w wypieki :) ale zawsze można zrobić to ciasto z większą ilością soku i skórki i też będzie dobre:)))
UsuńNa taka dietę Aniu to ja chętnie przejdę :)
OdpowiedzUsuńŚmietanka kremówka?
OdpowiedzUsuńtak kremówka, ale ja użyłam mleka i też wyszło :)
UsuńŚwietny przepis, pierwszy raz coś takiego widzę :) Kiedyś nie lubiłam ryżu na słodko, ale ostatnio niespodziewanie się do niego przekonałam. W tym tygodniu w planach wielkie urodzinowe pieczenie, ale przy najbliższej okazji na pewno to ciasto upiekę!
OdpowiedzUsuńWspaniałe to ciasto, w dodatku bezglutenowe! Mam wszystkie składniki, czuję się bardzo zainspirowana :)
OdpowiedzUsuńpytanie nie mam ryzu risotto tylko zwykły tez może byc ?
OdpowiedzUsuńNie wiem nie testowałam ze zwykłym także niestety nie jestem stwierdzić na 100% że się uda, ale spróbowałabym :)
UsuńWhat you're saying is completely true. I know that everybody must say the same thing, but I just think that you put it in a way that everyone can understand. I'm sure you'll reach so many people with what you've got to say.
OdpowiedzUsuńJakie to ciasto jest w smaku? Jak byś je opisała? Jakie doznania?
OdpowiedzUsuńCiasto bardzo nam smakowało :) Nie jest to jedno z najlepszych ale było bardzo dobre :)
UsuńA jakie było najlepsze, albo kilka? Jak zrobie to napiszę jak smakowalo?
UsuńJa jednak najbardziej lubię ciasta ze świeżymi owocami, wszelkiego typu tarty lubię też serniki :) ciężko wybrać ulubione :)
UsuńCiasto trzeba schłodzić w lodówce?
OdpowiedzUsuńNie trzeba, ale lepiej je zostawić do następnego dnia, jest wtedy lepsze :) Pozdrawiam :)
UsuńA przechowujemy jak i jak długo? Jest Pani niezastąpiona ;)
OdpowiedzUsuńU nas nigdy za długo ciasta nie stoją. One przez to że jest z ryżu jest dość długi wilgotne w środku ale bym je zostawiła najdłużej na 4-5 dni, dłużej raczej nie :) Aha myślę że bym je przechowywała jednak w lodówce :) Pozdrawiam
UsuńNie napisałaś kiedy dodajemy skórkę i syrop z pomarańczy chyba. Dodaje wtedy kiedy migdały ;)
OdpowiedzUsuńTak wtedy kiedy migdały :)
UsuńSyrop podajemy na ciepło czy obojętnie?
OdpowiedzUsuńObojętnie :)
UsuńCzy ryż można zmielić po ugotowaniu? Dla poszukania domowników;)
UsuńMyślę że można spróbować :)
UsuńA próbowała Pani zrobić to ciasto z brązowego ryżu? Albo białego pomieszanego z brązowym..
UsuńNiestety nie próbowała :) Jak zrobisz i wyjdzie daj znać :)
UsuńNiestety spiekło mi się z góry, polewa syropowa jest przezroczysta to chyba tego nie zasłoni. A co gdybym zrobił polewę z białej czekolady i cointreau?
OdpowiedzUsuńMyślę że będzie pysznie :)
Usuńa te 200 g ryżu to waga przed czy po ugotowaniu?
OdpowiedzUsuńŚwietny wpis!
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie, a tam wszystko o jagodach Acai, na pewno nie mieliście pojęcia o niektórych właściwościach :)
Hey keep posting such good and meaningful articles.
OdpowiedzUsuńHey keep posting such good and meaningful articles.
OdpowiedzUsuńI don’t know how should I give you thanks! I am totally stunned by your article. You saved my time. Thanks a million for sharing this article.
OdpowiedzUsuń